Naj se na igrišču pojavi ulica

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
28.09.2020 20:58

Matjaž Kek bo na pripravljalni tekmi proti San Marinu in gostovanjih na Kosovu in v Moldaviji preizkušal nova orožja slovenske nogometne reprezentance

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Selektor bi rad na igrišču naredil korak naprej.
Robert Balen

Izpraznjen urnik spomladi, natrpan jeseni. Tri tekme bo v oktobru odigrala slovenska nogometna reprezentanca. Prijateljska tekma proti San Marinu prihodnjo sredo v Ljubljani bo test za prvi gostovanji v letošnji sezoni lige narodov. Selektor Matjaž Kek je sestavil seznam nogometašev, s katerimi bo poletel v Prištino (11. oktobra) in Kišinjev (14. oktobra).

"Nova situacija s tremi tekmami v enem zboru narekuje kakšno ime več. Hkrati so v ligi narodov igralci po dveh rumenih kartonih suspendirani. Zato se lahko čez teden na seznamu znajde kakšno novo ime," je nakazal, da se med izbranci lahko pojavijo spremembe.

​Dva novinca sta že zraven. Sandi Lovrič, Avstrijec s slovenskimi koreninami, ki je za našo severno sosedo igral v vseh mlajših kategorijah, ob prestopu v člansko vrsto pa se odločil za domovino svojih staršev, bo dobil priložnost. "Dobil je nogometni potni list. Si bo pa moral tudi na igrišču zaslužiti ta poziv. Lahko je dobra osvežitev v zvezni vrsti. Je zelo ofenzivno naravnan. Bo pa predvsem prva tekma pokazala, kako daleč smo," je o 22-letnem vezistu švicarskega Lugana dejal Kek.

​Karantena odnesla vabila

Na ponedeljkov zbor bo prišel tudi Mario Jurčević, ki je pred sezono iz Olimpije prestopil v hrvaški Osijek. "Dolgo je bil v mojih mislih. Ves čas bom iskal rešitve, poskusil razširiti kader z novimi imeni," pravi selektor. Jurčević je na levi strani obrambe zamenjal Bojana Jokića. Kek kapetana ni prečrtal, a ga tokrat ni povabil: "Na bokih smo vedno imeli igralce, ki so delali razliko. Kar mi zdaj, predvsem v ofenzivnem delu, manjka. To pa ne pomeni, da o Jokiću ne razmišljam."

​Omejitvam, ki jih je prinesla pandemija novega koronavirusa, se tudi tokrat ni mogel izogniti. Ker bi ob vrnitvi z reprezentančnega zbora morali v karanteno, bodo tekmi s Kosovom in Moldavijo v ligi narodov izpustili Denis Popović (Qingdao, Kitajska), Tim Matavž (Al Wahda, ZAE), Aljaž Struna (Houston, ZDA) in Robert Berić (Chicago, ZDA).

"Ko daš široko listo za tujino, takoj dobiš mail kluba, ki se sklicuje na pravila Fife. Če igralca ob povratku čaka več kot pet dni karantene, ga niso dolžni spustiti," pojasnjuje Kek, ki tokrat (še) ne bo računal na Josipa Iličića - po osebnih težavah se še ni vrnil v tekmovalni ritem - in Kevina Kampla. Stvari okrog povratka vezista nemškega Leipziga, ki se je predlani poslovil od reprezentance, se dogajajo, zatrjuje selektor. A trenutno so zanj prioriteta nogometaši, ki so na voljo.

​Med njimi so trije člani slovenskih klubov. Vratar Celja Matjaž Rozman bo čakal na priložnost ob prvemu zvezdniku Slovenije Janu Oblaku. Z dobrimi igrami v septembrskem terminu si je nov vpoklic zaslužil Murin Nino Kouter. Vabilo je dobil tudi branilec Maribora Nemanja Mitrović. Po (hitrem) izpadu iz evropskih kvalifikacij jim reprezentanca prinaša edino priložnost, da se še v tej sezoni preizkusijo na mednarodnem prizorišču.

"Danes nihče ne stoji, vsi rinejo naprej, iščejo svojo pot do uspeha. Ko odloča ena tekma, ni preprosto, prinaša čisto drugo izhodišče. Velika imena so izpadala. Da je to realno stanje slovenskega klubskega nogometa … Ne, s tem se nočem sprijazniti. Se pa lahko zgodi, če nisi pripravljen. Če se bomo vedno hoteli primerjati z nekom, mu slediti, ne da bi kaj sami naredili, bo problem," je predstave naših klubov v kvalifikacijah za evropske pokale ocenil selektor.

​Dragić bo imel navijače

K štirim točkam iz tekem proti Grčiji in Moldaviji bo treba dodati še kakšno, da Slovenija ohrani možnost za prvo mesto v skupini C3 in skok v višji razred lige narodov. "Vse bomo naredili, da na igrišču naredimo korak več. Rezultat v prejšnjem ciklusu je bil okej. Mi je pa popolnoma jasno, da je treba zgraditi način igranja. Samo s kvaliteto igre lahko prideš do odmevnega rezultata. Liga narodov je pravšnja, da se izoblikuje novo jedro, ki nam bo dalo upanje na pozitiven rezultat. Z odnosom igralcev sem zadovoljen, hočem pa še večjo agresivnost, odločnost, tudi malo ulice. Na igrišču se moraš včasih tudi 'sfajtati'," poudarja 59-letni Mariborčan.

​Nogometašem kljub poznim uram ne bo prepovedal, da uživajo ob vragolijah Gorana Dragića v finalu košarkarske lige NBA. "Zanimivo je zakulisje reprezentance, na kak način igralci spremljajo nekaj. Eni so povsem indiferentni, drugi so čisto noter. Reprezentančni zbor skušam zunaj igrišča spraviti v bolj sproščeno ozračje, na igrišču pa mora biti tega dosti manj. NBA-finale je dogodek. Fajn mi je, ko spremljam vse te uspehe. Bi pa želel, da se še pri nas kaj takega zgodi. To me žene, to je moj cilj," si je novih poglavij slovenskih športnih pravljic zaželel Matjaž Kek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta