Angela Merkel o Zahodnem Balkanu: Vsak novi nemški kancler bo imel srce za regijo

"Ne glede na izid nemških volitev bo imel vsak novi nemški kancler srce za regijo," je na skupni tiskovni konferenci z albanskim premierjem Edijem Ramo Angela Merkel tolažila Zahodni Balkan
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Angela Merkel z gostiteljem Edijem Ramo v Tirani
Malton Dibra

Le nekaj tednov pred odhodom iz politike je nemška kanclerka Angela Merkel v Tirani izpostavila nadaljnji nemški interes za Zahodni Balkan. "Ne glede na izid nemških volitev bo imel vsak novi nemški kancler srce za regijo," je na skupni tiskovni konferenci z albanskim premierjem Edijem Ramo dejala Merklova. In po poročanju Al Džazire dodala, da vrata Evropske unije (EU) "ostajajo odprta za vse države Zahodnega Baljkana".

Za regijo je storila veliko

Rama je na tiskovni konferenci po pisanju nemške tiskovne agencije DPA izpostavil pomembno vlogo Merklove za regijo. "Nihče ni naredil toliko dobrega za regijo kot ona, nihče regije ne razume bolje kot ona," je dejal albanski premier. Nemška kanclerka je končala svojo dvodnevno turnejo na Zahodnem Balkanu, v okviru katere je v ponedeljek obiskala Srbijo. V Tirani se je na delovnem kosilu sestala še s premierji petih držav Zahodnega Balkana, Ano Brnabić iz Srbije, Zdravkom Krivokapićem iz Črne gore, Zoranom Tegeltijem, predsedujočim svetu ministrov Bosne in Hercegovine, Zoranom Zaevom iz Severne Makedonije in Albinom Kurtijem s Kosova. Vse te države si prizadevajo za članstvo v Evropski uniji (EU). Vsem premierjem je zatrdila, da bi "hotela obiskati vsako od njihovih držav, vendar žal to ni bilo mogoče" Zato se jim je zahvalila, da so se vsi zbrali v Tirani. Pri tem so iz vlade Črne gore sporočili, da naj bi nemška kanclerka na kosilu menila, da je prav Črna gora prišla najdlje v kandidaturi za EU. Poudarila pa je bila tudi pomembnost zamisli o skupnem regionalnem ekonomskem trgu, ki da bo koristil vsem državam Zahodnega Balkana.

Merklova je sicer v Beogradu po pogovorih s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem izpostavila "absoluten geostrateški interes" Nemčije in EU za integracijo držav Zahodnega Balkana. Vučić je po pogovorih povedal, da so bili pogovori odprti in konkretni. Med drugim sta govorila o srbskem približevanju EU in usklajenosti srbske zunanje politike z EU, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug. Merklova je poudarila, da je odprtje nadaljnjih poglavij v pristopnih pogajanjih Srbije z EU neizogibno. Izpostavila je tudi potrebo po nadaljnjih reformah v Srbiji. "Skozi leta najinega sodelovanja sva vzpostavila odprt odnos, poln zaupanja. Na tej poti smo dosegli cel niz rezultatov, ne glede na to, da je pred Srbijo in celo regijo še dolga pot do članstva v EU, kar je naš skupni cilj," je poudarila.

Opozorila na vrh pod predsedovanjem Slovenije

Glede širitve EU na Zahodni Balkan je odhajajoča kanclerka - nemške parlamentarne volitve, na katerih po 16 letih ne nastopa več, bodo 26. septembra - spomnila, da Slovenija v okviru predsedovanja Svetu EU v začetku oktobra pripravlja neformalni vrh EU-Zahodni Balkan. Povedala je, da ima pomembno vlogo pri približevanju EU tudi berlinski proces, ki so ga leta 2014 vzpostavili na njeno pobudo. Poudarila je, da ta ne nadomešča širitvenega procesa, ampak ima za cilj povezovanje v regiji. Pri tem je izrazila optimizem, da se bo berlinski proces nadaljeval tudi, ko sama ne bo več na položaju.

Govorila sta tudi o odnosih med Srbijo in Kosovom. "Srbija je zavezana dialogu, ker menimo, da zamrznjeni konflikt ni dobra rešitev in da potrebujemo kompromisno rešitev. Vedno bomo odprti za pogovore, kako priti do te rešitve, ker je to dobro za Srbe in Albance," je poudaril Vučić. "Če je vprašanje, ali se zavedamo, da ne bomo šli v EU pred rešitvijo kosovskega vprašanja, je to povsem jasno," je še povedal. Merklova je poudarila, da kosovsko vprašanje ne bo kar izginilo in ga je treba rešiti. "Nima smisla govoriti o koncu nekega procesa pred reševanjem drugih vprašanj. To vprašanje ne bo izginilo, treba ga je rešiti. Jaz sem za to, da se najprej rešijo vsa druga vprašanja. Upam, da bomo dosegli nov napredek tudi v procesu glede Kosova," je dejala.

Protestniki proti "podpori diktaturi"

Obisk nemške kanclerke v Beogradu so pospremili tudi protestniki, poroča slovenske tiskovna agencija STA. Nedaleč od Palače Srbije so razgrnili transparent, na katerem so bili kritični do Merklove, ker podpira srbske oblasti. "Odidite že enkrat, gospa Merkel. Devet let podpirate diktaturo v Srbiji," je pisalo na transparentu protestnega Gibanja za spremembe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta