Zbrala se je prenovljena zasedba Cedevite Olimpije. "Kot prvi šolski dan," pravi trener zmajev Pianigiani

Zoran Mijatović
23.08.2023 06:00

S številnimi spremembami tako v ekipi kot v strokovnem štabu in vodstvenih strukturah se je najboljši slovenski košarkarski klub lotil obrambe totalnega primata na domačih tleh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi trener zmajev Simone Pianigiani bo zdaj varovance "zaprl v dvorano, kar imamo vsi najraje".
Novi trener zmajev Simone Pianigiani bo zdaj varovance "zaprl v dvorano, kar imamo vsi najraje".
Tine Ružič/Cedevita Olimpija

V senci priprav košarkarske reprezentance na svetovno prvenstvo se je ob začetku sezone zbrala prenovljena zasedba Cedevite Olimpije. Prenova sega tik pod vrh klubskih struktur; prejšnjega športnega direktorja Sanija Bečirovića, ki bo odslej to vlogo opravljal pri grškem evroligašu Panathinaikosu, je zamenjal Vlado Ilievski, na trenerskem stolčku pa je dežurnega gasilca po odhodu Jurice Golemca Mira Alilovića nadomestil Italijan Simone Pianigiani. Prav zaradi svetovnega prvenstva je tudi ekipa na začetku priprav nekoliko okrnjena; manjkajo slovenski reprezentanti Jaka Blažič, Zoran Dragić in Gregor Glas ter član nemške izbrane vrste Justus Hollatz.

Obenem ne manjka novih imen, ki bodo ob nastopanju v evropskem pokalu in ligi Aba branila še vse tri slovenske lovorike, torej v pokalu, superpokalu in državnem prvenstvu. Pianigiani je tako na uvodnem treningu pozdravil Seana Armanda, Amadouja Sowa, Roka Radovića, Justina Cobbsa, Karla Matkovića, Shawna Jonesa, Luko Ščuko, Aleksandra Šaškova in Merta Akaya. Slednji je bil del ustroja članske ekipe že v minuli sezoni, ki pa jo je posvetil sanaciji poškodbe. S tem se po poškodbi sprednje križne vezi še vedno ukvarja reprezentančni kapetan Edo Murić.

Zmajevo gnezdo je zapustil obetavni občasni slovenski reprezentant Saša Ciani, ki se bo v prihodnji sezoni posvetil izobraževanju in košarkarskemu izpopolnjevanju v ZDA, kjer z vedno višjimi ponudbami vedno bolj agresivno novačijo evropske talente. A teh pri Olimpiji ne manjka, zato se bodo vsaj na treningih med člani po novem kalili Lon Ličan, Luka Šmitran, Alej Kump, Vukašin Todorović in Filip Horvat. V uvodnem delu priprav, ko manjkajo reprezentanti, se bosta vadbi pridružila še nekdanji reprezentant Jaka Klobučar, ki je konec minulega tedna dopolnil 36 let, in Damian Kruzynski, ki pa bo najbrž kmalu posojen v enega od slovenskih prvoligašev.

"Prvi dan priprav je kot prvi šolski dan. Po celotnem poletnem kadrovanju se lahko zapremo v dvorano, kar imamo vsi najraje. Čaka nas dolg proces, saj je ekipa praktično v celoti prenovljena. Pred nami je zahtevna sezona z zahtevnim razporedom. Nekaj fantov še manjka, saj so del reprezentanc. Vse naokrog je pozitivna energija in to je tisto, kar potrebujemo v teh časih, saj je ekipa prenovljena, čaka pa nas kar nekaj zahtevnega dela. Če trdo delaš - in vsi stremimo k istim ciljem -, pridejo tudi rezultati. Vsi fantje so motivirani, vsi želijo napraviti korak naprej v svoji karieri. Naša naloga je, da dan za dnem delamo in vidimo, kako se razvijamo," je po prvem treningu v novi sezoni povedal strateg zmajev Simone Pianigiani.

V letošnjem poletju bodo zmaji v okviru priprav na novo tekmovalno sezono odigrali pet pripravljalnih tekem. Štiri bodo za javnost zaprte, obračun s slovitim Panathinaikosom, ki bo v četrtek, 7. septembra, ob 17.30 pa si bodo vsi športni navdušenci lahko ogledali v živo v Stožicah. Pred tem bodo Ljubljančani odigrali tri tekme; na parket bodo prvič stopili v ponedeljek, 28. avgusta, ko se bodo v Zagrebu pomerili s Cedevito Junior. Na prvi septembrski dan bodo v Kranjski Gori moči merili s prvaki evrolige 2021 in 2022, košarkarji Anadolu Efesa, štiri dni kasneje pa se bodo v Ljubljani udarili z nemškim Mitteldeutscherjem. Po stožiškem spektaklu proti Panathinaikosu bodo zmaji zadnjo pripravljalno tekmo odigrali 12. septembra proti Šenčurju v Kranjski Gori, kjer bodo oddelali zadnji del priprav pred začetkom sezone, ki ga predstavlja superpokal lige Aba med 18. in 20. septembrom v črnogorski Podgorici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta