Wales zatrl sanje Ukrajincev, ki ne bodo videli Katarja

Miha Dajčman
05.06.2022 21:29

Po čustveni zmagi nad Škotsko Ukrajincem proti Walesu ni uspel preboj na svetovno prvenstvo. V Budimpešti otroci izžvižgali Angleže na tekmi lige narodov, Belorusi Azerbajdžan gostijo v Novem Sadu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kapetan Ukrajine Andrija Jarmolenko je po prostem strelu Garetha Balea žogo preusmeril v svoj gol.
EPA

Ukrajinci in Valižani so se pomerili za zadnje prosto mesto na svetovnem prvenstvu v Katarju. Pred zaključkom kvalifikacij za mundial, te so se podaljšale v poletje zaradi ukrajinske vojne, je selektor izbrane vrste Ukrajine Oleksandr Petrakov napovedal, da bodo njegovi varovanci v garderobi izobesili zastavo, ki so jo prejeli od rojakov, ki se na fronti upirajo napadom Rusije. Oleksandr Karavajev, vezist izbrane vrste, ki se je na zaključek kvalifikacij za svetovno prvenstvo pripravljala v Nacionalnem nogometnem centru Brdo pri Kranju, je pred za vse Ukrajince zelo čustvenim obračunom dejal, da ne pričakuje darila Valižanov. So pa ti poskrbeli za lepo gesto pred tekmo, ko so na dvoboj povabili ukrajinske begunce, med katere so razdelili vstopnice za tekmo v Cardiffu.

Ukrajinci so tekmo dobro začeli. V 12. minuti je Roman Jamerčuk prejel dolgo podajo, a v dvoboju z vratarjem Waynom Hennessey je bil uspešnejši slednji. Valižani so se v 34. minuti veselili vodstva. Gareth Bale je izvedel prosti strel z 18 metrov, kapetan Ukrajine Andrija Jarmolenko pa je z glavo žogo preusmeril v lastno mrežo. Obe ekipi sta si priigrali še nekaj priložnosti. V vratih Walesa je blestel Hennessey, gostitelji so zadeli okvir vrat, tekma pa se je končala z zmago Valižanov z 1:0. Wales bo na svetovnem prvenstvu igral po 64 letih, v predtekmovalni skupini B bodo Bale in soigralci tekmovali z Anglijo, Iranom in ZDA.

Belorusija "domuje" v Srbiji

Belorusija, ki podpira rusko agresijo na Ukrajino, ni izključena iz tekmovanj Evropske nogometne zveze, kot to velja za Rusijo, je pa belorusko nogometno zvezo vseeno doletela kazen - tekem lige narodov v rangu C ne smejo igrati v domovini. Nov dom so našli v Novem Sadu v Srbiji, kjer morajo igrati pred praznimi tribunami.

Peter Powell

Nasprotniki Belorusije v skupini C3 so Kazahstan, Azerbajdžan in Slovaška. Nocoj se bodo pomerili z Azerbajdžanom. Putinova vojna v Ukrajini je Azerbajdžanu povzročila težave. Njihov predsednik Ilham Alijev je Moskvo obiskal 22. februarja, le dan po tem, ko je Moskva priznala neodvisnost separatističnih regij Donjeck in Lugansk v vzhodni Ukrajini, in le dan preden je Rusija začela invazijo na Ukrajino.

Madžarski otroci izžvižgali Angleže

Veliko presenečenje je v skupini A3 lige narodov uspel Madžarski, ki je z 1:0 premagala Anglijo. Ker sta se v derbiju skupine v soboto z rezultatom 1:1 razšli reprezentanci Italije in Nemčije, so Madžari vodilna reprezentanca v družbi treh velikanov. Toda dan po veliki zmagi Madžarske v Budimpešti v nogometnem svetu ne odmeva prvo slavje proti Angliji po letu 1962, v ospredju je dogajanje na tribunah Puskas Arene. Evropska nogometna zveza (Uefa) je zaradi rasizma madžarskih navijačev na lanskem evropskem prvenstvu njihovi nogometni zvezi izrekla kazen igranja treh tekem pred praznimi tribunami. Krovno nogometno organizacijo na Madžarskem je kaznovala tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa), saj so se izgredi ponovili tudi na kvalifikacijski tekmi za uvrstitev na svetovno prvenstvo proti Angliji. Takrat so domači navijači rasistično žalili Raheema Sterlinga in Juda Bellinghama.

REUTERS

Tribune v Budimpešti bi morale v soboto samevati, a Uefa dovoljuje, da si tekme brezplačno ogledajo otroci mlajši od 14 let in mladoletni nogometaši iz nogometnih klubov po vsej državi. Na stadion, ki sprejme 67 tisoč gledalcev, je prišlo 30 tisoč otrok in 5000 odraslih, ki so lahko spremstvo otrok (en odrasli lahko spremlja deset otrok). Kar se je zgodilo pred začetkom obračuna, pa je šokiralo Angleže in evropsko nogometno javnost. Angleži so, kot je to tradicija v zadnjih letih, v podporo gibanju Black Lives Matter pokleknili pred prvim sodnikovim žvižgom, prisotni na tribunah pa so jih izžvižgali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta