Carigrajska konvencija: Poljski korak nazaj

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
27.07.2020 16:00

Poljska je napovedala, da bo odstopila od konvencije o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poljakinje protestirajo. Nekatere so se oblekle v kostume iz nadaljevanke Deklina zgodba. 
EPA

Poljska je napovedala, da bo kmalu odstopila od carigrajske oziroma istanbulske konvencije o preprečevanju nasilja nad ženskami. Poljski pravosodni minister Zbigniew Ziobro, ki konvencijo označuje za "feministični izum, ki želi upravičiti homoseksualno ideologijo", je napovedal, da pripravlja uradni dokument, s katerim bo ministrstvo za družino pozval, naj pripravi poljski odstop od konvencije. Zanimivo je, da je ta poljski velik korak nazaj glede spoštovanja evropskih norm prvo dejanje po ponovni izvolitvi konservativnega predsednika Andrzeja Dude za predsednika. Poljska je h konvenciji o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima, ki je sicer prvo nadnacionalno orodje, ki določa zavezujoče pravne norme, s katerimi naj bi preprečili nasilje na podlagi spola, pristopila leta 2012, ko je bila na oblasti sredinska vlada, tri leta kasneje pa jo je ratificirala.
V Evropski uniji so zaradi poljske napovedi razočarani in zaskrbljeni. Generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić je namero Poljske označila za alarmantno in dodala, da je Svet Evrope pripravljen z Varšavo razčistiti morebitne nejasnosti v zvezi z leta 2011 sprejeto konvencijo. Tudi več evropskih poslancev je izrazilo zaskrbljenost zaradi namere Poljske. Predsednica skupine Socialistov in demokratov (S&D) Iratxe Garcia Perez je dejala, da je sramota, da želi članica EU odstopiti od konvencije, katere cilj je bolje zaščititi ženske pred nasiljem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta