Bulčeva se je poslovila, Lenarčič za "učinkovito pomoč"

STA, P.Z.
01.12.2019 11:18

Nova Evropska komisija začela z delom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
 Ursula Von der Leyen
Reuters

Danes je nastopila nova Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen, novi predsednik Evropskega sveta je Charles Miche. S predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem in predsednico ECB Christine Lagarde bodo danes v Bruslju slovesno obeležila deseto obletnico lizbonske pogodbe.
Taje uvedla položaj stalnega predsednika Evropskega sveta, ki ga od Poljaka Donalda Tuska prevzema Belgijec Michel, na  položaju visokega zunanjepolitičnega predstavnika unije pa je Italijanko Federico Mogherini nasledil Španec Josep Borrell. Oba položaja sta sicer precej omejena, njuna vloga je usklajevalna in posredniška. 
EU se na pragu novega političnega cikla sooča s številnimi perečimi izzivi, kot so podnebne spremembe, digitalizacija, zagotavljanje varnosti ob hibridnih, kibernetskih in bolj klasičnih terorističnih grožnjah, migracijski pritiski, vzpon populizma, ohranjanje evropskega ekonomsko-socialnega modela in brexit.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta