(VEČER NA EURU) Ko ni minut, ni slabe volje: Že uvrstitev v slovensko reprezentanco je nagrada

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
29.06.2024 12:25

Člani slovenske nogometne reprezentance brez Tomija Horvata v sklepni del priprav za tekmo osmine finala proti Portugalski. Pomembno vlogo v četi Matjaža Keka imajo tudi rezervisti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trening je znova obiskala skupinica navijačev. Tudi Jan Oblak se je ustavil pri njih.
Marko Kovačevič

Dva dneva še ločita slovensko nogometno reprezentanco od novega izziva generacije. V ponedeljek jo v Frankfurtu čaka tekma osmine finala evropskega prvenstva proti sloviti Portugalski. Priprave so ostale v ustaljenih tirnicah, čeprav bo Slovenija prvič v zgodovini igrala v izločilnih bojih velikih turnirjev. V pripravljalni bazi v Wuppertalu pilijo še zadnje detajle pred jutrišnjim odhodom v Frankfurt. Na današnjem treningu je ob treh vratarjih vadilo 22 igralcev, manjkal je Tomi Horvat.

Wuppertal, Euro 2024, trening, slovenska nogometna reprezentanca,
Marko Kovačevič

Ne le člani prve enajsterice in aduti s klopi, tudi igralci, ki v Nemčiji še niso dočakali priložnosti, imajo pomembno vlogo v ekipi. "Res je lepo biti tukaj. Upam, da bomo še podaljšali. Fantje uživamo, to je res lepa zgodba," pravi krilni napadalec Nino Žugelj. Uživajo torej tudi igralci, ki so tekme proti Danski, Srbiji in Angliji spremljali zgolj s klopi? "Seveda. Da sem zraven in sem del nečesa velikega, je eden najlepših trenutkov v moji karieri. Mislim, da se fantje še sploh ne zavedamo, kakšna je evforija v Sloveniji. Na stadionu se vidi, da je to velika stvar. Samo pozitivni moramo ostati," zatrjuje Korošec, ki je za člansko izbrano vrsto debitiral na generalki pred odhodom na Euro, pripravljalni tekmi proti Bolgariji.

Wuppertal, Euro 2024, trening, slovenska nogometna reprezentanca, Adrian Zeljković
Marko Kovačevič

Podobno razmišlja tudi vezist Adrian Zeljković, ki je bil del reprezentance na januarski akciji v ZDA, na nastop v uradnem terminu pa še čaka. "Zaenkrat sem hvaležen, da sem lahko tukaj. Čakam na svojo priložnost. Vedno treniram na maksimumu, tako bom delal tudi naprej," obljublja 21-letnik iz Žalca. Vabilo med 26 bojevnikov za festival najboljših reprezentanc v Evropi mu veliko pomeni. "Občutek je neverjeten. To so sanje. En del sanj se mi je uresničil, to je eden od največjih uspehov v moji karieri."

Še nedolgo nazaj se je s sežanskim Taborom (neuspešno) boril za obstanek v prvi ligi, zdaj je na velikem odru. "To se dogaja v življenju in v športu. Stvari se lahko čez noč obrnejo. To je bil plod mojega večletnega dela, vedno sem verjel vase. Ko se ti stvari poklopijo, se vse odvija v pravo smer," pravi član slovaškega Spartaka iz Trnave.

Wuppertal, Euro 2024, trening, slovenska nogometna reprezentanca, Nino Žugelj
Marko Kovačevič

Rezervisti imajo svoje naloge. "Vsak igralec, ki je tukaj, je pomemben. Tudi na tekmah, da daje energijo s klopi, bodri igralce, je pripravljen. Na treningu si pa dober sparing," je dejal Žugelj. Podobno je na tekmah. "Veliko je nervoze. Vsi hočemo najboljše za ekipo, največ sreče fantom na igrišču. Spodbujamo jih, tudi mi živimo tekmo," opisuje Zeljković. Visokorasli nogometaš je izpostavil tudi igralca, od katerega se je med bivanjem v Nemčiji največ naučil: "Josip Iličić! To je eden od boljših nogometašev na svetu, res je užitek trenirati in igrati z njim."

Cristiana Ronalda in druge portugalske zvezdnike so od blizu spoznali že marca, ko so jih na prijateljski tekmi v Stožicah premagali z 2:0. Na tokratnem dvoboju bo vložek precej večji. "Najbolj pomembno je, da se najprej osredotočimo nase. Prišla bo analiza Portugalcev, malo smo se že pogovarjali o njih, je pa tudi pomembno, da po treningu malo odmislimo in delamo še druge stvari," nam je povedal Žugelj. "Vsi se zavedamo, da je to trenutno ena kvalitetnejših reprezentanc na svetu, a tudi mi verjamemo v svoje kvalitete. Ne bojimo se," pa je odločen Zeljković.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta