E-vizije podjetij: Na vožnji v električno prihodnost

Dušan Waldhütter
27.12.2020 03:00
Številna podjetja so na področju mobilnosti že naredila pomembne korake v smeri proti e-vozilom; okrevanje po koronakrizi bo namreč moralo biti zeleno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podjetja, ki z nakupom ali najemom implementirajo e-vozila in povezane tehnologije, lahko ustvarjajo nove priložnosti za rast in napredek. Foto: Shutterstock
Shutterstock

Številna podjetja so se že lotila preobrazbe svojega voznega parka v smeri e- mobilnosti. Njihove povratne informacije o tem koraku so vedno bolj pozitivne, opažajo pri Enel X, eni od vodilnih korporacij za energetsko preobrazbo v mobilnosti. "Tega se dobro zavedamo, saj smo v lastnem voznem parku zamenjali 1400 vozil in prešli na uporabo e-vozil. Razumevanje zahtev našega voznega parka je bil idealen način za razvoj rešitve za mobilnost v skladu s pričakovanji naših strank." Enel X je tako že pomagal številnim podjetjem, da z nakupom ali najemom implementirajo uporabo e-vozil in povezanih tehnologij, da ustvarjajo nove priložnosti za rast in napredek. Dejstvo je, da bo elektrifikacija vozil bistvena za uspeh tranzicije v prometu.

Cenejše in zmogljivejše

Čeprav so zdaj v ospredju osebna vozila, se veliko priložnosti ponuja tudi na področju kombiniranih vozil, avtobusov in tovornih vozil, so prepričani v združenju Eurelectric. Pomemben dejavnik sprememb je, da baterije niso postale zgolj cenejše, temveč tudi zmogljivejše. V devetih letih se je gostota celic povečala za približno 80 odstotkov, povečalo se je tudi število ciklov. Približujemo se bateriji za milijon milj, ki bo zmogla deset tisoč ciklov, napovedujejo pri svetovalnem podjetju Liebreich Associates. Zmanjševanje stroška baterije, povečanje zmogljivosti in ponujanje novih in novih električnih modelov pomeni, da imajo potrošniki na voljo čedalje boljša vozila in da se povečuje obseg polnilne infrastrukture. Poleg tega so nacionalne, regionalne in občinske oblasti po več državah zaradi skrbi za kakovost zraka napovedale konec prodaje motorjev z notranjim izgorevanjem.

Čaka nas zeleno okrevanje

"Ob pandemiji je postalo jasno, da mora biti globalno okrevanje zeleno, mobilnost pa bo v tej energetski tranziciji imela ključno vlogo. Podjetja morajo povezati potrebe odjemalcev z razumevanjem svoje vloge v energetski tranziciji," meni Vera Pinto Pereira, članica izvršilnega odbora družbe Energias de Portugal. "Evropska politika in naložbe na področju zelenega gospodarstva so zdaj, ko je pred nami nujno okrevanje, odločilne bolj kot kdajkoli prej."

Po njeni oceni smo že na poti v električno prihodnost. "Elektrifikacija bo predvsem prek mobilnosti povečala povpraševanje v omrežjih in spodbudila decentralizirano proizvodnjo. Shranjevanje in upravljanje prožnosti bosta ključnega pomena pri izravnavanju omrežij in spopadanju s povečanjem potreb po energiji. V tem smislu bodo lokalne energetske skupnosti zlasti pomembne, saj omogočajo množično sodelovanje odjemalcev pri razpršeni proizvodnji ob nižjih stroških pridobivanja strank. Predvsem pa omogočajo celosten pogled na omrežje in potrebno povečanje učinkovitosti."

Pospeševanje elektrifikacije voznega parka

"V čast mi je, da sem lahko v času svojega življenja prešel z motorja na izgorevanje na hibride in sedaj na povsem električna vozila," pravi Lucas di Grassi. Foto: Wikipedia
Wikipedia

Kako povečati proizvodnjo električnih vozil in spodbuditi vpeljavo napajalne infrastrukture? Kaj naredi strategije financiranja upravljanja voznega parka resnično zanesljive? Kdo vse mora sodelovati v ekosistemu voznega parka električnih vozil in zakaj? Po poročanju portala trajnostnaenergija.si je to le nekaj vprašanj, na katera so poskušali odgovoriti udeleženci nedavnega spletnega seminarja združenja Eurelectric na temo pospeševanja elektrifikacije voznega parka, ki se ga je udeležil tudi nekdanji svetovni prvak v formuli E in ambasador Združenih narodov za čist zrak Lucas di Grassi.

Intenzivnejša souporaba vozil

Električna vozila in pripadajoča infrastruktura niso potrebni le za pospešitev elektrifikacije transporta in mobilnosti, temveč tudi za spodbujanje politik, vključno s finančnimi spodbudami in ustrezno regulacijo, ki je pravzaprav ključna, meni direktor elektrifikacije pri družbi Uber Matthew Richardson. Ob tem postavlja v ospredje potrebo po upoštevanju dragocenega časa, ki ga lastniki vozil porabijo za polnjenje, čemur mora slediti tudi tehnologija. Dodaja še, da bodo imeli tudi vozniki sami pomembno vlogo v širšem ekosistemu – predvsem zaradi nove miselnosti, ki je usmerjena bolj v "električne kilometre" oziroma v intenzivnejšo souporabo vozil.

"Naša omrežja lahko prenesejo vse večjo elektrifikacijo," ob tem zatrjuje globalni vodja e-mobilnosti pri nemški družbi E.ON Drive Mathias Wiecher. "Vseeno pa moramo pametno vlagati v infrastrukturo za uravnavanje obremenitev in polnjenje, še posebno z vidika izzivov na področju napajanja, kjer lahko stranke oziroma odjemalci izrazito prispevajo," še opozarja. Polnjenje mora postati enostavnejše za vsakogar, tako da se bodo posamezniki in tudi organizacije v še večji meri odločili za električno mobilnost.

Do več rezultatov z več sodelovanja

Svet se spreminja in tudi francoska družba EDF želi biti del te "nove energetske prihodnosti", pravi Oliver Dubois, ki je pri EDF na oddelku za e-mobilnost odgovoren za strateška partnerstva. EDF zato aktivno sklepa partnerstva z družbami, kot je Uber, že pred časom pa so se odločili, da bo 20 do 30 odstotkov njihovega voznega parka v prihodnje električnega. Družba se na splošno veliko posveča potrošniški izkušnji, saj je konkurenca na tem področju skoraj neomejena, je namignil Dubois in še dodal, da bodo morali ti novi tržni akterji med seboj sodelovati in vzpostaviti trdna partnerstva.

"Pojavlja se vse več novih tehnologij, a če želimo omejiti emisije CO2, moramo ukrepati zdaj in ne več čakati na točno določene tehnologije, ki bodo razvite čez nekaj let," pa je prepričana Isobel Sheldon iz britanske družbe BritishVolt. Kot pravi, bi morali imeti to v mislih tudi ob razmišljanju o celotnih proizvodnih verigah, torej na primer o tem, kako se delavci iz tovarn z e-vozili vozijo domov. Obenem pa moramo začeti razmišljati globalno, ne le regionalno ali celo lokalno, opozarja in poziva k vzpostavitvi aktivnega sodelovanja med podjetji in organizacijami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta