Naši rokometaši na SP: Brez maksimuma, a delo je opravljeno

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
22.01.2023 19:35

Slovenija z zmago proti Črni gori osvojila tretje mesto v skupini I in obdržala možnosti za uvrstitev na olimpijske kvalifikacije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najboljši strelec Slovenije na turnirju Aleks Vlah je bil najučinkovitejši tudi na zadnji tekmi.
Reuters

Da bo tretja tekma v Krakovu hkrati zadnja za slovensko rokometno reprezentanco na svetovnem prvenstvu, je bilo jasno že v petek. S porazom proti Španiji je izgubila možnosti, da bi se zavihtela na eno od prvih dveh mest v skupini I, ki sta zagotavljali uvrstitev v četrtfinale. Med najboljših osem ekip na prvenstvu sta se že pred tretjim krogom glavnega dela turnirja prebili Španija in Francija, edini reprezentanci, ki sta na Poljskem na kolena spravili Slovenijo, sta tako sinoči na medsebojni tekmi obračunali za prvo mesto v naši skupini.

Povsem brez tekmovalnih motivov ni bila niti zadnja slovenska epizoda na mundialu. Ne le, da so proti Črni gori iskali maščevanje za lanski poraz na evropskem prvenstvu in dobro popotnico za marec, ko se bodo z istim nasprotnikom dvakrat udarili v kvalifikacijah za naslednje EP, točke so bile nujne, da bi izbranci selektorja Uroša Zormana v končni razvrstitvi prvenstva zasedli deveto ali deseto mesto in s tem ohranili upe na uvrstitev v kvalifikacije za olimpijske igre. Prvi del izračuna je bil uspešen, Črna gora je padla. Če je bilo to dovolj za olimpijske sanje, pa bo treba počakati – najprej na današnje rezultate v skupinah III in IV, nato pa še na razplet afriškega in evropskega prvenstva prihodnje leto.

No, včeraj Slovenci niso nič čakali. Čeprav jim zaradi poškodbe stegenske mišice ni mogel pomagati s 24 goli drugi najučinkovitejši napadalec v ekipi Blaž Janc - na desnem krilu ga je zamenjal debitant na SP Grega Krečič -, so v uvodnih minutah potrdili, da so kvalitetnejši od Črnogorcev. Ko je Borut Mačkovšek v enajsti minuti ob prednosti igralca več zadel prazno mrežo, je prednost že narasla na pet golov (7:2). Črnogorski selektor Zoran Roganović je slovenski nalet želel ustaviti z minuto odmora, a mu to ni uspelo, Matej Gaber je povišal vodstvo na 9:2. Bližje kot na štiri gole zaostanka reprezentanca, ki je nazadnje na SP nastopala pred desetimi leti v Španiji, v prvem polčasu ni prišla, na odmor se je Slovenija odpravila z zalogo sedmih zadetkov (15:8).

Slovenci se niso prebili v četrtfinale, a na Poljskem so pustili dober vtis.
EPA

"Prvi polčas je bil dober, drugi pa mi ni bil všeč, saj smo samo nadzorovali izid in ga dobili le za en gol," je, ko je bila zmaga, peta na prvenstvu, že v žepu, ugotovil selektor Slovenije Uroš Zorman. V drugem polčasu je bila Črna gora enakovrednejša, a razlike ni uspela stopiti. Končalo se je s slovensko zmago 31:23. "Želel sem si, da bi moji varovanci malce bolj odločno pohodili stopalko za plin. Nimam jim česa očitati, na tokratni tekmi niso dali svojega maksimuma, so pa dobro opravili svoje delo," je še pristavil Zorman, ki je priložnost za igro ponudil vsem 16 igralcem, prijavljenim za tekmo.

Svoj delež k zmagi je še enkrat pristavil poveljnik obrambe Urban Lesjak. Prvi slovenski vratar je nabral 16 obramb in bil upravičeno izbran za najboljšega posameznika na tekmi. "Ni bilo vse čisto preprosto, a bili smo dovolj suvereni in kakovostni za zmago nad Črnogorci. Naša motivacija med celotno tekmo ni bila vprašljiva. Od začetka smo narekovali ritem igre in pokazali, kaj želimo, pri tem pa smo vztrajali do konca," je povedal 32-letni član makedonskega Pelisterja.

EPA

V napadu je tudi tokrat vlogo prve violine zagrabil Aleks Vlah. S šestimi goli je bil prvi strelec tekme, s skupno 31 pa najboljši Slovenec na prvenstvu. "Vedeli smo, da potrebujemo čim višjo razliko, da si zagotovimo deseto mesto. Končna razlika bi lahko bila višja, a na zadnji tekmi nismo igrali dovolj sproščeno. Zmaga z osmimi goli nad Črnogorci je lepa. Upam, da bo tudi zadostovala za deseto mesto, ki vodi v kvalifikacije za olimpijske igre v Parizu," si je pred odhodom v domovino zaželel 25-letni Izolčan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta