V Damask prispeli letali s humanitarno pomočjo EU

STA, M.D.
26.02.2023 15:15

V sirski prestolnici sta danes pristali letali z nujno pomočjo iz humanitarnih zalog EU, so sporočili iz Evropske komisije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pomoč je namenjena sirskemu prebivalstvu na območjih pod vladnim in nevladnim nadzorom.
Reuters

Letali sta prek humanitarnega zračnega mostu v Damask med drugim dostavili zimske šotore, opremo za zavetišča in grelce za ljudi, ki trpijo za posledicami potresov, ki so v začetku meseca prizadeli Turčijo in Sirijo.

Pomoč je namenjena sirskemu prebivalstvu na območjih pod vladnim in nevladnim nadzorom, so poudarili v Bruslju. Potres 6. februarja z epicentrom v Turčiji je namreč prizadel tako območja pod nadzorom sirske vojske kot območja pod nadzorom raznih uporniških skupin in kurdskih sil.

Skupno bo humanitarni zračni most EU za Sirijo dostavil 420 ton pomoči, od tega 225 ton iz lastnih humanitarnih zalog EU v vrednosti 1,1 milijona evrov.

Ekipa EU za civilno zaščito v Libanonu usklajuje dostavo pomoči v Sirijo, v državi pa so prisotni tudi humanitarni strokovnjaki unije, ki sodelujejo s partnerji, da bi zagotovili, da pomoč doseže najranljivejše, so še zapisali v Bruslju.

EU se je ta teden že odločila začasno omiliti sankcije proti Siriji, da bi pospešila dobavo pomoči v to državo. Človekoljubnim organizacijam tako pred dobavo zalog ali storitev sankcioniranim posameznikom, ustanovam ali podjetjem za humanitarne namene ni več treba zaprositi za dovoljenje pristojnih oblasti držav članic.

Ukrep bo v veljavi šest mesecev. EU je ob tem v četrtek izpostavila, da so njene države članice na čelu prizadevanj za humanitarno pomoč Siriji in so od leta 2011 tako njej kot državam, ki gostijo sirske begunce, namenile skupno 27,4 milijarde evrov.

Po potresu je EU za humanitarne potrebe v Siriji namenila dodatnih 5,5 milijona evrov, so še navedli.

Po zadnjih podatkih iz Turčije in Sirije je skupno število žrtev potresov in številnih popotresnih sunkov preseglo 50.000.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta