Roko Baturina z dvema goloma približal evropsko jesen

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
13.07.2022 21:01

Nogometaši Maribora v Turčiji preskočili Šahtjor in si zagotovili zmenek s Šerifom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hrvaški napadalec se je hitro oddolžil za zapravljeno na prvi tekmi. 
Grega Wernig

Po en gol v vsakem polčasu in drugi krog je tu. Nogometaši Maribora so uspešno opravili s povratno tekmo uvodnega kroga kvalifikacij za ligo prvakov, remiju brez golov iz Ljudskega vrta z dvema komadoma Roka Baturine dodali zmago z 2:0 in preskočili Šahtjor iz Soligorska.

Kulisa je spomnila na čase strogega lockdowna. Proti tekmecu iz države, kjer so se spomladi 2020 bolj ali manj požvižgali na izbruh pandemije (takrat še novega) koronavirusa in za razliko od večine nogometnega sveta normalno nadaljevali s prvenstvom, so slovenski prvaki igrali … pred praznimi tribunami. Ne v Soligorsku, Šahtjor je zaradi kazni Uefe, ki beloruskih klubov zaradi vpletenosti njihove države v vojno v Ukrajini sicer ni izločila iz svojih tekmovanj kot ruske, jih je pa poslala igrat na nevtralne terene, drugo tekmo prvega predkroga lige prvakov gostil na severu Turčije, v Adapazariju. Vijoličasti se niso ustrašili praznih tribun, obarvanih v v Mariboru nepriljubljeno zeleno, s prvim evropskim gostovanjem v sezoni so opravili uspešno.

Na podoben način kot dvoboja v Ljudskem vrtu se je Maribor lotil tudi povratne tekme. Trener Radovan Karanović je na igrišče poslal isto enajsterico, vključno s poslavljajočim se Antoinejem Makoumboujem, ki je tik pred prestopom v italijanski Cagliari. Vodilo, da je čvrsta obramba temelj za uspeh, je ostalo; so pa slovenski prvaki popravili učinkovitost v napadu. Prvi sprehod v kazenski prostor Šahtjorja, ko je Nino Žugelj prestregel žogo, nato pa z domiselno potezo poslal v ogenj Ivana Brnića, se je zaradi nenatančnega predložka sicer končal brez strela, je pa že drugi vijoličaste poslal v vodstvo.

V blagajno je letos s prodajo Antoina Makoumbouja kapnilo več kot lani celo leto skupaj. 

Jan Repas je dobro nadaljeval akcijo, ki jo je začel Makoumbou, s prodorom pretental beloruske branilce, da so pozabili na Roka Baturino, nato pa odložil žogo napadalcu. Baturina se je spretno obrnil in sprožil s prve. Natančno in dovolj močno, da je Maribor v 12. minuti povedel z 1:0. Hrvat, ki ga je na posojo pod Kalvarijo poslal madžarski Ferencvaroš, se je hitro odkupil za zapravljene priložnosti na prvi tekmi, pogovori s trenerjem so očitno pomagali, 22-letnik je v gol spremenil prvo (pravo) priložnost na tekmi.

Rudarji iz Soligorska so bili v prvem polčasu prevej bolj pasivni. Menno Bergsen, vratar slovenskih prvakov, sicer ni bil čisto brez dela, izkazal se je, ko se je pred njim znašel prvi napadalec Šahtjorja Dembo Darboe. A tudi, če bi Nizozemec v tisti akciji kapituliral, to Belorusom ne bi pomagalo, saj je bil reprezentant Gambije v prepovedanem položaju. Je pa vratar na drugi strani poskrbel, da Maribor ni v drugi del odnesel še višje prednosti. V 38. minuti je bil Repas spet v vlogi podajalca, na zmenek z Maksimom Plotnikovom poslal Nina Žuglja, občasni beloruski reprezentant pa je z refleksno obrambo zaustavil njegov strel.

Niti Plotnikov pa ni mogel rešiti obrambe Šahtjorja v 57. minuti. Naveza novincev je udarila, Marko Božić je potegnil, z globinsko podajo zaposlil Baturino, napadalec pa je bil z levico še enkrat suveren v kazenskem prostoru. Drugi strel Dalmatinca, drugi gol.

Belorusi se sicer niso predali, sestavili so nekaj (pol)priložnosti, a že takrat je bilo bolj ali manj jasno, da bo proti Šerifu iz Tiraspola, ki si je drugi krog zagotovil s torkovo zmago z 1:0 proti Zrinjskemu iz Mostarja, igral Maribor. Finiš dvoboja te ugotovitve ni spremenil, moldavski prvaki, ki so v prejšnji sezoni v elitnem tekmovanju celo vzeli skalp madridskemu Realu, pridejo na obisk na Štajersko, vijoličasti pa na že zagotovljenih treh dvobojih v kvalifikacijah za evropske pokale potrebujejo le še eno zmago, da si zagotovijo uvrstitev vsaj v konferenčno ligo. Ja, evropska jesen se je s slavjem v Adapazariju približala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta