Začetek SP v nogometu: Česa si šejk ne more kupiti

Borut Planinšič Borut Planinšič
19.11.2022 07:00

Vodič po prvem dnevu Katarja 2022: kaj vse je pred uvodno tekmo 22. svetovnega prvenstva v nogometu že šlo narobe in kaj bi še lahko šlo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šejki so Fifi dali vedeti, kdo vodi šov.
 
Šejki so Fifi dali vedeti, kdo vodi šov.  
EPA

Čas je za najbolj sporno svetovno prvenstvo v nogometu v državi, kjer je kršenje človekovih pravic pravilo. Začne se nemara najbolj "brez zvezno" prvenstvo, ko pa bo na severni polobli zima, ki se ne zdi pravšnja za nogometno vročico. Pri sebi razčistite, ali vas lahko zajame, ali boste z mislimi le na pol v Katarju ali pa boste najpomembnejši športni dogodek povsem prez(i)r(a)li. Kdor se vrže nanj z običajno strastjo, pa že pred prvo tekmo 22. svetovnega prvenstva, ko se jutri ob 17. uri po našem času pred 60 tisoč navijači udarita Katar in Ekvador, dobi kup novih zapletov.

REUTERS

Prepoved prodaje alkohola je udarila včeraj dopoldne. Fifa se je s Katarci domenila, da se bo pivo točilo v navijaških conah, čemur so se v deželi šeriatskega prava neradi uklonili, a zdelo se je, da denar premaga vse ovire. Med pomembnimi nogometnimi sponzorji so vendar tudi pivovarski giganti. A Fifa je podcenjevala samovoljo in ošabnost šejkov. Katar je včeraj zaukazal prepoved točenja okoli stadionov, alkohol bodo smeli srkati le eminentneži v ložah. Ogrožen je posel z Budweiserjem, ki Fifi vsaka štiri leta plača 75 milijonov dolarjev, v Katarju pa bo smel točiti le brezalkoholne zvarke na "štantih", umaknjenih daleč od oči.

Svet bo gledal, ali bo res 1:0

Korupcija je znana katarska težava, saj naj bi Katar na ta način, z bogatimi darili, prvenstvo sploh dobil. Pred prvo tekmo je udarila še ena resna obtožba. Po besedah direktorja Britanskega centra v Savdski Arabiji naj bi osem Ekvadorcev podkupili s 7,4 milijona dolarjev. Njihova naloga - izgubiti z 0:1, z golom v drugem polčasu. Ostalo je le pri obtožbi, a ves svet bo gledal, ali se bo res končalo tako. Morda pa so scenarij vmes že spremenili in se zato zdaj 1:0 za Katar zdi še najmanj verjeten rezultat.

Katarci že brez tega niso brez možnosti. Na stadionu Al Bajt v kraju Al Khor, 50 kilometrov severno od prestolnice Dohe, predstavijo moštvo, ki so ga snovali deset let, vse odkar jih je Fifa razglasila za organizatorje SP. Katar je prvak Azije, pred tremi leti je bil vabljen na prvenstvo Južne Amerike, kjer je vzel točko Paragvaju, s Kolumbijo izgubil le z 0:1, z Argentino le z 0:2. Lani je bil še gost prvenstva Severne in Srednje Amerike ter Karibov in po porazu z 0:1 proti ZDA izpadel šele v polfinalu. Katarsko ligo so prekinili že septembra, da ima lahko selektor, Španec Felix Sanchez, na kupu moštvo, s katerim se v debiju Katarja na SP ne namerava osramotiti. Kdo ve, kako daleč bo šlo v skupini, kjer mora še nad Nizozemsko in Senegal.

REUTERS

Ekvador skoraj ostal brez SP

Ker nogomet ni rokomet ali košarka, k sreči ne mrgoli nacionaliziranih reprezentantov. Se spomnite SP 2015 v rokometu? Takrat so kot Katarci, kot ponosni Arabci igrali Žarko Marković, Danijel Šarić, Eldar Memišević, Goran Stojanović in Jovo Damjanović. Šejk si nogometnega reprezentanta ne more kupiti kar tako. Katar, ta hip 50. na lestvici Fife, ima tipa, ki ga je skril pod vzdevek Ro-Ro. V resnici je to Pedro Miguel Carvalho Deus Correia, 32-letni Portugalec, ki za Katar in tamkajšnji klub Al Sadd igra od leta 2016.

REUTERS

Ekvadorec Enner Valencia, igralec Fenerbahčeja, ne bo nosil mavričnega kapetanskega traku. Tudi Srbi z Dušanom Tadićem so se odrekli takšni podpori skupnosti LGBTQ+, pa Francija s kapetanom Hugom Llorisom ... Pride pa Ekvador s posebno zgodbo. Že to, da je sploh zraven, je olajšanje. Peru in Čile sta zahtevala, da ga vržejo s prvenstva, ker naj bi Byron Castillo, menda rojen v Kolumbiji, naokoli kolovratil s ponarejenim potnim listom. Mednarodno športno razsodišče je Ekvadorju dovolilo nastop, tako bo na SP četrtič v zadnjih šestih poskusih. Leta 2006 se je prerinil do osmine finala in izgubil z Anglijo, do danes pa ni jasno, ali je Castillo rojen v Playasu v Ekvadorju ali v Tumacu v Kolumbiji in ali je sploh rojen 10. novembra 1998. Selektor, Argentinec Gustavo Alfaro, je sestavil vražje moštvo, 44. na lestvici Fife. Bodite pozorni na Ekvador, zanj je še brazilski selektor Tite rekel, da bi lahko bil eno od presenečenj turnirja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta