Deklico rešili po osmih letih ujetništva: Nikoli ni videla gozda, bila na travniku ali se peljala z avtomobilom

DR
08.11.2022 16:17

Deklica, ki so jo praktično od rojstva v Nemčiji zadrževali v hiši starih staršev, zna govoriti in hoditi, a se je bila komajda sposobna sama povzpeti po stopnicah in hoditi po neravnih tleh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mestece Attendorn v Nemčiji, kjer so mati in njeni zadrževali deklico
Westfalishe Hanse

Policisti so šele zdaj sporočili, da so 23. septembra na zahodu Nemčije rešili osemletno deklico, ki je večino svojega življenja preživela v ujetništvu svoje 47-letne matere in starih staršev. Ti so jo zaprli, ko je bila stara manj kot leto dni, zato je zdaj tako telesno nerazvita, da se je komajda sposobna sama povzpeti po stopnicah. Deklica, ki so jo nemški mediji poimenovali le Maria, naj bi bila preteklih sedem let in pol, torej večino svojega življenja, preživela zaklenjena v sobi v hiši svojih starih staršev v Attendornu, mestu s približno 25 tisoč prebivalci, okoli 90 kilometrov vzhodno od Kölna.

"V vsem tem času ni imela veliko stika z zunanjim svetom," je za lokalni časnik SauerlandKurier povedal tožilec Patrick Baron von Grotthuss. Zdravniki, ki so deklico pregledali takoj po rešitvi iz ujetništva, pri njej niso odkrili znakov telesne zlorabe ali podhranjenosti. Je pa med pogovori s strokovnjaki menda povedala, da nikoli ni videla gozda, da še nikoli ni bila na travniku in da se še nikoli ni peljala z avtomobilom.

Maria zna govoriti in hoditi, a se je bila po Grotthussovih besedah komajda sposobna sama povzpeti po stopnicah in hoditi po neravnih tleh. Zakaj so deklico skoraj vse njeno življenje skrivali, za zdaj ni jasno, saj njena mati in stari starši med zaslišanjem niso hoteli odgovarjati na vprašanja preiskovalcev.

Dekličin oče, ki se je z njeno mamo razšel kmalu po hčerkinem rojstvu, je za časnik SuarlandKurier povedal, da je, ko je bila hčerka stara približno šest mesecev, na vetrobranskem steklu svojega avtomobila našel sporočilo njene matere, da se namerava z otrokom preseliti v Italijo. Dekličina mati, ki jo je tabloid Bild poimenoval le Rosemarie G., da bi med trajanjem kazenskega pregona zaščitil njeno zasebnost, je sredi leta 2015 lokalne oblasti obvestila, da se je preselila na Kalabrijo na jugozahodu Italije.

Ko je dekličin oče socialni službi septembra 2015 sporočil, da je hčerko in njeno mamo videl v Attendornu, so njeni uslužbenci opravili pogovor s starimi starši po materini strani, ki pa so jim dejali, da mati in deklica živita v Italiji. Šele julija letos so lokalne oblasti znova preverile, kje je otrok, potem ko je zakonski par iz sosednje občine Lennestadt policijo seznanil z govoricami, da neka osemletna deklica že leta živi zaprta v hiši svojih starih staršev.

Svojci matere so preiskovalcem povedali, da mati in njena hčerka nikoli nista živeli v Italiji in da so bili z njima v stiku po stacionarnem telefonu. To se je izkazalo za resnično, ko je italijanska policija 12. septembra socialni službi v okrožju Olpe sporočila, da mati in otrok nikdar nista živela na naslovu na Kalabriji, ki sta ga navedli kot svoje novo prebivališče. Enajst dni pozneje so policisti in uslužbenci socialne službe na podlagi sodnega naloga vdrli v dom starih staršev in deklico rešili.

Javno tožilstvo v mestu Siegen je zoper otrokovo mater in stare starše sprožilo preiskavo zaradi protipravnega odvzema prostosti in neprimernega ravnanja z mladoletno osebo. Dekličini materi zaradi tega grozi do desetletna zaporna kazen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta