Klub upokojenih delavcev MNZ nadaljuje z aktivnostmi. Tokrat so obiskali Gornjo Radgono in Sveto Trojico

Mirko Ploj
13.01.2024 05:00

Leto 2023 je članom Kluba upokojenih delavcev MNZ Maribor prineslo nekaj nepozabnih doživetij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Upokojenci v Sveti Trojici pred hišo, kjer je bival Ivan Cankar
Mirko Ploj

Na druženje v mesto mehurčkov in penine v Gornjo Radgono so šli na dan skoraj pozabljenega običaja - tepežnice, a tudi na dan, ko so na račune prejeli pokojnino. Najprej so se ustavili na radgonskem gradu, po katerem jih je popeljal vodnik Samo Tuš. Na zanimiv in humoren način jim je predstavil zgodovino gradu ter dejavnosti sedanjega graščaka Milana Herzoga.

Po ogledu gradu so se ustavili v domu penin, kjer so med ogledom treh kleti (Pod skalo, Pod rimskim kolesom in Pod slapom) doživeli novoletno vzdušje. Čarobno vzdušje so doživeli v kleti, v kateri zvok slapa počasi in enakomerno polzi iz skale grajskega hriba. Tu so si privoščili kozarec penine in preizkusili akustičnost kleti, saj so ubrano zapeli in nazdravili novemu letu. Med kosilom v domači gostilni jih je s prijetnimi melodijami na harmoniki spremljal glasbenik Marjan. Ogled oljarne Šaruga sredi vasi Mele je bil naslednja točka ogleda. V degustacijski dvorani so jim predstavili družinsko tradicijo pridelave in predelave oljnic. Degustirali so bučno olje, bučne semenke in sladka bučna semena s cimetom. V njihovi trgovini so si dišečo tekočino - bučno olje, polno vitaminov in energije, nabavili tudi za domov. Vredno si je bilo ogledati še Muzej domačije, saj je v njem lepa zbirka redkih starin.

Pred vrnitvijo so se ustavili v občini Sveta Trojica. Sprehodili so se po trgu in se ustavili pri spomeniku slovenskega pisatelja Ivana Cankarja, ki je krajši čas živel in ustvarjal v tej občini. Zatem so zavili na tradicionalno razstavo jaslic v čudovito samostansko klet. Z obiskom in nagovorom jih je prijetno presenetil svetotrojiški župan David Klobasa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta