Afganistan: Čas za beg iz pekla se izteka

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
24.08.2021 20:00
Američani vztrajajo, da se bodo s kabulskega letališča umaknili zadnji dan avgusta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsakdanji prizor z letališča v Kabulu
Epa

Čas za evakuacijo tujcev in sodelavcev zahodnih sil iz Afganistana se neusmiljeno izteka. Čez teden dni predvidoma ne bo v državi z 38 milijoni prebivalci nobenega zahodnega vojaka več. Po skoraj dveh desetletjih se bo avantura, ki so jo v znak maščevanja za teroristične napade na ZDA 11. septembra 2001 zasnovali v Beli hiši, dokončno končala. Kdor bo dotlej uspel pobegniti, bo preživel, ostali bodo prepuščeni na milost in nemilost skrajnim islamistom, talibanom, ki so v pičlih treh mesecih zavzeli državo s prestolnico Kabul vred.

Da ne bo podaljšanja roka za evakuacijo, se je nakazovalo že nekaj dni, potrdilo pa na virtualnem vrhu voditeljev sedmih gospodarsko najmočnejših držav sveta, skupine G7. Evropske države, torej Nemčija, Francija, Italija in Velika Britanija, so sicer skušale pritisniti, da bi ostalo evakuacijsko okno čim dlje odprto, a zaman. Jasno je, da ima vse karte v rokah ameriški predsednik Joe Biden in ta se je odločil, da zadnji avgustovski dan ameriški vojaki zapustijo Afganistan. Do takrat naj bi skušali spraviti iz države čim več zahodnih lojalistov, a jasno je, da vseh ne bodo mogli.

Zanko zategujejo tudi talibani, ki afganistanskim državljanom ne bodo več omogočali dostopa do letališča v Kabulu, od koder bi odšli iz države, je napovedal njihov tiskovni predstavnik Zabihulah Mudžahid. Dejal je tudi, da evakuacije iz Afganistana po izteku roka 31. avgusta ne bodo več dovoljene. Na tiskovni konferenci v Kabulu je Mudžahid dejal, naj gredo ljudje, ki so na letališču, domov, saj da je njihova varnost zagotovljena. Mudžahid je povedal še, da Američani še naprej vabijo ljudi, naj gredo na letališče, zato so jih pozvali, naj tega ne počnejo več. "Ne spodbujajte Afganistancev k odhodu, njihov talent potrebujemo doma," je dejal in omenil inženirje. Mudžahid je še dejal, da ženskam ne bodo trajno onemogočali, da delajo, temveč pripravljajo vse potrebno, da bi lahko še naprej hodile v službo, in zatrdil, da šole, univerze, pa tudi bolnišnice ter radijske in televizijske postaje v državi znova delujejo.

Britanski premier Boris Johnson sicer vztraja, da voditelji skupine G7 ostajajo zavezani Afganistanu. Ob tem zahtevajo varen prehod za tiste, ki želijo zapustiti Afganistan, tudi po 31. avgustu. Toda v večji zagati se bo zaradi morebitnega begunskega vala znašla Evropska unija. EU bo še naprej tudi nudila humanitarno pomoč Afganistanu. Evropska komisija je za leto 2021 dala na voljo 57 milijonov evrov, ta znesek pa bo povečala na več kot 200 milijonov. Toda tudi to bo kaplja v morje, državi po podatkih Združenih narodov že v mesecu dni grozi lakota. Sklad ZN za otroke (Unicef) namerava kljub negotovim razmeram razširi obseg svojih dejavnosti v Afganistanu in je talibane, ki so tam prevzeli oblast, pozval, naj omogočijo dostop do vseh otrok, ki potrebujejo pomoč. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) medtem opozarja, da zdravstvena pomoč zaradi kaosa na letališču v Kabulu ne more v državo. Glede na podatke Unicefa trenutno okoli 10 milijonov otrok v Afganistanu potrebuje humanitarno pomoč. Milijonu to leto grozi akutna podhranjenost. Unicef se boji vse slabših humanitarnih razmer, k čemur naj bi prispevali tudi dolgotrajna suša, pomanjkanje vode in posledice pandemije covida-19. "Medtem ko so oči sveta sedaj uprte v ljudi, ki jih evakuirajo, in v letala, ki odhajajo, moramo mi spraviti pomoč v državo, da pomagamo tistim, ki so ostali," pa je v izjavi za agencijo Reuters dejala tiskovna predstavnica WHO Inas Hamam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta