Smola kot senca Primoža Rogliča, komaj si je opomogel, spet jo je skupil

Uroš Gramc Uroš Gramc
06.09.2022 22:10

Kar bi moralo biti slavje, je postalo žalovanje. Briljantni načrt Jumbo-Visme se je izjalovil na bizaren način, ko je Primož Roglič v zaključku 16. etape dirke po Španiji nepričakovano padel

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zasavec jo je grdo skupil po desni strani telesa. 
Epa

Šestnajsta etapa dirke po Španiji, prva po tretjem prostem dnevu in vstopna točka v odločilni tretji teden, bi morala biti mirna, le z razburljivim zaključkom, ki pa ne bi smel bistveno vplivati na razmerja v karavani. A končnica je bila infarktna in bizarna ter bo verjetno globoko zarezala v razplet, ker je Primož Roglič, ki bi moral biti junak dneva, v ciljni ravnini postal tragični junak morda kar cele Vuelte. V zadnjih dveh kilometrih in pol se je zrcalila njegova cela kariera ali pa še prejšnje (športno) življenje v smučarskih skokih z medaljami in padci ter poškodbami, od katerih izstopa grozljiv iz Planice. Neverjetno močnega Zasavca kot senca ves čas spremlja smola. Kot strela z jasnega je tokrat zgrmel po tleh, se ves podrgnil, morda tudi polomil, in tistih osem sekund, ki jih je pridobil proti vodilnemu Remcu Evenepoelu, lahko, da ne bo nič štelo.

"Moramo videti, kako hude so poškodbe. Zdaj je v avtobusu, da vse očistimo, ampak očitno je poškodovan. Zdi se mi bolj od tistih osmih sekund, ki smo jih pridobili. Upamo vseeno, da poškodbe niso prehude in da nadaljuje svoj boj," so bile edine informacije iz Jumbo-Visme, ki jih je sporočil Eddy Engels. Športni direktor nizozemskega moštva sploh ni videl, kaj se je dejansko zgodilo, a do zadnjih 300 metrov je šlo vse po načrtu. Zasavec je napadel 2,7 km pred ciljem, ko se je po ravninskem dnevu cesta malce dvignila in je lahko prišla do izraza njegova eksplozivnost. "Imeli smo plan, da gremo po etapo in da pridobimo nekaj sekund. Zaključek nam je ustrezal. Načrt se je lepo odvijal, Primož si je pridobil nekaj prednosti in je bil z manjšo skupino. Cilja v avtomobilu nismo videli," je povedal Engels in zmajeval z glavo: "Tako malo možnosti je bilo, da bi sploh uspeli, a smo. Potem pa gre vse narobe. Res bizarno."

Epa

Smolo je imel tudi vodilni Belgijec, v zaključku mu je počila zračnica, toda bil je že znotraj zadnjih treh kilometrov in je namesto parih minut imel čas glavnine. "Ogromno bi izgubil, a sem imel veliko sreče. Bil sem sicer precej v ozadju in sem si želel malo izboljšati položaj, takrat pa se je zgodilo. Malo me je bilo strah, ker sem si dobro ogledal zaključek in je bila cesta zelo spolzka," je povedal Remco Evenepoel. Rogliča v napadu je ta dan pričakoval. "Vemo, da je eksploziven, to je bil teren zanj. Zato še večja škoda, da je padel. Tega nikoli nočeš. Upam, da si opomore," je dejal 22-letnik, ki je v cilju želel stopiti do največjega tekmeca, ki je okrvavljen sedel naslonjen na ograjo, a ga pri Jumbo-Vismi niso spustili blizu.

EPA

Usoden za 32-letnega Kisovčana, ki si je le nekaj dni pred startom Vuelte povsem opomogle od padca na Touru, je bil trk s Fredom Wrightom. Britanec je bil eden od zgolj četverice sprinterjev, ki so lahko sledili njegovemu napadu in so si želeli predvsem etapne zmage. Roglič, željan predvsem sekund v boju z Evenepoelom, jih je pripeljal v ciljno ravnino, nato so švignil mimo, a jih je želel prijeti za rep, vendar je v stiku s članom Bahraina zgrmel po tleh. "Želel sem sprintati in sem šel ven, on pa je prihajal v zavetrje. Verjetno je to povzročilo padec. Niti ne vem, kaj se je zgodilo, vsekakor pa ni bilo nič namernega. Upam, da bo z njim vse v redu," je dejal 23-letni Britanec, ki je končal na četrtem mestu. Drugo etapno zmago je osvojil Danec Mads Pedersen, ki si je že daleč pred nedeljo v Madridu praktično zagotovil zeleno majico najboljšega sprinterja. Le še do španske prestolnice mora pripeljati, kar pa niti približno ne bo enostavna naloga. Zraven vseh pasti na cesti jih čakajo še druge sorte. Letos je odstopilo že 41 kolesarjev, do začetka tretjega tedna nazadnje več pred devetimi leti. Največ (24 odstopov) je k temu prispeval covid.

Rezultati 16. etape, Sanlucar de Barrameda - Tomares, 189,4 km: 1. Mads Pedersen (Danska/Trek-Segafredo) 4.45:29, 2. Pascal Ackermann (Nemčija/UAE Emirates), 3. Danny van Poppel (Nizozemska/Bora-Hansgrohe) ... 13. Carlos Rodriguez (vsi Španija/Ineos Grenadiers) +0:08, 15. Juan Ayuso (UAE Emirates) 18. Enric Mas (Movistar), 30. Jan Polanc (Emirates) vsi isti čas, 35. Primož Roglič (oba Slovenija/Jumbo-Visma) čas zmagovalca, 97. Remco Evenepoel (Belgija/Quick-Step Alpha Vinyl) +0:08; vrstni red: 1. Evenepoel 61.26.26, 2. Roglič +1:26, 3. Mas 2:01, 4. Ayuso 4:49, 5. Rodriguez 5:16, 13. Polanc 15:08.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta