S puško na rami v lov za razvitimi državami

Uroš Gramc Uroš Gramc
21.11.2023 07:38

Slovenska reprezentanca starta v novo sezono okrepljena v servisni ekipi, ki jo čakajo novosti v mažah brez vsebnosti fluora

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jakov Fak (desno) je še vedno naš najboljši, Lovro Planko in drugi pa so mu vse bolj tesno za petami.
EPA

S tekmo mešanih štafet se v soboto v Östersundu na Švedskem prične sezona svetovnega pokala v biatlonu, ki bo trajala vse do sredine marca, ko bo karavana po petih letih spet letela čez lužo v ZDA in Kanado. Osem držav in devet prizorišč bo obiskala, le v Nemčiji bosta dve postaji, je pa ta šport edini od zimskih (ob neolimpijskih poletih na smučeh), ki bo v tej zimi gostil svetovno prvenstvo (SP). To bo po letu 2013 spet v Novem mestu na Češkem, za Slovenijo uspešnem prizorišču, saj je Jakov Fak takrat osvojil bronasto kolajno v sprintu.

Pri 36 letih zelo izkušen mož je še vedno naša prva violina. "Ni popustov na delovno dobo, če želiš biti na visokem nivoju, kar je tudi prav. Moj trening je sestavljen podobno ali enako kot pri sotekmovalcih. Le upam lahko, da bo sezona brez zdravstvenih težav. Potem so vsa vrata odprta," je dejal Fak, ki mu v vsej karieri najbolj nagaja prav zdravje. Ob sebi v A-reprezentanci ima devet članov. Pri dekletih je najbolj zveneče ime nekdanja smučarska tekačica Anamarija Lampič, ki vstopa v svojo drugo sezono s puško na rami, ekipo pa zaokrožujejo Polona in Živa Klemenčič ter prvič s polnopravnim članstvom 20-letna Lena Repinc. Številčnejša je moška vrsta, v kateri so še Miha Dovžan, Anton Vidmar, Lovro Planko, Alex Cisar in novinec 22-letni Matic Repnik. Manjka 31-letni Rok Tršan, ki je prestopil v trenerske vode in pri mladinkah zamenjal Andrejo Mali. "Največ truda smo vložili v širitev servisne ekipe. Trenutno ima štiri člane, v Hochfilznu se bo pridružil peti in kasneje prvič v zgodovini šesti. S tem mislim, da lovimo najbolj razvite države," je povedal novi vodja panoge Marko Dolenc.

Napovedal je visoke cilje, stopničke v svetovnem pokalu in na SP. Zadovoljen je tufi, da imajo dovolj kakovostno zasedbo za nastope vseh štirih štafet. Visoke uvrstitve v ekipnih preizkušnjah so želja glavnega trenerja, saj meni, da se v tem vidi dobro delo reprezentance. A pristop je individualen. "Lani je bil cilj napredek vseh in tudi letos je," je povedal Ricco Gross. V novih mažah večjih težav ne vidi. "Pomembno je, da bomo imeli pravočasen dostop do njih, da jih bomo lahko testirali." Ekipo je ravnokar pripeljal s sklepnih, tritedenskih snežnih priprav v Obertilliachu na avstrijskem Tirolskem. Pred tem so se na rolkah lahko pripravljati na novi kilometrski asfaltirani progi doma. Investicija je stala 200 tisoč evrov in je dediščina zimskega SP 2021, na Pokljuki pa si želijo že čez dve leti prirediti še poletno.

V prejšnji zimi je edino naše prizorišče gostilo svetovni pokal, v tej ga ne bo, a edine stopničke je Fak vknjižil v Nemčiji. Za njim sicer ni najuspešnejša sezona, so pa močno napredovali vsi ob njem. Pri dekletih je na nekaterih tekmah v stik s svetovnim vrhom stopila starejša od sestričen Klemenčič, Polona, senzacionalno se je na peto mesto že na prvi tekmi v novem športu zavihtela Lampičeva. Za kaj več je imela preveč nemirno roko. "Lani sem komaj septembra začela streljati stoje, letos sem to počela celo poletje. Lahko imam zelo dober dan, da so vsi malo začudeni, lahko pa zelo slabega in grem raje v sobo," je dejala nekdanja tekaška kraljica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta