Zaključek EP odbojkarjev: Na pomoč prihaja Dejan Vinčić

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
16.09.2023 06:10

Dolga let prvi podajalec slovenske reprezentance bo v tekmi proti Francozom za bron zaigral namesto poškodovanega Gregorja Ropreta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Oblak

Danes bo v Rimu padel zastor nad letošnjim evropskim prvenstvom odbojkarjev. Ob 17.30 se bosta v tekmi za tretje mesto udarili reprezentanci Slovenije in Francije, ob 21. uri za prvo Italije in Poljske. Poljaki so v polfinalu s 3:1 premagali Slovence, Italijani s 3:0 Francoze. Naslov prvaka iz leta 2021, ki so ga osvojili v dvorani Spodek v Katovicah po zmagi 3:1 nad Poljsko, branijo Italijani, tudi svetovni prvaki iz lanskega leta proti istemu tekmeci in v isti dvorani z identičnim rezultatom kot leto poprej. Tretji dvoboj bodo igrali na domačem parketu.

Proti olimpijskim zmagovalcem

Slovenci, ki so po sedmih zaporednih zmagah s Poljaki doživeli prvi poraz, so ostali brez tretjega finala na prvenstvih stare celine. A veliko časa za objokovanje niso imeli, njihove misli so usmerjene v današnjo tekmo, v kateri si lahko priigrajo prvo bronasto kolajno. V francoskih odbojkarjih jih čaka vse prej kot lahek tekmec, saj gre za eno najboljših reprezentanc na svetu, ki se lahko pohvali z imenitnimi dosežki. Med drugim so Francozi aktualni olimpijski prvaki, na EP 2015 so v finalu v Sofiji premagali prav Slovence, poleg tega so na prvenstvih stare celine osvojili še štiri srebrne kolajne in dve bronasti. Leta 2002 so osvojili bron na SP v Argentini, lani zmagali v ligi narodov. Medsebojnih obračunov je bilo že veliko, a zadnji so šli v korist Francozov. Januarja leta 2020 so nas premagali v Berlinu v kvalifikacijah za OI, prav tako predlani v tekmi za tretje mesto lige narodov v Riminiju, lani pa v skupinskem delu SP v Ljubljani. Nato so po porazu z Italijani izpadli v četrtfinalu, Slovenci pa so v sklepnem delu tekmovanja osvojili četrto mesto.

Klemen Čebulj in soigralci imajo priložnost, da se Francozom oddolžijo za zadnje poraze. 
Robert Balen

Tudi Vinčić odšepal z igrišča

Potem ko si je v polfinalu proti Poljakom pri doskoku prvi podajalec reprezentance Gregor Ropret zvil gleženj - zamenjal ga je Uroš Planinšič -, se je za Ropreta prvenstvo končalo. Glede na to, da je Evropska odbojkarska zveza dovolila zamenjave igralcev, se je včeraj popoldan soigralcem v Rimu - na svoj 37. rojstni dan - pridružil podajalec Dejan Vinčić, ki je v reprezentanci že 19 let. Vinčič se je po klubski sezoni odločil za operacijo komolca in se pridružil reprezentanci na pripravah na evropsko prvenstvo. Avgusta je v Mariboru zaigral na pripravljalni tekmi z Egiptom, a po drugem nizu zaradi poškodbe gležnja odšepal z igrišča. Selektor Gheorghe Cretu se je odločil, da Dejan še ni sposoben prenesti vseh naporov, povezanih z evropskim prvenstvom, zato ga ni uvrstil na seznam. Očitno pa verjame, da je sposoben odigrati tekmo za tretje mesto. Ne naposled je naš podajalec v zadnjih dneh treniral pri novih klubskih delodajalcih iz Bukarešte.

Andrej Petelinsek

Želijo ugnati tudi Gianija

"Doslej smo se kljub trem srebrnim medaljam domov vračali slabe volje, saj smo zadnjo tekmo vedno izgubili. Zdaj se želimo v domovino vrniti zmagoslavno, zato pa moramo premagati Francijo. To ne bo prav nič lahka naloga. Izredno kakovostni Francozi do zdaj nikoli niso kazali na to, da v boju za tretje mesto ne bi bili motivirani, da ne bi bili borbeni in zagreti, zato pričakujemo najboljšo Francijo in hud boj za vsako točko," iz Rima sporoča slovenski prosti igralec Jani Kovačič. "Upam, da bomo po Turkih, ko smo imeli nasproti našega nekdanjega selektorja Alberta Giulianija, v slabo voljo spravili tudi selektorja Francije Andreo Gianija, ki nas je leta 2015 na evropskem prvenstvu popeljal do prve srebrne kolajne. Prepričani smo, da to lahko storimo, vsekakor pa bo težko," je dodal eden najboljših odbojkarjev na svetu na mestu prostega igralca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta