Temna stran dela za Kardashianove: Bivši zaposleni razkrivajo, kakšen pekel so morali prestati

D.Ži
14.04.2022 10:00

Ni vse okoli najslavnejše ameriške estradne družine tako bleščeče. Medtem ko se sestre kopajo v bogastvu, njihovi zaposleni s plačami životarijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Milijarderka Kim Kardashian je prejšnji mesec sprožila številne komentarje, ko je ženskam po vsem svetu svetovala, naj "dvignejo svojo rit in delajo". Kasneje se je za te izjave opravičila in pojasnila, da niso bile najbolje razumljene.

Zaposleni, ki so delali na spletnih aplikacijah družine Kardashian-Jenner in ki so javno spregovorili o nizkih plačah in morju nikoli plačanih nadur, se z njo seveda ne strinjajo.

Reuter

Urednikov aplikacij sestre Kardashian sicer niso neposredno najele, saj so delali za Whalerock Industries. Gre za podjetje, ki so ga Kardashian-Jennerjevi leta 2015 najeli za ustvarjanje in zagon danes nedelujočih aplikacij, sestre pa naj bi v delo urednikov bile precej vpete. 

Jessica DeFino, ki se je kot pomočnica urednika podjetju pridružila maja 2015, je za Vice zapisala, da je bila plačana 35.000 dolarjev na leto, kar je poimenovala kot "smešno nizko" plačo, še posebej če pri tem upoštevamo življenjske stroške v Los Angelesu. Zato je opravljala še druga dela. 

Drugi nekdanji zaposleni pravijo tudi, da so šefi pričakovali, da bodo delali ob vikendih in praznikih, včasih pa tudi prenočili v pisarni. Jennifer Chan, ki se je ekipi pridružila kot višja urednica približno ob istem času kot DeFinova, se spominja, da je en božič na aplikaciji objavila številna darila, ki jih je Kanye podaril Kim. Za to jo je Kim prosila.

Reuter

Druga urednica se spominja, da je bila tako preobremenjena z delom, da so ji začeli izpadati lasje, DeFinova pa pravi, da je imela zaradi stresa težave s kožo.

Pritožbe se ne nanašajo zgolj na uradne aplikacije Kardashian-Jennerjevih, ki so bile ukinjene leta 2018. Dve nekdanji uslužbenki podjetja KKW Beauty, ki ju je intervjuval Vice, sta povedali, da se je od njiju pričakovalo prevzemanje odgovornosti izven opisa delovnih obveznosti, brez povišanja plače. Izjava Kim Kardashian, da v njenem podjetju dela le sedem ljudi, to potrjuje. 

Profimedia

Leta 2020 sta bili Kylie in Kendall Jenner tarči kritik, ker nista plačali tovarniških delavcev, ki so ustvarjali njuno modno linijo Kendall + Kylie. Lani so Kim tožili nekdanji delavci, ki so trdili, da jim ni plačala nadur in dajatev. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta