Knjižnica Pekre: Razstava, da dolgoletni angažma krajanov na področju kulture ne bo šel v pozabo

Branka Bezjak
21.02.2024 11:20

Ob 70. obletnici delovanja Kulturnega društva Pekre-Limbuš so pripravili pregledno razstavo. Ta je gostovala že lani v Univerzitetni knjižnici Maribor, ko je tudi bila okrogla obletnica, a sedaj je doma, kamor sodi, so dejali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z odprtja razstave v Knjižnici Pekre
Igor Napast

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika so odprli razstavo v Knjižnici Pekre. Uvodoma je zbrane pozdravila vodja knjižnice Suzana Slavič ter izpostavila idejno snovalko razstave, zdaj igralko pri odrasli gledališki skupini KD Pekre-Limbuš, Anico Jurkovič, ki je nosilka naziva častna krajanka Peker. Razstava je bila postavljena že lani v Univerzitetni knjižnici Maribor. A so se zbrani strinjali, da je najbolj doma prav tukaj, v Pekrah, kjer so pred dobrimi 70 leti začeli aktivni krajani postavljati krajevni dom in oblikovali društvo, pri katerem je skozi desetletja delovalo veliko sekcij. Po nekaj letih pavze so društvo ponovno obudili ter pred osemnajstimi leti zlasti aktivno začeli dramsko dejavnost.

Branka Bezjak

Stanko Zorec, predsednik KD Pekre-Limbuš, se je zahvalil Jurkovičevi, ki je lani skoraj celotno praznično leto posvetila zbiranju, izbiranju materiala in fotografij: "Veliko dela je treba za to, izbiranja fotografij. Mislim, da bodo tudi prihodnji rodovi veseli, ko bodo videli, kaj vse smo ustvarjali na pekrskih odrih." Jurkovičeva pa je izpostavila, da je šlo za ekipno delo, in tako omenila še Gregorja Antoličiča, Stanka Zorca, Andreja Jurkoviča in Polono Lah. "To delo mi je bilo v veliko veselje. V digitalni dobi imeti v rokah toliko fotografij in ob njih obujati spomine, je bilo pravo razkošje," je še dodala.

Na razstavi je predstavljena zgodovina društva, začenši z Delavsko-prosvetnim društvom Svoboda Pekre-Limbuš, poiskali so aktivne člane, predsednike, tajnike, osebe, brez katerih ne bi bilo društva in so izvajali številne dejavnosti, tudi gradnjo kulturnega doma, v kar so vložili veliko prostovoljnega dela. "Cele družine so bile aktivne, nekaj tega smo podedovali tudi mi. Sočasno z gradnjo doma je nastala tudi knjižnica, posebna vitrina je posvečena tudi priznanjem, ki jih je prejelo društvo," je še Jurkovičeva predstavljala razstavo. Poseben del je posvečen aktivnostim odrasle dramske skupine. Režiser predstav in umetniški vodja skupine je Tone Partljič, ki je izpostavil še, da bo njihova dejavnost ohranjena tudi v knjižni obliki, saj je izšla knjiga z dvema njegovima komedijama, ki jih je skupina igrala, ob tem je v knjigi še zgodovina društva s slikovnim materialom, za kar pa je zaslužna Jurkovičeva.

Tone Partljič se je pred odprtjem razstave v knjižnici pogovarjal z igralko, lansko dobitnico Borštnikovega prstana Natašo Matjašec Rošker 
Branka Bezjak

Člani društva vsako leto pripravijo proslavo v čast praznika - in tudi tokrat so jo še pred odprtjem razstave. Slavnostna govornica je bila letos zgodovinarka, bibliotekarka dr. Vlasta Stavbar, gostja pa Nataša Matjašec Roškar, članica ansambla SNG Maribor in dobitnica Borštnikovega prstana, s katero se je pogovarjal Partljič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta