Volilni zbor Društva upokojencev Maribor Center: Otonu Štruclu nov štiriletni mandat

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
10.04.2024 07:00

Člani po številu enega največjih upokojenskih društev v Sloveniji potrdili sedanje vodstvo in podelili priznanja zaslužnim članom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zbora se je udeležilo več kot sto članov.
Igor Napast

Društvo upokojencev Maribor Center je s približno tisoč člani eno najštevilčnejših tovrstnih društev v Sloveniji. Prejšnji teden so v veliki dvorani Narodnega doma v Mariboru opravili volilni zbor, ki se ga je udeležilo 111 članov. Za ogrevanje je poskrbela vokalna skupina pevk ljudskih in ponarodelih pesmi Marice, ki pod vodstvom umetniške vodje Sonje Volarič deluje pri društvu, nato je zbranim spregovoril predsednik DU Maribor Center Oton Štrucl.

Zbor se je začel z Zdravljico.
Igor Napast

Orisal je delovanje društva v minulem letu, v katerem je bilo veliko izzivov. "Z večino smo se dobro spopadli, zahvaljujoč predvsem odličnemu delu večine sekcij, ki so steber društva. Zadovoljni smo, da imamo nove- to so namizni tenis, kolesarstvo, bridž in igra štrbunk, s čimer imajo člani večjo izbiro za organizirano preživljanje prostega časa," je povedal. "Ponosen sem na člane, ki so s prostovoljnim delom pomagali pri izboljšanju razmer za delovanje društva v naši zgradbi na Slomškovem trgu 5 in pri vzdrževanju objekta. S tem so društvu prihranili nekaj denarja, zaradi omejenega proračuna in višjih cen si tega društvo ne bi moglo privoščiti. Tudi letos nas čaka zategovanje pasu," je dodal Štrucl.

Vokalna skupina Marice je z ubranim petjem ogrela srca delegatov. Za 30-letno delovanje je prejela tudi priznanje.
Igor Napast

Za letos je na prvo mesto postavil delovanje društva kot celote, delovanje sekcij in nadaljnje vzdrževanje društvene stavbe, pri čemer je znova spomnil, da bodo izvedbo krojila finančna sredstva: "Upam, da bomo lahko izpolnili vse cilje, ki so zapisani v programu." Poročilo o finančnem poslovanju društva v letu 2023 je pokazalo, da je imelo društvo za delovanje blizu 60.000 evrov. Letos bo denarja nekaj nad 50.000 evrov. Štrucl pojasnjuje, da gre največ od tega prav za vzdrževanje in obratovalne stroške stavbe društva, pa za delovanje šestnajstih sekcij. Edini v društvu za svoje delo po podjemni pogodbi dobita nagrado tajnica in blagajničarka. Ker so stroški vse višji, so predlagali, da se z letom 2025 letna članarina s sedanjih 10 evrov zviša na 15 evrov, kar je bilo tudi sprejeto.

Oton Štrucl bo tudi v novem mandatu vodil DU Maribor Center.
Igor Napast

V nadaljevanju je navzoče pozdravil predsednik Zgornje-podravske pokrajinske zveze društev upokojencev Maribor Franc Slavinec, ki je pohvalil delo DU Maribor Center, z željo, da se to še okrepi, nato pa izročil priznanja. Dobile so ga članice oziroma skupina Marice za več kot 30-letno poslanstvo pri ohranjanju in širjenju ljudskih in ponarodelih pesmi ter umetniška vodja skupine Sonja Volarič in dolgoletna vodja skupine Marjetka Oman. Zahvalo sta dobili še sekciji pikada in steznega kegljanja za uspešno izvedeni tekmovanji. Za konec se je Slavinec dotaknil še pomembnih nalog, ki čakajo društva upokojencev. V razpravi je bilo slišati še nekaj pobud za oživitev kulturnega življenja v društvu in potrebo po večjem sodelovanju članov društva pri pripravi in izdaji društvenega glasila, ki izhaja že 30 let.

Sledil je še najpomembnejši del zbora - razrešitev dosedanjih organov društva in predsednika ter izvolitev novih. S soglasno podporo so bili izvoljeni vsi predlagani kandidati za organe društva in za predsednika društva Oton Štrucl, ki tako začne drugi štiriletni mandat na čelu DU Maribor Center.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta