(V SPOMIN) Rene ni maral slovesov, temveč je imel raje nove in pogumne izzive

Rene Glavnik (1939-2022)

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rene Glavnik
Arhiv Večera

Ko govorimo o Reneju Glavniku, govorimo o vsestranskem športniku v mladih letih in neutrudnem športnem delavcu v zrelejših letih vse do danes. S starši, sestrama in štirimi brati je živel v Amnévillu v Franciji. Po materini smrti (leta 1942) in očetovi priključitvi osvobodilnemu gibanju v Jugoslaviji se je s starejšo sestro preselil k babici v Središče ob Dravi (1944), kjer je obiskoval osnovno šolo. Nato se je vpisal na Srednjo gradbeno šolo Maribor (1963), pozneje še na Prometno šolo v Mariboru (1969). Po končanem šolanju se je zaposlil v podjetju Drava Ptuj, nato v podjetju Pleskar v Kidričevem. Kot prometnik je služboval tudi v podjetju Izbira Ptuj in MIP Ptuj. Na Ptuju se je ustalil in poročil z Lojzko ter si ustvaril družino in dobil sina Sama.

Že v osnovni šoli je kazal zanimanje za šport. Leta 1946 se je vključil v telovadno društvo Sokol, kjer je treniral splošno gimnastiko, nato pa orodno telovadbo. Aktiven je bil tudi v Avto-moto društvu TAM Maribor (1961), kjer se je prvič preizkusil v spidveju (1964). Na Ptuju je nato začel samostojno športno pot. Leta 1962 je postal lovec pri Lovskem društvu Jožeta Lacka Ptuj, kjer je treniral streljanje na glinaste golobe. Leta 1968 je postal soustanovitelj kartinga v AMD Ptuj in uspešen tekmovalec v razredu 125 ccm. Aktiven je bil tudi pri AMD MTT Maribor, kjer je bil soustanovitelj karting sekcije in tam tekmoval do konca v tej panogi. Bil je med ustanovitelji Plavalnega kluba Terme Ptuj (1977), kjer je delal kot trener, tehnični vodja in član upravnega odbora (1982). Veliko je prispeval k izgradnji objekta za Brodarsko društvo Ranca Ptuj. Preizkusil se je tudi v drugih športih, kot so motokros, motoskiring na ledu, plavanje in tek na smučeh.

Leta 1985 je postal član, 1987. pa predsednik Kolesarskega kluba Ptuj. Funkcijo je opravljal do leta 1992, ko je prevzel delo tehnično organizacijskega direktorja ter bil nato v tej vlogi do leta 2017. S KK Perutnina Ptuj je dosegel zavidljive rezultate in pustil pečat v slovenskem kolesarstvu. Leta 2003 mu je uspelo pridobiti samostojno profesionalno kolesarsko ekipo, ki je osvojila sam vrh evropske kolesarske lestvice. Med njegovimi uspešnejšimi projekti je Poli maraton, ki poteka od leta 2003, in od leta 2009 Pokal Poli, ki je namenjen mlajšim selekcijam. Leta 2010 je organiziral tudi cestno državno prvenstvo v kolesarjenju ter državno prvenstvo za osnovne in srednje šole.

S svojim udejstvovanjem v različnih panogah je dosegel številne uspehe. Je trikratni nosilec naslova vicešampion Jugoslavije v kartingu, s ptujsko ekipo so bili petkratni državni prvaki. Na evropskem prvenstvu na Poljskem (1977) je v kartingu dosegel sedmo mesto. Udeležil se je tudi državnega prvenstva v streljanju na glinaste golobe v Novem Sadu (1967), kjer je sodeloval v ekipi Lovske zveze Ptuj, ki je dosegla naslov državnega prvaka.

Za svoje delovanje je prejel številna priznanja, med drugim zlato, srebrno in bronasto Bloudkovo značko, prostovoljsko plamenico Olimpijskega komiteja Slovenije, Bloudkovo plaketo za življenjsko delo na področju športa in nagrado za življenjsko delo v Mestni občini Ptuj.

Zadnja leta se je boril z boleznijo. Pokončen, kot je bil, se ji dolgo ni hotel ukloniti, a nazadnje ga je vendarle premagala. Rene ni maral slovesov, temveč je imel raje nove in pogumne izzive v življenju ter druženje z mladimi športniki, ki ga bodo ohranili v spominu kot gospoda in športnega navdušenca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta