Spomini na Milana Žurmana: Bil je hiter, spreten, iznajdljiv, imel je tudi močan in natančen udarec

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
12.04.2024 05:00

Poslovil se je še eden v nizu nepozabnih mariborskih nogometašev, ki so pisali svetlo zgodovino kluba iz Ljudskega vrta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav so ga snubili pri Hajduku in Schalkeju, je ostal zvest vijoličasti majici.
Dragiša Modrinjak

Po Milanu Arnejčiču, Francu Keku in Niltonu Fernandesu, ki so preminili v tem letu, se je včeraj zjutraj po zahrbtni bolezni iztekla življenjska pot še enega nogometaša NK Maribor - 6. aprila leta 1961 rojenega Milana Žurmana. Mariborčanu, ki je prve nogometne korake naredil v Železničarju, nato pa kot napadalec in igralec za zvezo zaslovel v majici NK Maribor na tekmah v slovenski in drugi jugoslovanski ligi zahod. Na lestvici nogometašev Maribora je po številu odigranih tekem (276) na štirinajstem mestu, pred njim in za njim pa sta še dve sijajna nogometaša, Matjaž Kek na trinajstem mestu (280.) in Branko Horjak na petnajstem (268). Žurman je zabil 82 golov in je na lestvici najučinkovitejših nogometašev Maribora sedmi.

Prvo tekmo v vijoličasti majici je Milan, za nogometne prijatelje Migo, odigral 23. avgusta 1981 proti Triglavu Kranj (8:1) in zabil svoj prvi gol, po koncu sezone 1988/89 je odšel v Avstrijo, nato igral dve leti za Rudar Velenje, se v sezoni 1996/97 vrnil v Ljudski vrt in in zadnjo tekmo za vijoličaste odigral 4. junija 1997 proti Primorju Ajdovščina. Po končani aktivni igralski poti se je podal v trenerske vode in na akademiji v avstrijskem Kapfenbergu več let skrbel za vzgojo tamkajšnjih nadarjenih nogometašev, po vrnitvi v Slovenijo pa je prevzel treniranje nogometašev mlajših selekcij NK Maribor, nazadnje je vodil selekcijo do 15 let. Na proslavi NK Maribor ob 50-letnici obstoja kluba je dobil priznanje za nogometaša z največ odigranimi tekmami v vijoličasti majici v desetletju (1980-1990).

Za Maribor je na 276 tekmah dosegel 82 golov.
Igor Napast

Iz Železničarja v Maribor

Že kot nadobudnega nogometaša Železničarja so ga snubili pri splitskem Hajduku, a je ostal v Mariboru, saj z očetom (Emil Žurman je bil eden najboljših boksarjev v Mariboru in Sloveniji, op. p.), kot je večkrat pripovedoval, nista "prišla vkup", bil pa je tudi na preizkušnji pri nemškem Schalkeju, a je ostal zvest Mariboru. 

Milan Žurman se je odlikoval s hitrostjo, spretnim preigravanjem ter močnim in natančnim udarcem. Čeprav je bil skromen in svojih nogometnih dosežkov ni obešal na veliki zvon, sem ga v najinih pogovoril včasih podrezal, češ, katere tekme so ti ostale v najlepšem spominu. "Tiste, na katerih sem prikazal dobro igro in tudi zabijal gole. Spomnim se tekme za jugoslovanski pokal avgusta 1986, v kateri smo v Ljudskem vrtu skopski Vardar z izjemnim napadalcem Darkom Pančevom namahali 3:0, zabil pa sem vse gole. Največ golov na uradni tekmi pa sem dal v pokalnem obračunu septembra 1988 proti Framu v Ljudskem vrtu; vodili smo 5:0, nato pa sem zabil pet golov za 10:0."

Odličen igralec, ki je znal poskrbeti tudi za humor

Milan Žurman, ki je bil tudi mojster dvoranskega nogometa - igral je za Surovino Talci Maribor -, je v letih, ko je nosil majico Maribora, garderobo delil s številnimi odličnimi nogometaši. Med njimi so bili tudi Matjaž Kek, Vlado Fatur, Bojan Krempl, Borut Jarc, Andrej Rečnik, Alojz Fricelj, Albin Jug, Željko Fundak, Josip Turčik, Igor Poznič, Branko Šarenac, Gorazd Šket, Oliver Hafner, Jože Prelogar, Janko Veselič, Marko Simeunović, Boris Ljubič, Ante Šimundža, Aleš Križan, Gregor Židan, Oskar Drobne, Amir Karić, Nastja Čeh, Franc Fridl, Spasoje Bujajić, Viktor Pačo, Emil Šterbal, Damir Pekič ... 

V prvi enajsterici Maribora avgusta 1988 - od leve stojijo: Damjan Vigec, Janko Veselič, Josip Lukačević, Niko Čeko, Bojan Škerjanec in Stane Bevc; čepijo: Oliver Hafner, Vlado Potočnik, Enes Hrvo, Milan Žurman in Dragan Kovačević.
Danilo Škofič

Njegov soigralec pri Železničarju in pozneje pri Mariboru Andrej Rečnik je bil zelo presenečen, saj v dopoldanskih urah še ni vedel za smrt nekdanjega soigralca in prijatelja. "Na me basat, res, prvi si mi to povedal. Migo je odličen nogometaš, skupaj sva igrala pri Železničarju, gole sva zabijala kot po tekočem traku. Na igrišču je bil izredno spreten in vzdržljiv, čeprav branilci v dvobojih z njim niso bili milostni, ne vem, če je bil kdaj resneje poškodovan. Leta 1981 sva prestopila v NK Maribor in bila tri leta soigralca. Pogrešal ga bom." Branko Horjak, legendarni nogometaš Maribora, je bil najprej Žurmanov soigralec, nato njegov trener. "Bil je odličen človek in igralec, vedno vedro razpoložen, znal je poskrbeti za humor. Ko se je podal v trenerske vode, sem spremljal njegov razvoj, in tako kot je bil uspešen nogometaš, je bil uspešen tudi kot trener. Ostal mi bo v zelo prijetnem spominu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta