(ODZIVI) Šimundža za konec sezone pogrešal zmago. Vrhovec po osvojitvi drugega mesta: Za Maribor to ni lepa slika

Miha Dajčman Miha Dajčman
19.05.2024 21:35

Obračuna Koper - Maribor in Olimpija - Bravo sta odločala o uvrstitvah ekip med drugim in četrtim mestom. Vijoličasti so z remijem na Bonifiki potrdili drugo mesto, Bravo pa je z zmago nad Olimpijo prehitel Koper na četrtem mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborski nogometaši so se po tekmi s številnimi navijači na Bonifiki veselili končnega drugega mesta v prvenstvu.
Tomaž Primožič/fpa

Maribor in Olimpija sta se na daljavo borila za drugo mesto, ki, če pokalni zmagovalec dvoboja med Rogaško in Gorico ne bo pridobil licence za evropska tekmovanja, prinaša nastopanje v kvalifikacijah za evropsko ligo, zagotovo pa boljše izhodišče v kvalifikacijah za konferenčno ligo. Koper in Bravo pa sta bila v boju za četrto mesto, ki bo morda vodilo v kvalifikacije za konferenčno ligo.

Na Bonifiki se je zbralo spodobno število gledalcev, na tribunah je bilo veliko pristašev Maribora, ki so si želeli, da vijoličasti drugo sezono brez lovorike zaključijo z zmago za potrditev drugega mesta. Obračun se je začel s slovesnostjo, s 30 leti je kariero profesionalnega nogometaša zaključil bočni branilec Matej Palčič. Koprčan je dve leti igral tudi za Maribor, zato sta mu spominska dresa obeh klubov predala predsednik Primorcev Ante Guberac in športni direktor vijoličastih Marko Šuler.

Po dramatični tekmi je trener Maribora Ante Šimundža na vprašanje, ali je na obračunu kaj pogrešal, odgovoril, da je pogrešal zmago. "Predstava ekipe je bila v prvem polčasu boljša kot v drugem. Smo pa imeli v drugem polčasu več zrelih priložnosti. Bili smo malo nemirni na žogi zaradi takšnih ali drugačnih razlogov. Po drugi strani pa smo z željo, pragmatičnostjo in tekmovalnostjo zasluženo osvojili točko," je ocenil Mariborčan, ki se je odločil za dve spremembi v začetni enajsterici v primerjavi z derbijem. Jan Repas in Arnel Jakupović sta manjkala zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice, tekmo sta od prve minute začela Blaž Vrhovec in Etienne Beugre. 

Koprčani so povedli v 12. minuti, ko je Mariborčan Luka Vešner Tičič lepo podal z desne strani na levo stran kazenskega prostora, kjer je bil natančen Wisdom Sule. Mariborčani so si nato priigrali več resnih priložnosti, izenačili pa so v 42. minuti. Kot je izvajal Josip Iličić, gostitelji so izbijali, žoga je po skoku Blaža Vrhovca prišla do Hilala Soudanija, Alžirec pa je dosegel petnajsti prvenstveni gol v sezoni.

Hilal Soudani je zadel za izenačenje Maribora na Obali.
Tomaž Primožič/fpa

V drugem polčasu smo na Bonifiki zaradi številnih prekrškov videli raztrgano igro, a tudi veliko priložnosti. V 55. minuti bi David Šmajc lahko dosodil enajstmetrovko, ko je vratar Jan Koprivec podrl Iličića. Pet minut kasneje je imel Marko Božić priložnost za preobrat, sam je bil pred Koprivcem, a je bil primorski vratar uspešnejši. Sledile so minute Kopra. Strele gostiteljev, ki so takrat najbrž že vedeli, da Bravo v Stožicah vodi, pa so ustavili mariborski obrambni blok in razpoloženi Ažbe Jug. Po 80. minuti je bila tekma za nekaj trenutkov prekinjena, ko je zaradi prekrška na tleh obležal Milec, hkrati pa je za tribuno domače navijaške skupine močno počilo. Tifozi so s celotnega stadiona poželi reakcije neodobravanja. 

Tomaž Primožič/fpa

Kmalu po izteku 90. minute so se na Bonifiki veselili mariborski navijači, saj je uradni napovedovalec sporočil, da se je tekma v Stožicah končala z zmago Brava nad Olimpijo z 1:0. Gol je dosegel Martin Pečar. V sodnikovem dodatku so Koprčani na veselje domačih gledalcev dosegli gol, zadel je Tomek, toda Šmajc je zaradi prepovedanega položaja gol razveljavil. Drama na Bonifiki se je nadaljevala. V 98. minuti je Sule padel v kazenskem prostoru po posredovanju Svena Šoštariča Karića, sodnik je dosodil enajstmetrovko in domačini so se znova veselili. Toda VAR je Šmajca pozval k ogledu posnetka akcije in sodnik je enajstmetrovko razveljavil. Po 115. minutah je bil dvoboj zaključen z izidom 1:1, Mariborčani so osvojili drugo mesto na lestvici, Koprčani pa petega.

"Vedeli smo, kakšen je bil rezultat na drugi tekmi, zato ta juriš na koncu. Fantom nimam kaj očitati, čestitam jim. Malo športne sreče je zmanjkalo na koncu, da bi dosegli ta tako želeni drugi gol. Čar nogometa je v tem, da do konca ne vemo, kaj se bo zgodilo. Publika je bila fenomenalna, vzdušje je bilo top. Čestitke navijačem in gledalcem," je dejal trener Kopra Oliverja Bogatinova.

"Za Maribor to ni lepa slika," je razplet prvenstva, ki so ga Mariborčani zaključili na drugem mestu in drugič zapored brez lovorike, komentiral vezist vijoličastih Blaž Vrhovec. "Na zadnji tekmi pa smo svoje naredili, odigrali fer do konca, čeprav smo vedeli, kakšen je rezultat na drugi tekmi. V športnem duhu in najbolje, kar smo zmogli, smo igrali do konca. Nismo želeli izgubiti, hoteli smo podaljšati serijo neporaženosti. Upam, da bo ta serija trajala tudi v naslednji sezoni," je še povedal.

"Želeli smo drugo mesto, ker je to bilo v danem trenutku možno osvojiti. Zame so po tej tekmi igralci heroji glede na vse, kar se je dogajalo na igrišču. Tekmovalnost in pragmatičnost, ki smo jo pokazali, predvsem pa hladne glave v zaključku tekme pomenijo zelo trden temeljni kamen, na katerem lahko gradimo v prihodnji sezoni," je o zaključku sezone dejal Ante Šimundža, ki tekme na Bonifiki na klopi ni spremljal do konca, saj je prostor ob igrišču zapustil "v dobrobit ekipe", o podrobnih razlogih za to pa ni želel govoriti.

Dolgo po koncu tekme se je z navijači na Obali družil Matej Palčič, ki se je od profesionalnega nogometa poslovil mešanih občutkov. "Hvaležen sem vsem. Nekaj se zdaj končuje, druge stvari pa me še čakajo. Hvaležen sem za vse trenutke v nogometu. Zmanjkala je češnja na torti, želeli smo si treh točk na zadnji tekmi in četrtega mesta. Od 70. minute smo vedeli, da Bravo vodi, šli smo na vse, a na žalost ni uspelo," je bil razočaran Palčič, ki je pred dnevi marsikoga presenetil z odločitvijo, da končuje kariero. Nekdanji član Maribora bo odslej delal kot fizioterapevt.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta