(VAŠ GLAS) Do kod seže fenomen Ilka?

Borut Planinšič ml.
24.01.2023 06:31

Fenomen Ilka je hollywoodska zgodba o tem, kako je poplačana vztrajnost. Kakšna trma je potrebna, da greš čez življenjske drame

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Fenomen Ilka je hollywoodska zgodba o tem, kako je poplačana vztrajnost. Kakšna trma je potrebna, da greš čez življenjske drame. Takšne drame, da se nam je v večnem krogu zmaga-poškodba-zmaga zdelo, da je Ilka od nekdaj tu. Potem pa pogledaš njena leta, 32, in se zdrzneš - punca je ja še mladenka! Kaj vse jo še čaka na strminah, če se je le poškodbe končno ognejo. Kajti rok trajanja v vrhunskem športu se pomika navzgor. Novak Đoković pri 35 letih šiba k teniškim rekordom, Cristiano Ronaldo je pri 37 letih podpisal najbogatejšo nogometno pogodbo v zgodovini ... Tudi Slovenci imamo športnike, ki osupnejo z "večnostjo" svojih karier. Da na mladih svet stoji? Ne, ko se pojavijo oni!

Bil je junij '99. Ivan Đalma Marković, dvakrat trener nogometašev Maribora, mislec, ki vam je mimogrede stresel Platona, je prišel na odločilno tekmo vijoličastih. Zadnji krog državnega prvenstva v Ljudskem vrtu, Maribor - Gorica 2:0. Za tretji zaporedni naslov pod Kalvarijo. Mislil sem, da je užival. Pa mi frajer, ki jih je štel 70, z vso svojo trenersko skepso reče: "Ne vem, no, vaš najboljši igralec je - najstarejši." Na Matjaža Keka je mislil, starega 37 let. Kekova stegna so bila takrat že videti kot prvovrstna hlodovina. Starejši ko je bil, bolj pametno se je šel vlogo prostega branilca. Da je sploh lahko igral zadnjo tekmo, je dobil dve injekciji proti bolečinam. Za tem je končal kariero in utrnila se mu je drzna misel, da postane trener. Nihče ni vedel, ali je prava.

Matjaž Kek maja '99 v zadnji pomladi svoje kariere nogometaša. Ob njem Samir Balagić iz velenjskega Rudarja, na pomoč Keku hiti Emil Šterbal.
Drago Wernig

Kaj bi Kekovih 37. Tu je Jasmin Handanović, najstarejši nogometaš, ki je igral v slovenski prvi ligi. Poleti 2020 se je proti Celju v gol postavil z 42 leti. Iztok Čop je bil dve leti mlajši, ko je veslal v Londonu, ampak on ni le nastopil, osvojil je olimpijsko medaljo. Presodite, kaj je več, njegov olimpijski bron ali sedemkrat zlomljeni nos, s katerim je Tomaž Vnuk pri štiridesetih suvereno križaril po ledu kot hokejist Olimpije in kapetan Slovenije.

Nobeden od njih se ne more meriti z Veljkom Petranovićem. Hrvatom, ki je postal Slovenec. Z današnje razdalje se zdi, da so na Polzeli delali le ženske nogavice, potem pa se, puf, pojavi on in vsa košarkarska Evropa naenkrat ve, kje je Polzela. Čeprav je največje norije počel drugod. Pri 44 letih je na eni sami tekmi nametal 101 piko za Postojno. Tam okoli abrahama je Rogaško spravil v prvo ligo. Kariero je končal pri 51 letih.

Ne velja se ustaviti pri tej starosti. Se spomnite Gregorja Komca? Serijskega namiznoteniškega prvaka Slovenije? Bil sem mlad novinar, ko sva se dobila in sem bil prepričan, da bo kmalu končal kariero, da delava enega poslovilnih intervjujev. No, pri 53 letih še igra za ŽNTK Maribor. Še večja finta? Na tekmah prve lige sreča Darka Jamška iz ravenskega Fužinarja, ki je mesec dni starejši.

Šampion vztrajanja pa je, saj se ve - Rajmond Debevec. Marca bo dopolnil okroglih 60. Prvič je bil na olimpijskih igrah leta 1984, ko se je rodil Mitja Gasparini, ki velja za našega najstarejšega še aktivnega vrhunskega odbojkarja. Kdo ne bi imel rad Rajmonda, osemkratnega olimpijca. Je naša večna stalnica in še bo: pred dnevi je na turnirju v Rušah razložil, da so v njegovih mislih olimpijske igre št. 9.

Hja, ob takih grčah se naša smučarska šampionka z vsega 32 leti zdi kot razposajena najstnica. Zato lahko zanjo velja le - še na mnoge zmage, Ilka!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta