V Slovenski Bistrici na tekmi v balvanskem plezanju pričakujejo do 350 športnikov

Nina Ambrož Nina Ambrož
25.01.2024 15:20

Alpinistični klub Impol v Plezalnem centru Slovenska Bistrica v soboto organizira prvenstvo vzhodne lige v balvanskem plezanju za mlajše kategorije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plezalni Center Slovenska Bistrica

V Plezalnem centru Slovenska Bistrica se bo to soboto, 27. januarja, ob 9. uri začela tekma vzhodne lige v balvanskem plezanju. Športniki bodo premagovali deset balvanskih problemov in imeli deset poskusov na njih. Zmagal bo tekmovalec z največjim številom doseženih vrhov in bonusov.

Vzhodna liga je prvenstvo v športnem plezanju, namenjeno mlajšim kategorijam, "s ciljem približati tekmovalno vzdušje začetnikom, tistim, ki se še niso srečali z resnim treningom in tekmami, za kasnejši lažji prehod na tekme državnega prvenstva," pravi Žan Janežič, vodja tekem iz Alpinističnega kluba Impol. Pričakujejo 320 do 350 otrok iz vzhodne polovice Slovenije, "marsikateri med njimi se bo prvič srečal s tekmovalnim vzdušjem in ambientom tovrstnega tekmovanja. Tekmovanje bo potekalo v treh krogih kjer se bodo pomerili tako najmlajši starosti 9 let in starejši začetniki do 17 leta starosti. Prvi krog tekmovanja je namenjen cicibanom (9-11 let), drugi krog mlajšim dečkom in deklicam (12-13 let). V zadnjem krogu se bodo sočasno pomerili starejši dečki in deklice (14-15 let) ter kadeti in kadetinje (16-17 let). Tekmovalci bodo imeli na voljo dve uri in pol v vsakem krogu," pojasnjuje Janežič. 

Janja Garnbret v bistriškem plezalnem centru
Andrej Petelinsek

"Alpinistični Klub Impol Slovenska Bistrica že mnoga leta organizira tekmovanja v športnem plezanju, prvo takšno tekmovanje je potekalo že leta 1992. Od takrat se je veliko spremenilo. Tekmovanja so postala vse bolj profesionalna in število nastopajočih je s povečanim zanimanjem za šport naglo naraslo. Največji plezalni center v Sloveniji (odprt oktobra lani) bo prizorišče različnih tekmovanj v vseh treh disciplinah, ki jih poznamo v športnem plezanju, balvansko, težavnostno in hitrostno," napoveduje Janežič. Bistriški klub bo aprila pripravil tekmovanje vzhodne lige v hitrostnem plezanju, maja državno prvenstvo v težavnostnem plezanju in septembra državno tekmovanje v hitrostnem plezanju. 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta