V spomin: Zvonko Žnidaršič (1944-2024)

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
30.01.2024 06:24

V zgodovino slovenskega juda se je zapisal leta 1962

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

Potem ko mu je v zadnjih letih zdravje pešalo, je nedavno preminil leta 1944 rojeni Zvonko Žnidaršič, eden najboljših judoistov Maribora. V zgodovino tega športa se je zapisal leta 1962, ko je kot mladinec JK Kovinar Maribor na mladinskem evropskem prvenstvu v nemškem Essnu osvojil srebrno kolajno v kategoriji do 68 kg, sploh prvo na mednarodnem prizorišču za Slovenijo.

Žnidaršič je bil leta 1962 slovenski in jugoslovanski mladinski prvak ter leto pozneje prvič slovenski članski prvak. V medijih so ga v tistih letih omenjali kot najbolj nadarjenega judoista tedanje skupne države, kar je dokazoval na tatamijih doma in v tujini. Leta 1963 je osvojil zlati pas Ota Baumgartna, utemeljitelja juda na Slovenskem, potem ko je v finalu premagal klubskega soborca Draga Kramerja. Po razpadu JK Kovinar je nekaj časa nosil kimono JK Branik, po končanem šolanju na II. gimnaziji v Mariboru pa je izobraževanje nadaljeval na takratni Visoki šoli za telesno kulturo v Ljubljani in med študijem tekmoval za TAK Ljubljana. Leta 1964 je še drugič osvojil zlati Baumgartnov pas po zmagi v finalu proti branikovcu Otu Mithansu. Istega leta je osvojil naslov članskega prvaka Jugoslavije. Zmagoval je tudi na mednarodnih tekmovanjih v tujini, kjer so ga večkrat izbrali za najboljšega borca tekmovanja.

Odlični mariborski judoist se je po študiju vrnil v Maribor, prvo zaposlitev pa dobil v službi za šport in rekreacijo v nekdanjem Tamu, po približno letu dni pa na tedanji UNZ Maribor, sedaj Policijski upravi Maribor. Zaradi obilice delovnih obveznosti in predvsem poškodb kot posledice težavnosti športa, v katerem si je pridobil naziv mojster črnega pasu 1. dan, je kmalu opustil judo in se še bolj posvetil nalogam na poklicnem področju, ki jih je opravljal z veseljem, zavzeto in uspešno, dokler se kot vodja izmene operativno-komunikacijskega centra PU Maribor ni upokojil.

Zvonka sem poznal več kot 50 let, videvala sva se na tekmovanjih v judu in še kje, običajno sva poklepetala o zdravju in seveda judu. Še bolje sta ga poznala legendarni trener Franc Pliberšek in Marjan Zaviršek. "Skupaj sva trenirala v JK Kovinar, ko je klub razpadel, sem odšel v JK Impol, Zvone pa v JK Branik. Bil je krhek mladenič, čeprav je kazal veliko nadarjenost za judo. V njem nisem videl šampiona, a je pozneje dokazal, iz kakšnega testa je," se spominja Pliberšek. "Z Zvonetom sva skupaj trenirala v JK Branik. Že takrat je kazal razkošno nadarjenost za judo, pozneje pa se je razvil v sijajnega tekmovalca. Bil je tudi iskren prijatelj in prijazen človek. Tudi ko je končal tekmovalno pot, sva se občasno družila," je povedal Zaviršek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta