Liga narodov: Kar so za večje priprave, je za Slovenijo čast

Miha Dajčman Miha Dajčman
30.05.2022 19:46

V primerjavi z minulimi reprezentančnimi akcijami bo slovenska izbrana vrsta pred serijo štirih tekem v enajstih dneh opravila več treningov, kar je priložnost, da se moštvo uigra

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Domen Črnigoj pravi, da ima za seboj eno boljših sezon v karieri, žal pa je z Venezio izpadel iz serie A.
Andrej Petelinsek

Slovenska nogometna reprezentanca je v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju prvič v tem ciklusu trenirala v popolni zasedbi. Na seznamu selektorja je tokrat kar 29 nogometašev. Od četrtka do nedelje, ki je bila sicer prosta, so varovanci Matjaža Keka v Ljubljani in na Gorenjskem opravili štiri treninge, še dva bosta sledila do četrtka, ko bo Slovenija v skupini B4 igrala prvo od štirih tekem v enajstih dneh. Včerajšnjega si je v družbi Aleksandra Radosavljevića ogledal tudi Josip Iličić, ki je prišel pozdravit kolege, a igral z njimi v tem ciklusu ne bo. Nasprotnik Slovencev v Stožicah ob 20.45 bo Švedska, ki se prek dodatnih kvalifikacij ni uvrstila na svetovno prvenstvo. V drugem jakostnem razredu lige narodov se bodo nato v nekaj dneh Slovenci pomerili še z Norveško, ki prav tako ne potuje v Katar, in dvakrat z udeleženko mundiala Srbijo.

Smeh ob in na nogometni zelenici v idiličnem okolju na Brdu pri Kranju razkriva, da med reprezentanti vlada sproščeno vzdušje. To nam je potrdil tudi vezist Domen Črnigoj. "Navajeni smo na Ljubljano in Brdo, počutimo se domače. Zdaj smo končno v popolni zasedbi in verjamem, da se bomo dobro pripravili na štiri tekme, ki nas čakajo. Verjamem, da se bo poznalo, da imamo tokrat več časa za skupne treninge in uigravanje. Bo pa ta ciklus zahteven, toliko tekem v enajstih dneh še nismo imeli. Verjamem, da bo pestro. S pripravljenostjo ne bi smeli imeti težav, smo fit, saj smo s klubskimi sezonami končali pred nekaj dnevi. Večina nas skozi celotno sezono igra vsake tri dni, fantje smo imeli dobro minutažo v prvenstvih in mislim, da ne bomo imeli težav," je prepričan Primorec.

"Dobro se počutim v reprezentanci, po nekaj mesecih smo se znova srečali in opravili kvalitetne treninge. Zdaj, ko smo zbrani vsi, se bomo povsem osredotočili na prvo tekmo. Več imamo tudi časa, da treniramo avtomatizme v igri," pravi napadalni vezist Sandi Lovrić, ki je zadnje leto in pol eden od nosilcev igre v izbrani vrsti.

Reprezentance, s katerimi se bodo pomerili v skupini B4, Slovenci poznajo. Podrobna analiza pa bo sledila pred obračuni. "Poznamo sistem Švedov. Vemo, od kod pretijo njihove največje nevarnosti. Tudi preostali reprezentanci sta zelo močni. Predvsem pa moramo biti osredotočeni nase, da poskusimo čim bolje odigrati in osvojiti čim več točk," razmišlja Črnigoj.

Če za večje reprezentance liga narodov velja kot serija pripravljalnih tekem, manjše skozi to tekmovanje iščejo pot do velikega tekmovanja. "Večje reprezentance se pripravljajo na svetovno prvenstvo in to jemljejo kot priprave, mi pa smo napredovali iz ranga C v B in se veselimo tekem. V čast nam je, da se lahko pomerimo proti močnejšim ekipam. Pokazati se želimo v čim boljši luči in obstati v tej skupini," je cilj ekipe predstavil Črnigoj. "Seveda si želimo na vsaki tekmi zmagati, vemo pa, da bo težko, ker se bomo pomerili z dobrimi izbranimi vrstami. Celotna ekipa bo morala biti enotna in osredotočena. Če bomo dali vse od sebe, lahko računamo na točke," pa je pristavil 24-letni Lovrić, ki je po treh letih zaključil sodelovanje z Luganom, v naslednji sezoni pa bo član italijanskega prvoligaša Udineseja: "Že nekaj časa je zapečateno, kje bom nadaljeval kariero, zato sem zdaj osredotočen le na te štiri zahtevne tekme za Slovenijo. Sem pa v kontaktih z novimi delodajalci."

Iz serie A pa je z Venezio po eni sezoni med elito izpadel 26-letni Črnigoj. Koprčan je v minulem prvenstvu igral na 34 tekmah in dosegel tri gole ter dodal eno podajo, še trikrat je zaigral v italijanskem pokalu, kjer se je prav tako vpisal med strelce. "Individualno je za mano ena boljših sezon, odkar igram nogomet. Če gledam ekipno, pa smo seveda razočarani, ker smo izpadli. Po reprezentanci bomo videli, kako naprej. V mojih mislih je trenutno reprezentanca," je ocenil sezono Črnigoj in namignil, da njegova prihodnost še ni povsem začrtana, čeprav ga z Venezio pogodba veže do junija 2025.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta