Že ob uvodu nastop slovenskih adutov na SP v atletiki

Bojan Bauman Bojan Bauman
15.07.2022 06:00

23-letni metalec diska Kristjan Čeh je v ZDA odpotoval po medaljo, kar je tudi tiha želja Tine Šutej v skoku ob palici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristjan Čeh je prvi slovenski adut na svetovnem atletskem prvenstvu.
Ciro De Luca

V Oregonu se danes začenja svetovno prvenstvo v atletiki. Američani, ki so na velikih tekmovanjih zmeraj pretendenti za najvišja mesta, tokrat prvič v zgodovini gostijo najboljše atlete na najbolj pomembnem tekmovanju. Med 151 domačimi atleti, ki bodo branili čast ZDA, izpostavljamo Freda Kerleya in Christiana Colemana v sprintu, Allyson Felix na 400m z ovirami, pa Allmanovo v metu diska, Nageottovo in Morrisovo v skoku ob palici, Sydney McLaughlin, Ryana Crouserja, Dalilah Muhammadovo, Granta Hollowaya, Donavana Brazierja, Noah Lyles ... Američani tokrat želijo še izboljšati rezultat iz prejšnjega SP v Dohi, kjer so kot najboljša reprezentanca osvojili 24 medalj, od tega 14 zlatih. Prvenstvo, ki se bo končalo 24. julija, bi moralo biti na sporedu že lani, a so ga preložili zaradi olimpijskih iger v Tokiu, ki so bile pravtako preložene za leto dni.

Slovenci bomo na tekmovanju imeli deset atletov, potem ko je svetovna atletska zveza zaradi odpovedi nekaj uvrščenih v teku na 800 metrov za dekleta na listo dodatno uvrstila Jernejo Smonkar. Poleg nje je pravico dodatnega nastopa dobila tudi Anita Horvat, in to v teku na 400 metrov. Horvatova je že bila med potniki, saj bo tekla tudi na 800 metrov.

Čeh: Vse OK

Prvi adut slovenske odprave je nedvomno Kristjan Čeh v metu diska. V tej disciplini letos še ne pozna poraza, ima pa že štiri zmage na tekmah diamantne lige, kjer redno premaguje tudi aktualnega olimpijskega in svetovnega prvaka, Šveda Daniela Stahla. V ZDA je odpotoval že pred desetimi dnevi, v ekipi je tudi njegov novi trener, Estonec Gerd Kanter.

"Sem dobro, vse poteka po načrtih in kot mora. Pogoje za trening imam dobre, vadba poteka na srednji šoli Springfield, ki je blizu prizorišča SP. S trenerjem dajeva poudarek na tehniki. Seveda pa ne pozabljava na vzdrževanje moči in eksplozivnosti," je zadnje dni strnil Čeh, ki je v Oregon odpotoval že na začetku prejšnjega tedna. O konkurenci, ki jo sicer redno premaguje, govori z izbranimi besedami: "Nikogar ne gre podcenjevati, vsi so v življenjski formi. Vse bolj, ko se bliža SP, so v vedno boljši formi tudi drugi, kar se je lahko videlo tudi po mitingu v Birminghamu. Dosti jih je že konstantnih na 68 m." V zadnjem obdobju formo izboljšuje predvsem Stahl, ki je presegel najboljši letošnji rezultat Čeha - 71,27 cm. Sedaj je najboljša znamka sezone 71,47 cm.

Seveda se Čeh zaveda, da ima na tem prvenstvu prvo pravo priložnost za medaljo na največjih tekmovanjih, ko pravi: "Do zdaj je bila sezona skorajda idealna. Konstanto metov sem postavil dosti višje v primerjavi z lani, kar je bil tudi cilj. Na SP bom skušal biti sproščen in oddelati to, kar sem naredil doslej v sezoni."

Šutejeva prva med našimi

Čeprav so jo v zadnjem obdobju nekoliko načele težave s poškodbo tetive, je optimistična tudi Tina Šutej. Naša adutinja v skoku ob palici bo nastopila prva, in to že danes v kvalifikacijah, kjer je norma za finale preskočiti 4,65 centimetrov ali osvojiti mesto med najboljših dvanajst. "V sezoni sem že nanizala nekaj dobrih rezultatov, imam tudi tretji izid sezone na svetu. Tako lahko grem pozitivno in sproščeno na tekmo." Boj za medalje bo v tej disciplini na sporedu v nedeljo, ko bo v kvalifikacijah meta diska nastopal tudi Čeh.

Možnosti za uvrstitev v finale ima tudi Neja Filipič v troskoku. Z desetim časom sezone se na najbolj pomembno tekmo v sezoni odpravlja tudi Maruša Mišmaš Zrimšek, ki jo letos sicer dajejo poškodbe. V svoji najmočnejši disciplini zato še ni nastopala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta