David Vig iz Amnesty International Madžarske: Grozijo nam tudi s smrtjo in posilstvi. To je rezultat uradnih politik.

Kristina Božič
31.03.2019 08:36

Kazenski odvetnik govori o madžarskih šolah, kjer na straniščih ni vode in elektrike, o bolnicah, kjer manjka postelj. David Vig vodi madžarsko pisarno mednarodne organizacije Amnesty International od decembra lani in opozarja na konkretne posledice, ki jih ima spodkopavanje vladavine prava ter vse bolj avtoritarna oblast na življenja ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
David Vig, direktor madžarske Amnesty International
Robert Balen

Prejšnji teden so članice evropske ljudske stranke (EPP) začasno suspendirale pravice madžarske vladajoče stranke Fidesz. Nekateri v tem vidijo zmago Viktorja Orbana, saj Fidesza niso izključili, drugi dolgo pričakovano reakcijo na kršitve človekovih pravic in spodkopavanje vladavine prava na Madžarskem. Kako ste te dogodke razumeli vi?
Naš cilj je zagotoviti spoštovanje človekovih pravic in vladavino prava. Ali je Fidesz član EPP ali ne, nam ni pomembno. Ne zanima nas posamezni politik niti določena politična stranka – zahtevamo pa spoštovanje človekovih pravic in vladavine prava.
Imajo institucije EU učinkovite mehanizme, da preprečijo stopnjevanje sistematičnih kršitev človekovih pravic in vladavine prava?
Pomembno je, da se o kršitvah govori. Zelo pomembno je, da se pokaže probleme zaradi vse manjšega prostora, ki ga imamo za svoje delo nevladne organizacije, ki smo aktivne na področju človekovih pravic na Madžarskem. Pomembno je opozoriti na probleme zaradi spodkopavanja neodvisnosti sodstva, ekstremne koncentracije lastništva medijev, zaradi napadov in blatenja oseb, ki so kritični do oblasti. O tem je treba govoriti in kršitve razkrivati. Posledice teh kršitev so pomembnejše kot članstvo Fidesza v EPP.

"Če bo dovolj ljudi političnim odločevalcem, na lokalni in državni ravni, začelo zastavljati vprašanja o resničnih težavah, s katerimi se soočamo, bo okoli tega zraslo gibanje, ki se bo vzravnalo in zahtevalo spoštovanje temeljnih človekovih pravic," je David Vig prepričan, da ima spoštovanje človekovih pravic vpliv na življenja vseh.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta