(POGOVOR) Urška Žigart: Če imaš kaj pokazati, ti nihče ne bo prepovedal

Uroš Gramc Uroš Gramc
29.06.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Gramc

Da jo še vedno marsikdo pozna le kot dekle Tadeja Pogačarja, je ne moti, čeprav ima Urška Žigart svojo in uspešno kolesarsko kariero. In ne bi mogli reči, da je 26-letnica iz Slovenske Bistrice v tem svetu zaradi prvega kolesarja sveta, saj je že četrto leto v svetovni seriji, tretje pri avstralski zasedbi Jayco-Alula, v katere moškem delu je od naših Luka Mezgec. Da je konkurenčna najboljšim na svetu, je pred dvema tednoma dokazala na dirki po Švici, kjer je bila blizu zmage v tretji etapi. Glavnina je ubežnico pohrustala na cilji ravnini, v skupnem seštevku pa je osvojila sedmo mesto. Dobro formo je potrdila na državnem prvenstvu s tretjim naslovom prvakinje v kronometru, popolno zmagoslavje najbrž najbolj zvezdniškega kolesarskega para na svetu pa je preprečila Urša Pintar, ki ji je odnesla naslov na cesti. Žigartova je srebro dodala v zbirko k dvema bronoma iz prejšnjih let in z optimizmom zre proti dirki po Italiji, ki bo za dekleta trajala od tega petka do naslednje nedelje.

Spet lačna dirkanja

"S kronometrom sem malo bolj zadovoljna kot s cestno dirko, a na njej je bilo veliko boljše kot na prejšnjih državnih prvenstvih. To je povsem drugačna dirka, kot jih vozimo, startamo skupaj z mladinci. Ne poznamo jih, ne veš točno, kdo ima kakšno delo. Čisto drugačna dinamika je kot v ženskem kolesarstvu. Drugo mesto me obvezuje, da drugo leto še malo bolj pritisnem," nam je povedala Urška Žigart. A zlata kolajna že tokrat ni bilo močna oddaljena. "Po moje sem jo imela v nogah, parkrat sem napadla po ravnem in so šli zraven mladinci, kdaj pa katera od punc ni želela dati smene. Šla sem na zmago, ko nas je pet ali deset, mi ni izziv iti na drugo ali tretje mesto. Izmuznila se mi je, Urša je bila na enem od klancev malo pred mano. Na žalost se je s skupino odpeljala."

V kronometru je bila doslej Žigartova najuspešnejša na domačih cestah, v tujini se odlično znajde na vzponih.
Stefano Sirotti

Sta pa s Pogačarjem seveda slavila, tri zlata odličja in eno srebro ne more biti slab izkupiček. "Sigurno je bil za naju dober teden v Sloveniji. Vesela sem, da sem prvič letos doma. A po slavju s Tadejevimi starši, z mojim očetom že greva proti novim izzivom," je povedala Štajerka. Na Gorenjskem je vknjižila svojo četrto profesionalno zmago, od vseh je iz tujine le predlanska iz četrte etape dirke po Valencii, a zdi se, da peta ni daleč. Po dveh letih ima spet stik s svetovno špico. "Ne morem reči, da je bila sezona lani slaba, vplivale so tudi osebne okoliščine, da na dirkah nisem pokazala, kar bi lahko. Letos sem malo bolj lačna dirkanja. Bomo videli, kako dolgo bom zadržala to formo." Predstave v Švici kažejo, da je na pravi poti. "So dobra popotnica. Vem, da ni realno pričakovati, da gre vse samo navzgor. So padci in vzponi. Dobila sem ogromno samozavesti, ker vem, katere punce so pred mano, kam so šle sekunde in minute. Še naprej bom trdo delala, da bom enkrat na vrhu."

Agresivna na prelazih

Letos je najbrž ne bomo videli na ženski dirki po Franciji, ki se začne 23. julija (ko se moška zaključi), Bistričanka se je je udeležila lani, bo pa tretjič na italijanski pentlji. Ta se s 4,4-kilometrskim posamičnim kronometrom prične v Chiancianu v Toskani, zaključi pa v Olbii na Sardiniji, kjer bo karavana gostovala v zadnjih dveh dneh. "Na Giru bom v prvem tednu Tadejevega Toura. Potem bom verjetno šla pogledat alpske etape. Kaj preveč planirati ni mogoče, ker vemo, da se vse lahko spremeni v eni luknji, v enem ovinku."

Cirkus okrog njiju se zdi zvezdniškemu paru zabaven. 
Uroš Gramc

Lani je bila Žigartova v Franciji osma v etapi s ciljem na Le Marksteinu, kjer bodo moški letos zaključili zadnjo gorsko preizkušnjo dan pred prihodom na Elizejskem poljane. Je bil Pogačar deležen kakšnega nasveta? "Skombinirali so klance iz naših zadnjih dveh etap. Ne vem, če rabi ravno moje nasvete, ve pa, kako je videti njegov zaključek," se je nasmehnila sogovornica. In kakšni so njeni cilji za italijanski krog? "Skušala bom biti agresivna v težkih etapah. Španki Ane Santesteban bom pomagala za generalno uvrstitev. Ampak če si zraven in še imaš kaj pokazati, nihče ne bo rekel, da ne smeš. Upam, da bodo noge dobre," tudi sama cilja na kak odmeven rezultat. Če ji uspe, bo morda še manj tistih, ki jo bodo naslavljali le kot Pogačarjevo dekle, kot se je zgodilo nedavno v Švici. "Mislim, da sta bili naši ekipi zelo veseli, ker je bilo okrog tega ogromno trušča. Midva sva drug za drugega itak Tadej in Urška, odmisliva, kdo je kje koga ujel in kdo kaj zmagal. Ampak če je ljudem zabavno, zakaj pa ne," je odvrnila Žigartova. Morda pa po uspešen Giru Pogačar postane le njen fant. "Mogoče, haha, ampak takrat še traja Tour in bom spet jaz njegova punca. So pa to sladke skrbi," se je namuznila Bistričanka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta