Aretirali vatikansko goljufinjo, ki je imela podjetje v Ljubljani

Bojan Brezigar, Trst
14.10.2020 15:27

Cecilia Marogna naj bi bila na veliko trošila denar, nakazan s Svetega sedeža, in kupovala luksuzne izdelke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kardinal Angelo Becciu in Cecilia Marogna
Twitter

Skrivalnic je konec. Cecilia Marogna je od torka v milanskem zaporu. Aretirali so jo italijanski policisti na podlagi tiralice Interpola, ki jo je za njo razpisal Vatikan, kar pomeni, da gre za resno in veliko zadevo, kajti vatikanske mednarodne tiralice so velika redkost. Italijanski mediji so se o dogodku na veliko razpisali, v resnici pa o njem ni nobenih pravih novosti glede na to, kar so v prejšnjem tednu poročali mediji.

Cecilia Marogna, 39-letna Sardinijka, ki stanuje v Milanu, je v svoje podjetje s sedežem v Ljubljani, dejansko gre samo za poštni nabiralnik, od leta 2016, ko je bil v vatikansko državno tajništvo imenovan kardinal Angelo Becciu, prejela približno 500.000 evrov iz vatikanskega sklada za humanitarno pomoč, več kot polovico teh sredstev pa je porabila za razne nakupe prestižnih predmetov. Med temi je 12.000 evrov pri proizvajalcu luksuznega pohištva Poltrone Frau, 8000 evrov za kozmetiko Chanel, 2200 za oblačila Prada, 1400 za obutev Tod's in tako dalje. Za vsa sredstva, ki so bila nakazana njenemu podjetju, je kot predmet naveden "prispevek za humanitarno pomoč".

Milanski dnevnik Corriere della Sera je pred aretacijo objavil intervju z gospo Marogna. Slednja je zanikala vse obtožbe in dejala, da je denar prejela za svoj honorar, za potne stroške in za svetovanja. V odgovor na izrecno vprašanje o posameznih izdatkih je odgovorila, da je bila torbica namenjena soprogi nekega nigerijskega prijatelja, ki je posredoval pri predsedniku Burkine Faso. Pojasnila je, da je leta 2015 kardinala Becciuja sama prosila za srečanje. "Sprejel me je v Rimu na državnem sekretariatu, srečanje, ki bi moralo trajati 20 minut, se je razvleklo na poldrugo uro," je povedala. V intervjuju je tudi priznala, da pozna nekatere zelo sporne osebnosti, med njimi spletkarja Flavia Carbonija in framazonskega disidenta Gioeleja Magaldija. Carboni je v Italiji zelo poznan zaradi vpletenosti v kar nekaj nejasnih poslov.

Spomniti je treba, da gre za enega večjih vatikanskih finančnih škandalov, v katerega je vpleten nekdanji kardinal Becciu, ki ga je papež Frančišek razrešil s položaja namestnika državnega tajnika. Eden najvplivnejših kardinalov je nepričakovano odstopil 24. septembra. Njegov odstop naj bi bil povezan s preiskavo v zvezi z nakupom luksuznih nepremičnin v središču Londona in domnevno zlorabo sredstev iz Petrovega novčiča, nabirke, s katero papež podpira karitativna dela v najrevnejših predelih katoliške cerkve. Glede sodelovanja s Sardinijko je Becciu preiskovalcem dejal, da ga je Marogna ogoljufala. Toda italijanski novinarji so poročali, da sta Marogna in nekdanji kardinal Becciu v zaupnem odnosu.

Zdaj bo treba počakati na preiskavo. O izročitvi Marogne Vatikanu naj ne bi bilo nobenega dvoma, vatikansko pravosodje pa je znano po veliki diskretnosti in ni pričakovati, da bi v bližnji prihodnosti prodrli v javnost novi podatki o preiskavi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta