Turki v kvalifikacijah za ligo prvakov s Putinom (neuspešno) nad Ukrajince, Uefa sprožila preiskavo

ŠR, STA
28.07.2022 19:10

"Res žalostno," je o obnašanju turških navijačev dejal trener kijevskega Dinama Mircea Lucescu, Uefa sprožila preiskavo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Provokacije s tribun niso pomagale Fenerbahčeju, v tretji krog se je prebil Dinamo.
EPA

Trener kijevskega Dinama Mircea Lucescu je bil zgrožen nad navijači turškega Fenerbahčeja, ki so na povratni tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov v Carigradu na tribunah žalili njegovo ekipo z vzkliki imena vodje agresorske države nad Ukrajino Vladimirja Putina.

"Na tekmi je šlo vse po načrtu, nisem pa računal na navijače in njihovo skandiranje. Res žalostno," je sredino tekmo za časnik Fanatik komentiral trener. Ta se iz protesta po tekmi tudi ni udeležil obvezne tiskovne konference. Trener tekmecev Jorge Jesus pa neprimernega obnašanja navijačev še ni komentiral.

Turškim navijačem je skandiranje ušlo izpod nadzora po 57. minuti, ko je Vitalij Bujalskij Dinamu zagotovil vodstvo. Turki, ki so pred tem zapravili strel z enajstih metrov - vratar Georgij Bušan je ustavil poskus Ennerja Valencie -, so v predzadnji minuti z golom Attile Szalaia sicer izenačili, po podaljšku in golu Oleksandra Karavajeva pa so v tretji krog kvalifikacij napredovali Ukrajinci. Tam jih čaka avstrijski Sturm iz Gradca. Na tekmi je v dresu Dinama nastopil tudi Benjamin Verbič, ki pa je že pred polčasom zaradi poškodbe zapustil igrišče, Miha Zajc v turškem moštvu pa ni dobil priložnosti.

Neprimerno obnašanje turških navijačev je bila tudi vroča tematika socialnih omrežij v sredo in v četrtek. Evropska nogometna zveza Uefa je sprožila preiskavo. V kratkem sporočilu za javnost so pri organizaciji, ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin, zapisali, da bodo preučili domnevno neprimerno obnašanje navijačev Fenerbahčeja in izsledke preiskave predstavili v kratkem.

Kvalifikacije za ligo prvakov, 2. krog, povratne tekme: Šerif Tirsapol - Maribor 1:0 (skupno 1:0), AEK Larnaca - Midtjylland 1:1 (2:2, Midtjylland je napredoval po enajstmetrovkah), Shkupi - Dinamo Zagreb 0:1 (2:3), Viktoria Plzen - HJK Helsinki 5:0 (7:1), Diddeleng - Pjunik 1:4 (2:4), Shamrock Rovers - Ludogorec 2:1 (2:4), Bodo/Glimt - Linfield 8:0 (8:1), Malmö - Žalgiris 0:2 (0:3), Slovan Bratislava - Ferencvaroš 1:4 (3:5), Zürich - Karabah 2:2 (4:5), Fenerbahče - Dinamo Kijev 1:2 (1:2), Olympiakos - Maccabi Haifa 0:4 (1:5); pari 3. kroga: Šerif Tiraspol - Viktoria Plzen, Ludogorec - Dinamo Zagreb, Monaco - PSV, St. Gilloise - Glasgow Rangers, Benfica - Midtjylland, Bodo/Glimt - Žalgiris, Maccabi Haifa - Apollon, Karabah - Ferencvaroš, Dinamo Kijev - Sturm, Crvena zvezda - Pjunik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta