Zadovoljstvo po preklopu Ane Bucik v višjo prestavo

Uroš Gramc Uroš Gramc
29.10.2023 18:05

Naša smučarka v Söldnu še nikoli tako visoko, moški start v sezono na slovensko srečo odpovedan

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Primorka je z 11. mestom edina zadovoljila in edina prismučala do točk.
Reuters

Jubilejna 30. ledeniška uvertura v sezono svetovnega pokala je bila le polovično uspešna, a ne zaradi pomanjkanja snega, nad čemer so smučarji tarnali vso jesen, pač pa zaradi vetra. Dekleta so v soboto imela še lepo vreme, kar je Švicarka Lara Gut-Behrami izkoristila za najboljši start v zimo, naša Ana Bucik pa tako uspešnega kot tokrat z enajstim mestom tudi še ni imela. Te sreče pa niso imeli fantje, njihov nedeljski veleslalom so po dveh tretjinah prve vožnje najprej prekinili in nato odpovedali. Če ga bodo nadomestili, še ni znano.

Kranjec najnižje v osmih letih

V slovenskem taboru se nad odločitvijo direktorja moških tekem Markusa Wladnerja najbrž sploh niso pritoževali. Žan Kranjec, ki je v prejšnjo sezono v Söldnu startal z najboljšo uvrstitvijo v karieri, zaostal je le za smučarskim vladarjem zadnjih let Švicarjem Marcom Odermattom, končal pa jo je s prvo kolajno v veleslalomskem seštevku, je bil tokrat precej skromnejši. Po 47 nastopajočih (26 jih je bilo še na startu, od Slovencev Rok Ažnoh) je bil najnižje v zadnjih osmih letih na 16. mestu (zaostanek 1,95). Vodil je Avstrijec Marco Schwarz.

Spodbuden ni bil niti nastop Štefana Hadalina, ki ga zaradi napake v nobenem primeru ne bi videli v drugi vožnji. A veter s sunki 90 kilometrov na uro je vsem prekrižal načrte. Prireditelji so se sicer trudili, že zjutraj so start prestavili nižje, toda reklamni napisi so leteli po zraku, da so jih raje odstranili, prav tako napihljiv ciljni balon, kar je bilo le sporočilo, da so razmere neregularne. Naslednja moška tekma bo smuk v Zermattu in Cervinii na švicarsko-italijanski meji drugo nedeljo v novembru, prvi veleslalom, če ne bo prej nadomestitve odpadlega, pa mesec dni kasneje v Val d'Iseru.

Nervoza prevelika

Dekleta so v bolj mirni soboti dobila dober vpogled v pripravljenost in kar je še treba storiti do takrat, ko bo sezona v polnem teku. Lara Gut-Behrami je ustavila niz petih zaporednih zmag Mikaele Shiffrin, ki se je vlekel iz prejšnje zime, Američanki pa preprečila tudi, da bi se s Tino Maze izenačila pri rekordnih treh slavjih na ledeniku Rettenbach. Se pa s tem dosežkom zdaj lahko pohvali 32-letna Švicarka, ki je vknjižila zmago že v 13. sezoni (kot Američanka Lindsey Vonn), v eno več je le Avstrijka Renate Götschl. Z nasmehom na obrazu je Tirolsko zapuščala tudi Bucikova, z enajstim mestom je za deset mest izboljšala svoj najboljši izid iz Söldna. Preostali Slovenki nista bili uspešni, Neja Dvornik je bila med osmimi dekleti, ki niso končala prve vožnje, povratnica po poškodbi Andreja Slokar pa je bila na 45. mestu (zaostanek 5,41) pri repu uvrščenih.

"Nisem ravno zadovoljen s prvo predstavo Ane (14. mesto, op. p.), bila je preveč zakrčena. Pustila si je, da ji je tekma prišla do živega. V drugo je smučala kot na treningih in smo računali na uvrstitev v top 15. Zelo veseli ta hiter preklop, ki ga je naredila med vožnjama. Rezultat je zelo dober in pomaga pri vzdrževanju pozicije v prvi jakostni skupini," je dejal glavni slovenski trener Grega Koštomaj. Tridesetletna Primorka je marca prvič sezono sklenila med najboljšimi petnajstimi veleslalomistkami, zdaj morda lahko gre še višje. "Nisem vedela, kaj pričakovati, bilo je veliko nesigurnosti in v prvem teku tisto, česar sem se bala. Vesela sem, da sem nato sprostila in smučala boljše. Še vedno je nekaj rezerve, vendar sem zadovoljna," je povedala Ana Bucik. Drugi dekleti nista pokazali tega, česar sta zmožni. "Zelo dobro se je proge lotila Neja, ki je morda prekmalu obupala. Je pa res, da je bila bolna, kar na tej strmini pobere veliko moči. Pri Andreji pa velika nervoza na startu in posledično zadržan nastop. Če sem odkrit, je bila na treningih povsem enakovredna Ani - in to tudi na zelo zahtevnih terenih in na ledu," je dejal Koštomaj. Naslednja disciplina v sezoni bo slalom, dekleta bodo imela v Leviju tekmi 11. in 12. novembra.

Rezultati, dekleta: 1. Lara Gut-Behrami (Švica) 2.18:94, 2. Federica Brignone (Italija) +0:02, 3. Petra Vlhova (Slovaška) 0,14, 4. Sara Hector (Švedska) 1,10, 5. Marta Bassino (Italija) 1,19 ... 11. Ana Bucik (Slovenija) 2,67.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta