MotoGP: Dominantno do razpolovljenega zaostanka

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
29.10.2023 18:00

Jorge Martin je bil na Tajskem najboljši na vseh treningih, v kvalifikacijah in na obeh dirkah, tri preizkušnje pred koncem za Francescom Bagnaio zaostaja le še za 13 točk

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ciljni sprint Martina (89), Binderja (33) in Bagnaie (1) je bil eden najtesnejših v zgodovini.
EPA

Končno je Jorge Martin v zaključku sezone, ko je to najbolj potrebno, svojo dominacijo s treningov unovčil še s popolnim izkupičkom točk na tekmah. Ne le, da je bil najhitrejši na obeh petkovih treningih in v kvalifikacijah, slavil je tudi na sobotni sprint dirki ter na nedeljski klasični preizkušnji. A do popolnega izkupička je prišel za las. Le 0,253 sekunde je na nedeljski dirki ločilo prve tri dirkače, kar pomeni, da je bila preizkušnja četrta najbolj izenačena v zgodovini razreda motoGP, ki pa se resda šteje od prenove kraljevskega razreda leta 2002.

A maksimalnih 37 točk z vikenda na Tajskem je Martinu zagrenil njegov glavni tekmec v boju za naslov svetovnega prvaka Francesco Bagnaia, ki je bil v sprintu, ki prinaša polovične točke, resda šele sedmi, na klasični dirki pa drugi, s čimer si je precej "omejil" škodo Martina v skupnem seštevku. Bagnaia je ciljno črto dirke sicer prevozil kot tretji, a ker je Brad Binder v zadnjem krogu med ogorčenim trobojem tik pred njim zapeljal prek robnika, je bil takoj kaznovan z odvzemom enega mesta.

"Danes ne morem reči, da sem bil ravno boljši od Bagnaie in Binderja. Imel sem enako dober motor, enake gume in enak ritem. V zadnjem krogu sem moral voziti na več kot sto odstotkih, da sem ostal spredaj. Po vseh teh prehitevanjih sem dirko zaključil, kot da sem v kvalifikacijah," je bil na koncu zadovoljen s kančkom sreče najhitrejši na dirki Jorge Martin, ki je zaostanek 27 točk v skupnem seštevku za Bagnaio na Tajskem sklatil na le še 13 točk razlike. Spomnimo: zmaga na dirki prinaša 25 točk, zmaga na sobotni sprint dirki dvanajst, do konca sezone pa so samo še trije dirkaški vikendi.

Povsem nezadovoljen na koncu ni mogel biti niti Francesco Bagnaia, potem ko mu je Binder z drobno napako podaril štiri točke več. Aktualni prvak je bil navdušen predvsem nad številnimi prehitevanji vodilne trojice: "Bilo je kot v sobi za video igrice, kot bi igrali fliper." Ob tem pa ni mogel skriti ponosa nad končnim rezultatom, ki ga je dosegel po šele šestem startnem mestu: "Preboj naprej ni bil prav blagodejen za pnevmatike, v zadnjem krogu sem bil že na robu. A glede na celoten vikend, na startno pozicijo, je drugo mesto pozitivno v boju za naslov svetovnega prvaka." Ta se bo nadaljeval čez dva tedna v malezijskem Sepangu, kjer je Bagnaia lani z zmago praktično potrdil svoj prvi naslov. Če bi se letos ponovil lanski scenarij - Martin je namreč odstopil -, bi bil Italijan tik pred ubranitvijo lovorike. Česa takšnega v razredu motoGP nismo videli od zlatih časov Marca Marqueza leta 2019.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta