Bližnjevzhodna diplomacija: Logar med Izraelci in Palestinci

ZUR
24.08.2021 17:25
V Sloveniji so razprave o priznanju palestinske državnosti potihnile, a nekatere evropske države mislijo drugače.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Logar v muzeju holokavsta Jad Vašem pri Jeruzalemu Foto: EPA
Epa

Slovenski zunanji minister Anže Logar je sklenil dvodnevni obisk v Izraelu, kjer pa se je za razliko od obiska premierja Janeza Janše konec lanskega leta srečal ne samo s predstavniki Izraela, temveč tudi palestinskih oblasti. V Sloveniji so sicer že pred časom potihnile razprave o morebitnem priznanju palestinske državnosti, toda del članic Evropske unije, ki ji Slovenija trenutno predseduje, je državo Palestino že priznal ali pa o tem razmišlja.

Logar se je drugi dan obiska, kot so sporočili iz njegovega kabineta, v Ramali na Zahodnem bregu sestal s palestinskim ministrom za zunanje zadeve in izseljence Riadom Al Malikijem. Govorila sta o dvostranskem sodelovanju, razmerah v Palestini in aktualnem dogajanju v regiji. Srečal se je tudi s palestinskim premierjem Mohamedom Štajehom. Logar je z Al Malikijem govoril o sodelovanju Evropske unije s Palestino in prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu EU, s premierjem Mohamedom Štajehom pa sta se pogovarjala o vlogi unije v bližnjevzhodnem mirovnem procesu.

Precej bolj izčrpni so bili pogovori z izraelskimi predstavniki. Logar se je srečal z izraelskim kolegom Jairom Lapidom, pa tudi s predsednikom parlamenta - kneseta - Mikijem Levijem in vodjo parlamentarnega odbora za zunanje zadeve in obrambo Ramom Benom Barakom. "Slovenija zelo ceni močne in prijateljske vezi z Izraelom. Tudi v prihodnosti bomo nadaljevali z rednim dvostranskim dialogom in sodelovanjem na novih področjih," je povedal Lapidu. Vršilec dolžnosti direktorja urada vlade za informacijsko varnost Uroš Svete in generalni direktor Izraelskega nacionalnega kibernetskega direktorata Jigal Uno sta ob tem podpisala memorandum o sodelovanju na področju kibernetske varnosti. Politični direktor in generalni direktor za skupno in zunanjo varnostno politiko Jernej Müller pa se je v sklopu obiska v Jeruzalemu srečal s političnim direktorjem Izraela Alonom Barom, s katerim sta izmenjala poglede na položaj v širši regiji, so sporočili z MZZ. Logar se je sestal tudi s predstavniki izraelsko-slovenske gospodarske zbornice in predstavniki izraelske poslovne skupnosti, s katerimi je izmenjal poglede na krepitev strateškega gospodarskega sodelovanja.

Ob robu uradnega obiska je Logar ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov v ponedeljek obiskal Jad Vašem, muzej holokavsta. "Pretresljivo. Spomin na grozote, ki jih ne smemo nikoli pozabiti! 15 Slovencev, tako imenovanih pravičnikov med narodi, ima tam svoja obeležja," je ob tem zapisal na twitterju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta