Trpljenje v Dolomitih: Je Roglič imel le slab dan?

Uroš Gramc
24.05.2023 20:19

Naslednji trije dnevi bodo dali zmagovalca 106. dirke po Italiji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tesneje skoraj ne gre, manj kot pol kolesa je na edini "prosti" dan roza majice v zadnjem tednu ločilo prve tri.
Epa

Edini dan tretjega tedna 106. dirke po Italiji, ko so imeli kolesarji, pa tudi navijači, ki jih zanima boj za roza majico, "prost" dan, je prinesel predzadnji obračun sprinterjev (zadnji je načrtovan za nedeljo v Rimu). Najhitrejši iz te družbe, Italijan Jonathan Milan, je imel spet težave z dobrim izhodiščnim položajem in je vnovič zmago izgubil za par centimetrov. Še četrtič je vknjižil drugo mesto, a mu je v uteho vijolična majica, ki je praktično že njegova. Do prve letošnje zmage na Giru, skupno pa druge, je prišel njegov rojak Alberto Dainese, zelo blizu pa je bil tudi Avstralec Michael Matthews na tretjem mestu.

"Večkrat smo že vozili dobro, ampak nismo mogli pokazati rezultata. V ciljni ravnini me je Matthews prehitel, bil sem malo stisnjen, moral sem ga dohiteti, potem pa sem videl Milana, ki je prihajal. Bil sem tako na koncu z močmi, da na črti nisem mogel vreči kolesa. Zadnjih pet dni sem imel trebušne težave, danes sem bil prvič dober, ampak le nekje na 80 odstotkih. Ne morem verjeti, da sem zmagal," je povedal 25-letni kolesar moštva DSM, za katerim je zelo dobra pentlja, saj so z Norvežanom Andreasom Leknessundom pet dni nosili roza majico.

Viking je še vedno na visokem osmem mestu, ampak brez realnih možnosti, da se vrne, kjer je bil. V 18. etapi, s 161 km najkrajši, če odštejemo kronometre in zadnji dan v Rimu, bo jasno, ali je imel Primož Roglič v torek le slab dan ali sta Geraint Thomas in Joao Almeida bolje pripravljena. Pet prelazov se ponuja na trasi med Oderzom in smučiščem Zoldo Alto, po dva prve in druge kategorije ter eden četrte, 3700 višinskih metrov pa ne odraža dejanske težavnosti. Najtežja klanca bosta najbrž le utrudila kolesarje, odločitev pa bo padla na drugih dveh. Vzpon Coi je dolg 5,8 km, toda ima kar 9,7 odstotka povprečnega naklona in 19 odstotkov v najtežjem delu. Sledijo dva kilometra spusta in 2,7-kilometrski "sprint" do cilja na malce bolj položni cesti. Vse to pa bo le ogrevanje za petkovo kraljevsko etapo v Dolomitih - kamor Slovenci raje zahajamo pozimi na smučanje - s petimi prelazi, tremi nad 2000 metri višine, in s ciljem na strehi letošnje dirke - Tre Cime de Lavaredo (2304 m). In seveda za sobotni gorski kronometer na Višarje, če ne bo že prej vse odločeno.

Rezultati 17. etape, Pergine Valsugana-Caorle, 197 km: 1. Alberto Dainese (DSM) 4.26.08 (povpr. hitrost 44,4 km/h), 2. Jonathan Milan (oba Italija/Bahrain Victorious), 3. Michael Matthews (Avstralija/Jayco AlUla) vsi isti čas; vrstni red: 1. Geraint Thomas (Velika Britanija/Ineos Grenadiers) 71.58:43, 2. Joao Almeida (Portugalska/UAE Emirates) +0:18, 3. Primož Roglič (Slovenija/Jumbo-Visma) 0:29. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta