Bivši upornik je postal zagrebški župan

Mladen Mali, Zagreb
31.05.2021 17:25
Prvo ime Zagreba je postal 39-letni Tomislav Tomašević iz platforme Zmoremo, nove politične (vele)sile na hrvaški levici.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zagrebška razglednica
Reuters

Pred enajstimi leti, 17. maja 2010, ko se je v Zagrebu iztekala meteorološka pomlad, jutro pa je bilo sončno in toplo, se je v središču mesta zbralo na stotine protestnikov, ki so poskušali ustaviti gradnjo velike podzemne garaže. Na čelu protestov je bil tedaj 28-letni Tomislav Tomašević, predsednik nevladnega združenja Zelena akcija. Od nedelje, 30. maja 2021, je Tomašević najmlajši župan Zagreba. V nedeljskem drugem krogu hrvaških lokalnih volitev je dosegel zmago, kakršne pred njim ni dosegel nihče. Osvojil je 200 tisoč glasov, kolikor jih ni nikoli uspelo zbrati niti do zdaj najdlje službujočemu županu, februarja umrlemu Milanu Bandiću.

Levica se ne drobi, ampak prebuja

Tomašević je bil kandidat stranke Zmoremo (Možemo), ustanovljene februarja 2019 z jasnim ciljem sodelovati na volitvah. Februarja 2017, torej tri leta prej, je okoli dvajset aktivistov civilne družbe, ki so sodelovali v nizu mestnih akcij, ustanovilo politično platformo, poimenovano Zagreb je naš. Maja istega leta so prvič sodelovali na lokalnih volitvah in osvojili štiri mesta v zagrebški mestni skupščini. Od tedaj javnost spremlja njihovo delovanje v vlogi najglasnejše opozicije tedanje koalicijske stranke župana Bandića in HDZ. Klientelizem in korupcija sta bili najpogostejši besedi, s katerima so opisovali tedanjo mestno oblast. Na lanskih parlamentarnih volitvah je levo-zelena platforma Zmoremo, katere del so stranke Nova levica (Nova ljevica), Delavska fronta (Radnička fronta) in OraH, osvojila sedem mest v saboru, s čimer je postala tretja ali četrta največja politična sila.

Tomislav Tomašević je tudi najmlajši župan v zagrebški zgodovini.  
Epa

Na hrvaški politični sceni se je tako pojavila nova leva politična opcija, ki počasi zavzema nekdanje položaje levosredinske stranke SDP. Na ocene, da smo priča drobljenju levega političnega telesa, predstavniki platforme Zmoremo odgovarjajo, da o tem sploh ni mogoče govoriti, saj po njihovem mnenju na Hrvaškem prave levice do zdaj sploh ni bilo. Sandra Benčić, saborska poslanka platforme Zmoremo, je v nekem intervjuju dejala, da se "levica ne drobi, ampak se pravkar prebuja". Platforma je na lokalnih volitvah nastopila samostojno, v zagrebški mestni skupščini je osvojila 23 mest od skupno 47, za večino pa potrebuje tudi glasove SDP, ki je osvojil pet mest. Tomašević je za dan po volitvah napovedal pogajanja o sodelovanju med strankama.

Tudi HDZ razglasil zmago

Tomašević v svojem prvem javnem govoru po volitvah z niti eno besedo ni slavil zmage, napovedal pa je, da bo takoj začel reševati težave, s katerimi se soočajo Zagrebčani, od obnove poslopij po potresu, glede česar doslej ni bilo storjenega skoraj nič, do izboljšanja mestnega prometa, ravnanja z odpadki, obnove vodovodnega omrežja in izgradnje domov za starostnike.

V nasprotju z njim je Andrej Plenković, premier in predsednik HDZ, takoj razglasil "kolosalno zmago" svoje stranke, ki je osvojila 15 županij, več kot kadarkoli prej. Matematično gledano ima HDZ več županov, osvojil je Osijek kot eno od štirih največjih mest in utrpel nekaj bolečih porazov. Plenkovićeva taktika je hvaliti vse uspehe, pa če so še tako nepomembni, in zamolčati poraze, naj so še tako hudi bodisi v resnici bodisi simbolično. HDZ v Zagrebu znova ni dosegel dobrih rezultatov, izgubil je Split in šibeniško-kninsko županijo, še naprej ima župana v Zadru, vendar je vprašanje, ali bo imel večino v mestni skupščini, medtem ko je v Vukovarju župan bivši član HDZ.

O SDP ne govori skorajda nihče. Obdržal je Reko in okolico kot rdečo utrdbo, osvojil mesto župana v Varaždinu in lahko je zadovoljen, da ni potonil še globlje.

Največji poraženci so v Istri, kjer so do zdaj nedotakljivi zmagovalci iz Istrske demokratične zveze (IDS) doživeli osupljive poraze, nimajo župana niti v največjem mestu v regiji Pulju niti na sedežu županije Pazinu, kjer je zmagala Suzana Jašić, kandidatka platforme Zmoremo in dolgoletna aktivistka civilnega združenja Gong (Državljani organizirano nadzirajo volitve).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta