Po Danski Slovenijo čaka Švedska: Dovolj izkušenj, da se vrnejo med elito

Gordana Possnig Gordana Possnig
05.11.2022 07:01

Rokometašice Švedske bodo druge nasprotnice Slovenije v Celju, njihov cilj bo, da popravijo vtis z zadnjih treh prvenstev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jamina Roberts je prva adutinja švedskega napada.
Profimedia

Jutri ob 18. uri slovensko izbrano vrsto čaka druga preizkušnja na domačem evropskem prvenstvu. V Celju se bodo udarile s Švedinjami, ki so turnir začele s sinočnjim dvobojem proti Srbiji. Cilj skandinavske reprezentance na letošnjem prvenstvu je nedvomno izboljšanje uvrstitve izpred dveh let, ko je končala na zanjo skromnem enajstem mestu. Švedinje so zadnje odličje na evropskih prvenstvih osvojile pred osmimi leti, bile so tretje, na turnirju so zmagale na petih tekmah. Zadnja tri prvenstva stare celine pa so jim prinesla razočaranja, saj so skupaj zmagale na le petih obračunih.

Tudi v letošnji ekipi je nekaj igralk, ki so že igrale na največjih tekmovanjih. Med njimi so Jamina Roberts, Linn Blohm in Nathalie Hagman, ki bodo poskušale izkoristiti svoje izkušnje z dosedanjih velikih tekmovanj, da skandinavsko ekipo vrnejo med elito. Pri tem jim bodo v pomoč predvsem mlajše igralke, željne uspehov v reprezentančni vrsti.

Izpostaviti velja, da Švedinje v Sloveniji igrajo brez najboljše strelke prvenstva izpred dveh let Isabelle Gullden, ki se je poslovila od nastopov na mednarodnih tekmovanjih. Glavni adut za doseganje golov bo tako leva zunanja igralka Jamina Roberts, ki ji je pred prvenstvom manjkalo le še 22 zadetkov, da bi postala osma igralka v zgodovini Švedske, ki je dosegla mejnik 500 golov. Po mnenju strokovnjakov pa bi lahko Gulldenovo uspešno nasledila Tyri Axner, hči selektorja Tomasa Axnerja, ki je odlično igrala na lanskoletnem mladinskem svetovnem prvenstvu.

Švedinje so lansko leto svetovno prvenstvo končale na petem mestu, le za las pa se jim je izmuznila kolajna na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. Na teh turnirjih se je po mnenju rokometnih strokovnjakov pokazalo, da se lahko njihove mlade igralke po tekmah zelo hitro regenerirajo.

Vsi pa menijo, da ni nobenega dvoma, da bodo tokrat izboljšale slabo uvrstitev izpred dveh let, ko so slabo igrale predvsem v obrambi (na tekmo so povprečno prejele 27 golov), ob tem pa na tekmah povprečno dosegle manj kot 25 golov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta