Ameriški uradniki: Ukrajinsko letalo verjetno sestreljeno, Iran to kategorično zanika

M.R., Reuters
09.01.2020 19:13

Ameriški mediji poročajo, da je Iran včeraj pomotoma sestrelil ukrajinsko potniško letalo, ki je kmalu po vzletu strmoglavilo, pri tem pa je umrlo vseh 176 ljudi na krovu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Območje na obrobju Teherana, kjer je strmoglavilo ukrajinsko letalo.
Reuters

Ameriški uradnik je dejal, da je glede na satelitske posnetke letalo družbe Ukrainian International Airlines, ki je bilo na poti iz Teherana v Kijev, v zraku vsega dve minuti, ko so zaznali toplotne sledi dveh raket tipa zrak-zemlja. Kmalu za tem je prišlo do eksplozije v bližini letala, še pravi uradnik. Prav tako posnetku kažejo, da je letalo gorelo, ko je strmoglavilo. 
Sta pa dva druga ameriška uradnika izrazila prepričanje, da je bila sestrelitev letala nenamerna, čeprav se je zgodila v času zaostritve odnosov med Iranom in ZDA. 
Včeraj je tudi ameriški predsednik Donald Trump to komentiral z besedami, da bi lahko šlo za napako, hkrati pa je menil, da ni šlo za tehnično okvaro. Pentagon sicer teh poročil uradno ni želel komentirati. 

Iran zanika sestrelitev

Sicer pa Iran kategorično zanika namigovanja, da je bilo letalo sestreljeno. Vodja iranskega združenja za civilno letalstvo Ali
Abedzadeh
je namigovanja označil za nelogične govorice. "Znanstveno je nemogoče, da bi raketa zadela ukrajinsko letalo, zato so takšne govorice nelogične," je dejal. 
Revija Newsweek pa je citirala višje predstavnike ameriškega obrambnega ministrstva, ki naj bi bili prepričani, da je letalo raketa tipa tor ruske izdelave. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta