Ste vedeli, da je v Hidroelektrarni Fala urejen tudi muzej in da je kulturni spomenik državnega pomena?

Branka Bezjak Branka Bezjak
03.12.2023 04:35

Zgodovino in zanimivosti prve hidroelektrarne na reki Dravi si lahko skupine najmanj petih oseb ogledate vsak dan od ponedeljka do sobote.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osrednji del muzeja je prostor prvotne strojnice z ohranjeno horizontalno Francisovo turbino.
Sašo Bizjak

Osrednji del muzeja Hidroelektrarne Fala je monumentalni prostor prvotne strojnice z ohranjeno horizontalno Francisovo turbino. Gradnja se je začela leta 1913, leta 1918 je začela obratovati. V obdobju med obema svetovnima vojnama je hidroelektrarna pospešila industrializacijo Maribora z okolico, njeno oskrbovanje z elektriko pa je segalo še naprej, vse do Prekmurja in hrvaškega Zagorja (leta 1936 je proizvodnja električne energije v hidroelektrarni Fala predstavljala petino vse proizvedene elektrike v takratni državi).

Tudi med drugo svetovno vojno je hidroelektrarna redno obratovala in je bila skupaj z zgrajenim omrežjem ter velenjsko in trboveljsko termoelektrarno zaplenjena in vključena v podjetje EVSÜD, ki so ga ustanovile okupacijske oblasti, s sedežem v Mariboru. Že leta 1986 je bila Hidroelektrarna Fala zaradi tehničnih in arhitekturnih kvalitet razglašena za tehnični spomenik lokalnega pomena, nato pa leta 2008 z vladnim odlokom razglašena za kulturni spomenik državnega pomena.

Med gradnjo Hidroelekrarne Fala
Dem

Zgodovino in pomen hidroelektrarne Fale, ki je spremenila tudi tokove, promet z lesom na Dravi, si je torej mogoče ogledati tudi v tamkajšnjem muzejskem delu. In sicer za skupine najmanj petih oseb po predhodnem dogovoru – od ponedeljka do sobote. Dogovorite se na telefonski številki 02/300-55-41 ali preko e-pošte na naslov info@dem.si. Ob nedeljah in praznikih je muzej zaprt. Za odrasle je vstopnica pet evrov, za skupine in družine je vstopnica cenejša, otroci do sedmega leta starosti imajo brezplačen vstop.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta