Manchester City je osvojil ligo prvakov, edini gol na tekmi je zabil Rodri

N.S., STA
10.06.2023 23:22

Nogometaši Manchester Cityja so zmagovalci nogometne lige prvakov 2022/23. V finalu so v Istanbulu z 1:0 (0:0) premagali milanski Inter. Edini gol na tekmi je v 68. minuti dosegel Rodri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Nogometaši Manchester Cityja so upravičili vlog favorita in v Istanbulu osvojili ligo prvakov. Gre za prvo tovrstno slavje ekipe, ki je bila v finalu že pred dvema letoma, ko pa je finale dobil londonski Chelsea. Italijani se lahko pohvalijo s tremi evropskimi klubskimi naslovi, v ligi prvakov so zmagali leta 2010, v nekdanjem pokalu državnih prvakov pa v letih 1964 in 1965.

Prvi del ni postregel z golom. Aktivnejši in nevarnejši so bili nogometaši Manchestra, a tudi Inter je v nekaj akcijah, manjkal je zaključek, dokazal, da lahko preseneti papirnatega favorita. Angleži so začeli nevarno. Najprej je bil v tretji minuti na levi strani znotraj kazenskega prostora v dobrem položaju Erling Haaland, ki je streljal visoko čez gol, dve minuti kasneje se je v gneči v kazenskem prostoru na desni strani dobro znašel Bernardo Silva, a je tudi v tem primeru žogo zletela mimo vrat.

Inter je kasneje vzpostavil ravnotežje, vsaj trikrat pa je z napakami pomagal tudi Manchestrov vratar Ederson, a Milančani niso prišli do zaključka. Najlepšo priložnost je imel v 27. minuti Haaland, vratar Andre Onana pa je žogo po strelu z levico brez težav ukrotil. Angleži so nekajkrat poskušali silovito tudi z razdalje, a bili nenatančni. Že v 36. minuti pa je Manchester ostal brez Kevina de Bruijna, ki se je nekaj minut pred tem poškodoval.

Reuters

Zgodovinska priložnost za slovenski nogomet

V drugem delu je bila slika na zelenico podobna, prva priložnost pa se je ponudila Lautaru Martinezu, ki je izkoristil nesporazum v obrambi Manchestra, se sam znašel pred Edersonom, a bil preveč na levi strani ob vratnici in slabo zaključil.

Manchester je v drugem delu izkoristil prvo priložnost. V 68. minuti je odbito žogo s kakšnih 11 metrov v gol zabil Španec Rodri, pred njim je na desni strani s strelom poskušal Manuel Akanji. Inter je bil blizu izenačenju v 71. minuti, ko je Federico Dimarco z glavo "lobal" Edersona, a je žogo ustavila prečka, v drugem poskusu pa je zadel noge soigralca Romeluja Lukakuja. Ta je bil nevaren minuto kasneje.

V 77. minuti bi tekmo lahko odločil Phil Foden, a je Onana ubranil svojo mrežo in podaljšal upanje črno-modrih. Več poskusov Interja z razdalje je bilo nenevarnih. Še eno priložnost za izenačenje je imel v 87. minuti Lukaku. Vratar Manchestra Ederson pa se je izkazal pri poskusu Robina Gosensa po podaji s kota, ki je bil na vrsti že po izteku sodnikovega podaljška in svoji ekipi priboril zmago.

Varovanci Pepa Guardiole, ta je dva naslova osvojil že z Barcelono, so si naslov priigrali v velikem slogu, saj letos v ligi prvakov niso izgubili in kronali izjemno sezono v kateri so osvojili tudi angleško prvenstvo in pokal. Na poti do finala so v osmini finala s skupnim izidom kar 8:1 odpravili Leipzig Kevina Kampla, v četrtfinalu so s 4:1 izločili Bayern, v polfinalu pa s 5:1 branilca naslova in s 14 evropskimi naslovi rekorderja, madridski Real.

Tekma je bila tudi nova zgodovinska priložnost za slovenski nogomet. Vratar Samir Handanović, čeprav ni stopil med vratnici, bi lahko postal prvi Slovenec z naslovom zmagovalca lige prvakov. Ob njem so doslej v finalih igrali še Srečko Katanec, Zlatko Zahović in Jan Oblak. Slednji in Katanec se sicer lahko pohvalita z zmagama v drugih dveh evropskih tekmovanjih - Katanec je leta 1990 dobil pokal pokalnih zmagovalcev, Oblak pa 2018 evropsko ligo.

EPA

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta