(VEČER NA EURU) V mislih vedno bolj Anglija, poseben program za Oblaka, Gnezdo Čerina in Elšnika

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
22.06.2024 13:06

Člani slovenske nogometne reprezentance sestavljajo načrt za torkovo tekmo proti Angliji in lov na uvrstitev v osmino finala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekoliko daljši nagovor pred treningom je imel tokrat selektor.
Marko Kovačevič

Če je bil petek namenjen predvsem regeneraciji, so danes misli članov slovenske nogometne reprezentance vse bolj usmerjene proti torku in tekmi proti Angliji v Kölnu. Prav tisti tekmi, ki bo – skupaj z dvobojem Danske in Srbije v Münchnu – odločila, kdo iz skupine C bo podaljšal bivanje na Euru 2024. 

Čisto brez skrbi v strokovnem štabu naše reprezentance niso. Jan Oblak, Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik imajo (manjše) težave s poškodbami. Oblak in Gnezda Čerin sta takoj po začetnem nagovoru selektorja odkorakala v slačilnico, Elšnik je vadil po nekoliko prilagojenem programu.

Anglija je turnir odprla z zmago 1:0 proti Srbiji, v drugem krogu se je z Dansko razšla z remijem 1:1. Bilo je dovolj, da je že potrdila mesto v osmini finala. "Da so bavbav, še niso pokazali, so pa res dobra ekipa, favoriti te skupine. Mi moramo gledati nase, se pripraviti najboljše na njihovo igro. Verjamem, da bodo fantje odigrali dobro," o nasprotnikih razmišlja pomočnik selektorja Slovenije Boštjan Cesar.

Čeprav je pogled že usmerjen naprej, vtisov po šoku v Münchnu, kjer je Slovenija v zadnji sekundi izgubila zmago, ki bi jo že poslala med najboljših 16 na turnirju, pa niso potlačili. "Bili smo malo potolčeni. Ko dobiš gol v zadnji sekundi tekme, ni lahko. Že naslednji dan so fantje fenomenalno reagirali. To je za nami, dobro se bomo pripravili za Anglijo," pa zatrjuje Cesar. Z Milivojem Novakovićem sta bila prva, ki sta po zadnjem pisku pritekla na igrišče, tolažila in bodrila igralce. "Ko sem videl, da so trije ali štirje igralci padli na tla, sem takoj štartal v teren. Ne smejo biti žalostni. Res smo dobili gol v zadnji sekundi, a odigrali so fenomenalno. Vsi, mi tukaj, tisti na tribunah in tisti pred domačimi zasloni, smo lahko ponosni na fante," pravi rekorder slovenske reprezentance s 102 nastopoma za izbrano vrsto.

Več scenarijev bi Sloveniji odprlo pot v izločilne boje. Zmaga proti Angliji zagotavlja vsaj drugo mesto v skupini, remi bi bil najbrž dovolj, da se Slovenija kot ena od štirih najboljših tretjeuvrščenih po skupinah prebije naprej, nekaj malih možnosti za napredovanje ponuja celo poraz – in ugoden razplet preostalih tekem. "S tem se ne obremenjujemo. Mi v štabu še lahko o tem razmišljamo, igralci pa definitivno ne. Na tekmi ne bo matematike," obljublja Cesar.

Kot igralec je že bil v podobnem položaju. Na SP v Južnoafriški republiki je Slovenija zadnjo tekmo skupinskega dela odigrala proti … Angliji. Kljub porazu z 0:1 je bila takoj po zadnjem sodnikovem pisku na drugem mestu v skupini, a nekaj sekund kasneje so ZDA proti Alžiriji izvlekle zmago in končale afriško popotovanje Slovencev. "Če se je takrat slabo končalo, upamo, da se bo tokrat dobro," pomočnik upa, da se bo 14 let kasneje za našo reprezentanco razpletlo drugače. "Že pred evropskim prvenstvom se mi je vrtelo, da bo zadnja tekma odločilna. Hvala bogu, tukaj smo, igralci so pripeljali poezijo do zadnje tekme. Lahko smo samo veseli, verjamemo, da lahko odigramo dobro."

Temelji za dobro igro so postavljeni. "Fizično moramo biti dobro pripravljeni. Našega kondicijskega trenerja lahko pohvalimo, da je oddelal fenomenalno na Brdu. Bili smo dominantni v tem slogu igre. Seveda pa moramo gledati tudi na to, da zadržimo žoge in da izkoristimo tranzicijo v napad, kjer imamo dva zelo hitra napadalca," pravi 41-letni Ljubljančan.

Tudi s svojimi nasledniki na položaju osrednjih branilcev je zadovoljen. "Že v prvih dveh tekmah so čuvali res ekstra igralce, pokazali so, da lahko igrajo proti komerkoli. Tudi tokrat lahko odigrajo na top ravni," napoveduje, da se bosta Jaka Bijol in Vanja Drkušić uspešno bodla s Harryjem Kanom in ostalimi angleškimi zvezdniki. Pa tudi v napadu je lahko naša zadnja linija nevarna. Proti Danski je zadel Erik Janža, proti Srbiji Žan Karničnik. "Dobri smo!" je o učinku bočnih branilcev dejal Boštjan Cesar. "Hvala bogu, da zadevajo tudi obrambni igralci. Celo moštvo je zaslužno za to, upam pa, da se bo tudi napadalcem odprlo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta