V Literarni hiši Maribor Katja Zadravc predstavila pesniško zbirko: Svojih misli nikomur ne vsiljujem

Anita Kirbiš
06.02.2024 04:00

Upi v strnišču je naslov zbirke, ki jo je predstavila v Mariboru, zatem pa še v Šentilju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Katja Zadravc in Marjan Pungartnik ob predstavitvi zbirke.
Anita Kirbiš

"Svojih misli nikomur ne vsiljujem, so le moja razmišljanja, ki jih zlijem na papir. Želim pisati, kar čuti moje srce, in želja po pisanju ne usiha, je o svojem delu povedala avtorica Katja Zadravc. Rojena leta 1957 na Dražen Vrhu je že kot otrok zelo rada brala. Že v osnovni šoli je nastalo nekaj njenih pesmic, a so se izgubile. Kasneje je začela pisati bolj intenzivno, pesmi pa so ostajale v zajetnih mapah v njenem predalu. V letu 2006 je prebila led in pesmi dala v javno branje v oddaji Beseda duše na Radiu Slovenske gorice. Potem so bile objavljene v glasilu občine Lenart, od takrat Zadravčeva objavlja v različnih časopisih, revijah, občinskih glasilih, svoje pesmi predstavlja na radijskih valovih in v knjižnicah. Leta 2009 je začela sodelovati s kulturnim društvom Mariborska literarna družba v literarni delavnici za starejše avtorje.

Udeležila se je več branj pri društvu in tudi drugod, na ustvarjalnem literarnem natečaju odraslih v Turnišču je dvakrat prejela drugo nagrado. Bila je udeleženka več festivalov in literarnih delavnic. Pri založbi Kulturni center Maribor je lani izšla njena prva pesniška zbirka Upi v strnišču in januarja jo je predstavila ob pogovoru z Marjanom Pungartnikom, vodjo Literarne hiše Maribor. "Niha med lirično izpovedjo in angažiranostjo, rada se nasloni na kliširane metafore, a je tematsko vendarle sveža – morda je čas, da svoje pesmi sooči s kakšno drugo poetiko, ki ji je blizu. Ni prepovedano nekaj časa hoditi v nekogaršnji senci – pomembna je ekonomija jezika. Danes je v njeni poeziji viden napredek," je zapisal Pungartnik.

Zadravčeva je upokojitev dočakala v Palomi v Sladkem Vrhu. Poleg pisanja poezije so ji v veselje štirje vnuki. Od leta 2015 je redna obiskovalka družabnega kotička Skodelica besed v Mariborski knjižnici – enota Šentilj, kjer bo v tem tednu prav tako predstavila svojo pesniško zbirko. S tem bodo tudi obeležili slovenski kulturni praznik. Marca pa se bosta s sestro, ki prav tako piše, predstavili v Knjižnici Lenart. Upi v strnišču bodo uvrščeni v bralno značko za odrasle v Knjižnici Lenart.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta