Direktor marketinga pri Honorju: Pri razvoju se moraš osredotočiti na inovacije, ne na to, kako znižati stroške

Gregor Grosman Gregor Grosman
15.05.2024 09:33

Govorili smo z direktorjem marketinga kitajske multinacionalke s sedežem v Šenženu. Honorjevi mobilniki so v Evropi na petem, na kitajskem trgu pa na prvem mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ray Guo, direktor marketinga kitajske multinacionalke Honor. 
Gregor Grosman

"Če ima en proizvajalec isti mobilnik kot drugi, ga ne bo nihče kupil. Moraš biti drugačen," je med obiskom na sedežu družbe Honor v kitajskem Šenženu dejal Ray Guo, direktor marketinga multinacionalke, ki jo poznamo tudi pri nas, saj vse več ljudi uporablja njihove mobilne telefone. Na evropskem tržišču so bili po podatkih analitičnega podjetja Canalys v zadnjem četrtletju leta 2023 po prodaji pametnih mobilnikov na petem mestu z 1,1 milijona prodanih enot in tako imeli 3 odstotni tržni delež, na Kitajskem pa so po podatkih korporacije IDC v prvem četrtletju 2024 zasedli prvo mesto v segmentu pametnih telefonov.

Pregibni mobilnik je lahko lahek

"Honor se postavlja na prvo mesto, zahvaljujoč svojemu dobro zaokroženemu portfelju izdelkov in seriji Magic6 s priljubljenimi funkcijami umetne inteligence (UI)," je povedal Arthur Guo, višji analitik pri IDC. Med našim obiskom tovarne, v kateri med drugim izdelujejo tako zadnjo serijo mobilnikov Magic6, kot tudi preklopni model Magic V2, je Ray Guo z nami delil nekaj informacij o delovanju in poslovanju družbe.

Honor

Če so se prvo leto po odcepitvi od družbe Huawei ukvarjali predvsem z dobavno verigo, se danes osredotočajo na inovacije, za katere je Guo prepričan, da jih vsak uspešen proizvajalec nujno potrebuje. "Ne gre nam samo za prodajo naprav. Ne hitimo kar tako na nova tržišča," je povedal in zatrdil, da se z električnimi avtomobili ne nameravajo ukvarjati. O vse bolj priljubljenih pregibnih mobilnikih, z izdelavo katerih sprva niso imeli nobenih izkušenj, pa pravi, da "nekateri mislijo, da mora biti pregibni mobilnik težek. Mi ne mislimo tako. Z novo serijo ne boste prikrajšani za prav nič, a več ne morem razkriti."

UI mora uporabnika razumeti

Ray Guo: "Zelo pomembno je, da dosežeš pravo skupino ljudi."
Gregor Grosman

Veliko njihovih uporabnikov je bivših uporabnikov mobilnikov Huawei, zato namenoma skušajo imeti podoben operacijski sistem oziroma uporabniški vmesnik. Da kupcem olajšajo tranzicijo. Sogovornik je napovedal še več inovacij, ne samo pri samih napravah, ampak tudi v sistemu. Veliko se ukvarjajo tudi z umetno inteligenco, vendar ima o njeni uporabi v praksi Guo svoje mnenje: "O UI vsi govorijo, a ne kupijo ljudje telefona zaradi UI. Imeti moraš močan hardver." Da te mora umetna inteligenca razumeti, je še izpostavil, prepričan, da bo operacijski sistem mobilnika v prihodnosti prilagojen za vsakega uporabnika. 

Direktor marketinga pri Honorju ne vidi razloga, da bi v prihodnosti ljudje s seboj nosili prenosnik ali tablico. Prepričan je, da bodo lahko vsa opravila enako učinkovito izvedli na pametnem mobilniku. "Osebni računalnik bomo uporabljali le še, ko bomo potrebovali velik zaslon." 

Inovacije imajo svojo ceno

Kot ključno omeni soinvesticije in soinovacije. Tako že vrsto let zelo tesno sodelujejo z družbo Qualcomm, ki izdeluje čipe in procesorje za mobilne naprave. "Sami ismo profesionalci pri izdelavi procesorjev. Zelo pomembno je, da si zraven od samega začetka razvoja novega izdelka," razmišlja Guo. Ob tem doda, da je pri razvoju potrebno osredotočiti na inovacije, ne pa na to, kako znižati stroške. Plod skupnega razvoja je tudi nova silicij-ogljikova baterija, ki so jo vgradili v Honor Magic V2 in jo nameravajo uporabiti tudi pri drugih modelih. 

Honorjeva tovarna mobilnikov v Šenženu.
Gregor Grosman

Da so ljudje pripravljeni plačati za inovacije, omeni v komentarju na sorazmerno visoko ceno mobilnikov na evropskem tržišču. A inovacije pač imajo svojo ceno, dodaja. Na področju pametnih mobilnih telefonov so dosegli veliko omejitev, pri razvoju tečaja za pregibne mobilnike so tako morali rešitve iskati denimo v aeronavtiki. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta