Brooklynski most pred stilsko prenovo

ZUR
28.07.2020 16:39

Potem ko so mestni svetniki objavili natečaj za obnovo znamenitega mostu, bodo zmagovalni predlog med šestimi finalnimi izbrali Newyorčani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brooklynski most je ena od številnih znamenitosti New Yorka.
Reuters

Pandemija novega koronavirusa je tudi v mestu, ki pregovorno nikdar ne spi, popolnoma spremenila ritem življenja in način gibanja. Tako se zdaj veliko prebivalcev New Yorka namesto za vožnjo z avtomobilom odloča za podzemno železnico ali pa sedejo kar na kolo. Spremembe potovalnih navad so zato vključene tudi v načrtovano prenovo visečega Brooklynskega mostu, enega najstarejših mostov takega tipa v ZDA, ki so ga začeli graditi leta 1870, dokončali pa 1883.
A prenova ne bo potekala mimo meščanov, ki most vsakodnevno uporabljajo. Ti lahko na spletu glasujejo za enega od šestih finalnih predlogov prenove mostu, ki povezuje Brooklyn z Manhattnom in je postal priljubljena razgledna točka za turiste ter zelo pomembna prometna povezava za domačine. Newyorški mestni svet je že v začetku letošnjega leta razpisal natečaj za celovito prenovo mostu v sodelovanju z neprofitno arhitekturno organizacijo Van Alen, saj je postal most za uporabnike pretesen. Prvotno je bil zasnovan za konjsko vprego in železniški promet z ločeno povišano potjo za pešce in kolesarje v sredini.
Šele od leta 1960 je glavna cesta s šestimi prometnimi pasovi namenjena avtomobilskemu prometu, zaradi višine nad voziščem in omejitve nosilnosti pa imajo prepoved vožnje po njem gospodarska vozila in avtobusi. Lani je prečkalo most povprečno več kot 16 tisoč pešcev na dan, število kolesarjev pa se je v zadnjem desetletju podvojilo, zato je postala pešpot enostavno preozka in je pogosto za kolesarje zelo nevarna, saj se morajo med vožnjo nenehno ustavljati in izogibati turistom, ki med snemanjem selfijev niso pozorni, kje hodijo. "Ljudje ne morejo več kolesariti čez most, to je postalo skoraj nemogoče," je februarja letos dejal predstavnik mestnega sveta Corey Johnson. "Poiskati moramo rešitev, da bo most spet varnejši za pešce in za kolesarje."
Med izbranimi šestimi finalnimi rešitvami prenove mostu je tudi načrt, po katerem bi postopoma ukinili cesto, namenjeno avtomobilom, in jo zamenjali s pisano vijugasto potjo za pešce. Po enem od načrtov bi razširili leseno pešpot s trajnostno zasidranimi deskami iz skupnosti v Gvatemali, ki ščiti 200 tisoč hektarjev deževnega gozda v državi, na obeh koncih mostu pa bi zasadili biotsko raznovrsten mikrogozd. Eden od finalnih načrtov pa načrtuje ločitev kolesarjev od pešcev tako, da bi jim dodelili del mostu, ki je zdaj namenjen avtomobilom, vlaki pa bi na drugem delu mostu zamenjali avtomobile.
"Brooklynski most je predolgo služil predvsem avtomobilom in veliko manj pešcem," je povedala Regina Myer, predsednica newyorške neprofitne organizacije Downtown Brooklyn Partnership in članica žirije. "Ta natečaj je edinstvena priložnost, da ponovno premislimo o razmerah v mestu, ki se zdaj sooča z veliko potrebo po javnem prostoru." Kljub vsem dobrim idejam in pozivu, naj ljudje glasujejo, pa ni zagotovila, da bo mesto izvedlo zmagovalno zasnovo prenove, čeprav so uradniki že pregledali znamenite kable, da bi ugotovili, ali bi struktura mostu lahko zdržala težo razširjene pešpoti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta