Avstrija zaradi vohunjenja izgnala ruskega diplomata, na odziv Rusije ni bilo treba dolgo čakati

STA, Gr.G.
24.08.2020 16:29

Avstrija je zaradi industrijskega vohunjenja ruskega diplomata razglasila za nezaželeno osebo, je danes potrdilo avstrijsko zunanje ministrstvo. Državo mora zapustiti do 1. septembra. Rusija je v odgovor na to potezo Dunaja že odredila izgon avstrijskega diplomata.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avstrijsko zunanje ministrstvo je diplomata ruskega veleposlaništva razglasilo za nezaželeno osebo in mora zapustiti državo.
Reuters

Ruski diplomat naj bi več let ob podpori avstrijskega državljana vohunil za avstrijskim visokotehnološkim podjetjem, je danes poročal avstrijski časnik Kronen Zeitung. Ko je Avstrijec o tem obvestil svojega nadrejenega, so sprožili preiskavo. Ruski diplomat - šlo naj bi za vodilnega človeka - se ob sklicevanju na diplomatsko imuniteto ni želel izreči o tem. Avstrijsko zunanje ministrstvo je potrdilo, da so diplomata ruskega veleposlaništva razglasili za nezaželeno osebo in da mora zapustiti državo. Njegovo ravnanje ni bilo v sladu z dunajsko konvencijo, so pojasnili na ministrstvu. Drugih podrobnosti niso podali.
Na ruskem veleposlaništvu na Dunaju so bili kritični do te odločitve. "Nad to neutemeljeno odločitvijo smo ogorčeni, škoduje konstruktivnim rusko-avstrijskim odnosom. Prepričani smo, da na primerljiv odziv Rusije ne bo treba dolgo čakati," so dodali.
Moskva je nekaj ur zatem že odredila izgon avstrijskega diplomata. "Na osnovi načela recipročnosti je bil diplomat avstrijskega veleposlaništva v Rusiji razglašen za nezaželeno osebo," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.
To so sporočili, potem ko so na pogovor poklicali avstrijskega veleposlanika v Moskvi. "Veleposlaniku smo izrazili odločen protest glede neutemeljene odločitve avstrijske strani," so zapisali na ruskem ministrstvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta