OP AVSTRALIJE: Več stresa, a prepričljiva zmaga Kaje Juvan

ŠR, STA
16.01.2023 17:48

Kaja Juvan zanesljivo čez prvi krog v Melbournu, v drugem jo čaka lanska zmagovalka Wimbledona.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaja Juvan je uspešno začela nastope na prvem grand slamu sezone.
Igor Napast

Hitro se je čez prvo oviro na uvodnem teniškem grand slamu sezone prebila Kaja Juvan. Ura in 19 minut igre je bilo dovolj, da je Ljubljančanka v Melbournu odpravila francosko kvalifikantko Seleno Janicijevic. Prvi niz je dobila s 7:5, drugega s 6:1.

Janicijeviceva, 185. igralka na lestvici WTA, je v prvem nizu sicer povedla s 5:4, a je nato pobudo prevzela Juvanova in dobila devet od naslednjih desetih iger. "Zadovoljna sem z zmago. Na prvi tekmi je vedno prisotnega nekaj več stresa, zato sem vesela, da sem premagala prvo tekmico. Zdaj se bom spočila in pripravila na naslednjo tekmo. Veselim se še enega novega dne na turnirju," je povedala Kaja Juvan, trenutno 104. igralka na lestvici WTA. S prebojem v drugi krog je že izboljšala uvrstitev iz Melbourna 2022, ko je nastope zaključila že v uvodnem krogu.

Da bi izenačila svoj doslej najboljši dosežek iz Avstralije, tretji krog iz leta 2021, jo čaka veliko dela. V drugem krogu ji bo namreč nasproti stala 25. igralka sveta Elena Ribakina iz Kazahstana. Lanska zmagovalka Wimbledona je včeraj s 7:5, 6:3 premagala Italijanko Elisabetto Cocciaretto. Drugo slovensko predstavnico, Tamaro Zidanšek, visoka ovira čaka že v prvem krogu, danes se bo merila proti drugi nosilki turnirja, Tunizijki Ons Jabeur.

Nadal je zmago lovil več kot tri ure in pol

Prva nosilca v posamični konkurenci sta bila uspešna. Poljakinja Iga Swiatek je s 6:4, 7:5 premagala Nemko Jule Niemeier. Več preglavic je v prvem krogu imel lanski zmagovalec in prvi nosilec v moški konkurenci. Španec Rafael Nadal je zmago proti Jacku Draperju lovili tri ure in 41 minut, po štirih niz pa je slavil s 7:5, 2:6, 6:4, 6:1. "Lep občutek je braniti zmago. Lani je bil to eden najbolj čustvenih turnirjev v moji karieri, a na žalost je vse to mimo. Zato moram trdo delati naprej. Lepo je biti tukaj, tudi v 19. sezoni poklicne kariere. Pomembno je začeti z zmago, zato sem vesel. To sem potreboval, saj zadnji meseci zame niso bili enostavni," je povedal 22-kratni zmagovalec turnirjev velike četverice. S 1068. zmago se je 36-letnik na večni lestvici izenačil na tretjem mestu z Ivanom Lendlom. Več zmag imata v odprti eri zgolj Jimmy Connors (1275) in Roger Federer (1251).

Rafael Nadal
EPA

Nadala v drugem krogu v sredo čaka obračun proti Američanu Mackenzieju McDonaldu, ki je v petih nizih premagal rojaka Brandona Nakashimo. Danes prvi nastop čaka Srba Novaka Đokovića. Četrti nosilec je sprva odpovedal včerajšnji trening, nato pa se le pojavil na igrišču in vadil za zaprtimi vrati. Zmagovalca 21 turnirjev za grand slam in devetkratnega šampiona Melbourna bo izzval Španec Roberto Carballes Baena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta