Konec nenavadne kariere najhujše nočne more Martina Milca

Borut Planinšič ml.
12.01.2023 07:01

Dovolj je bilo, si je rekel Gareth Bale. In končal pot nogometaša, ki je vse raje igral golf, zabil najbolj nori gol in spomnil na mariborsko legendo Franca Gluka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martin Milec si je za vedno zapomnil 8. november 2012, ko ga je z leve, desne in iz zraka oblegal Gareth Bale.
Reuters

Tistega grobega zvoka paranja angleške trave, tistega "hrsssk", ne pozabiš nikoli. Ko nekaj metrov pred tabo, pred novinarskimi sedeži na vkup zbitem stadionu starega angleškega kova, Martin Milec krampone zarije v travno rušo. V drsečem startu ni ne zadel žoge ne ustavil Garetha Bala. Nogometaš Tottenhama ga je preskočil in po levem krilu jurišal dalje k vratom Jasmina Handanovića. Nasmeh Milca po tekmi evropske lige na stadionu White Hart Lane, ki so jo Londončani dobili s 3:1 - Bale je podajal, vse tri gole pa je zabil Jermain Defoe, za Maribor ga je dal Robert Berić -, je razkril, da mu je bilo že prej jasno, da bo naloga prezahtevna. "Moja najtežja do zdaj," je 8. novembra 2012 za Večer prikimal sedanji kapetan Maribora: "Lahko narediš karkoli, pa takega igralca težko ustaviš."

Dražji od Cristiana Ronalda

Z Walesom je dvakrat igral na Euru, enkrat na SP
EPA

Pet trofej lige prvakov pozneje je Bale pri vsega 33 letih končal kariero, iz katere bi se dalo iztisniti več. Okej, kup trofej je tu. Nekaj super odločilnih golov. In eden najbolj norih v zgodovini. Pa dva nastopa na Euru in en na svetovnem prvenstvu z Walesom. Saj je bilo kmalu jasno, da bo to lepa kariera. Fant iz Cardiffa, ki si je za vzornika vzel Ryana Giggsa, dotlej ob Ianu Rushu največjega nogometnega Valižana (dokler Giggs ni bratu speljal žene in je bilo njegovo družino tako sram, da se ga je odrekla), je blestel v nogometu, igral ragbi, navduševal v atletiki. Sam pravi, da je pri 14 letih na 100 metrov tekel 11,4 sekunde. Ampak začelo, na top ravni zares začelo se je s tekmama Tottenhama v ligi prvakov jeseni 2010. Za ogrevanje je Interju v Milanu zabil hat-trick in še bolj z igro, ne goli, eksplodiral na povratni tekmi. Takrat smo spoznali mladca, ki se je izživljal nad velikim Brazilcem Maiconom, sprintal okoli njega, kakor se mu je zazdelo. Premoč 21-letnega Valižana je bila takšna, da smo se spraševali, kdo je to, kaj je to ... Odgovori so padali. A ne vselej taki, kakršnih smo si želeli.

Gareth Bale je dosegel enega najlepših golov v finalih lige prvakov.
Reuters

Leta 2013 je Bala od Tottenhama kupil madridski Real. Cena, 100,8 milijona evrov, je bila svetovni rekord. Presegla je prestop Cristiana Ronalda iz Manchester Uniteda v Real, leta 2009 vreden 94 milijonov. Še danes, kljub nogometni in siceršnji inflaciji, je to deseti največji nogometni transfer v zgodovini. Bale je pobiral pokale, bil z Realom prvak Španije leta 2017, 2020 in 2022, klubski prvak Evrope v letih 2014, 2016, 2017, 2018 in 2022. Čeprav ga je bilo zaradi poškodb, forme, muhavosti ali idej trenerjev, izberite si svoj vrstni red, na igrišču vedno manj. Tako malo, da so ga mnogi že zasmehovali kot igralca golfa, ne več nogometaša. Da smo se lani, ko je Aleksander Čeferin v Parizu delil medalje za zmagovalce lige prvakov, zdrznili ob pogledu na Bala - saj res, ta je še zraven! In ima zdaj pet trofej, tako kot Cristiano Ronaldo, Luka Modrić, Karim Benzema ...

Že Franček je bežal čez avt

Končal je v Los Angelesu. Niti ne v onem bolj znanem klubu LA Galaxy, ki mu je blišč prinesel David Beckham, temveč pri mlajšem, manjšem klubu iz kalifornijske metropole. Ja, kariera Garetha Bala bi lahko dala več. A vseeno je imela strašne vrhunce. Odločilni gol v podaljšku finala lige prvakov 2014 proti Atleticu. Škarjice Liverpoolu v finalu 2018 ... Toda en gol je, s katerim je postal nesmrten. Bil je 16. april 2014, ko si si akcijo moral nekajkrat prevrteti nazaj, da si dojel. V finalu španskega pokala proti Barceloni je z žogo krenil s svoje polovice. Marc Bartra mu ni bil tekmec, ampak le statist, obupani lovec. Bale ga je obšel tako, da je žogo poslal naprej, sam pa po levi zavil v avt, se vrnil v igrišče, za seboj pustil branilca in vratarju Joseju Manuelu Pintu žogo porinil v mrežo.

Marc Bartra mu ni bil tekmec, ampak le statist, obupani lovec.
Reuters

S to potezo je Gareth Frank Bale (ja, njegovo srednje ime je Frank) spomnil na mit Ljudskega vrta. Kjer je menda mariborski "Frenk", Franc Gluk, atletski prvak in še prej, v drugi polovici petdesetih, nogometaš Branika, rad obšel tekmeca z dirjanjem v avt in nazaj. Okej, legenda celo pravi, da je bil Gluk na desnem krilu tako hiter, da je prehiteval žogo, a saj veste, kako je s tem. Na 100 metrov pa je dokazano tekel hitreje kot Bale, ročno izmerjenih mu je bilo 10,6. Franček, kot mu pravijo, lahko pri 86 letih uživa v atletsko-nogometnih spominih. Bale se že pri 33 letih sme predati ljubezni, zaradi katere so ga zasmehovali - golfu. Zadeva zanj ni hec, nasprotno, tako resna je, da morda postane poklicni igralec. Za začetek pa bo zadostovalo amatersko vabilo na serijo turnirjev športnih legend, kjer že igrajo asi, kot so bivša nogometaša Gianfranco Zola in Robbie Fowler ter dirkač Damon Hill.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta