Ko ne pomaga niti Prepelič: Olimpija ostaja brez zmage v evropskem pokalu

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
25.10.2023 21:18

Z 90:83 je Olimpija v Stožicah izgubila tudi proti ukrajinskemu Prometeju, čeprav je najnovejša okrepitev dosegla dvojnega dvojčka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kar enajst asistenc ob 16 točkah slovenskega reprezentanta ni bilo dovolj.
Kk Cedevita Olimpija

Niti prihod Klemna Prepeliča ni pomagal; Cedevita Olimpija je tudi na četrti tekmi evropskega pokala izgubila, tokrat proti Prometeju. Poraz je še toliko bolj boleč, ker je ekipa iz Ukrajine, ki sicer domače tekme igra v latvijski Rigi, neposredni tekmec za preboj v osmino finala. Tja še vodita peto oziroma šesto mesto v desetčlanski skupini, ki ju zdaj z izkupičkom dveh zmag in dveh porazov zasedata prav omenjeni Prometej in španski Joventut. Olimpija brez zmage je na devetem mestu pred Hamburgom, ki ima slabšo koš razliko.

Tudi, če tekme ne bi gledali, ne bi bilo treba veliko, da bi ugotovili razloge za vnovičen poraz. Zmaji niso znali ustaviti ukrajinskega skoka v napadu (22:9 za Prometej), ki je v Stožicah omogočal vnovične akcije gostom, obenem pa so slednji kradli žoge (12:0 za Prometej) kot po tekočem traku in na ta način s protinapadi lažje polnili domači koš.

A dvoboj se je za Ljubljančane začel veliko bolj obetavno, kot se je končal. Čeprav jih je zaradi zdravstvenih težav glavnega trenerja Simoneja Pianigianija povedel njegov pomočnik Andrea Turcheto, so hitro vzpostavili red na igrišču. To še posebej velja od četrte minute dalje (6:5 za Olimpijo), ko je igro štirih "ukrajinskih" Američanov proti trem "slovenskim" presekal prihod Klemna Prepeliča na igrišče. Čeprav je Bistričan pred tekmo z ekipo oddelal en sam trening, se je v igri pick'n'roll oziroma dva na dva odlično ujel s Hrvatom Karlom Matkovićem (18 točk). Včasih je Prepelič tovrstno igro končal sam s košem, včasih je podal Matkoviću na zicer (ali zabijanje) - tudi zato je dvoboj končal z dvojnim dvojčkom, 16 točkami in 11 podajami -, ekipa pa je posledično višala prednost do razlike desetih točk (30:20) na začetku druge četrtine.

A kar Klemen zgradi, zna tudi z ritjo podreti. Ko je sredi druge četrtine še tretjič skušal izsiliti tri proste mete, se je začel pričkati s sodniki, ti pa so ga kaznovali s tehnično napako. V nadaljevanju tekme jo je dobil še drugi debitant v današnji vlogi, trener Turcheto, in Ukrajinci so razliko najprej izničili, že v začetku drugega polčasa pa jo prevesili za deset točk v svojo korist. Vse odtlej prednosti več niso izpustili iz rok, ob nadzorovanju skoka so tudi tekmo varno pripeljali do konca. Čeprav sta bila ob omenjenih Prepeliču in Matkoviću napadalno razpoložena še DJ Stewart (17 točk) in Jaka Blažič (15), je bilo to ob slabi obrambni predstavi Olimpije premalo in občinstvo je predčasno odhajalo iz dvorane.

Slovenski klubski ponos je zdaj v neprijetnem položaju, saj mu, podobno kot lani, grozi izpad iz evropskega pokala že po skupinskem delu. Naslednja evropska tekma ga čaka v torek ob 18.30 v Stožicah proti volkovom iz litovske Vilne, zmaga pa je malodane nujna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta